LAGETS FREMTID ER SIKRET: Vegard Stake Laengen kan ta fatt på ny sesong i World Tour-sirkuset etter at lagets fremtid offisielt ble sikret tirsdag.
LAGETS FREMTID ER SIKRET: Vegard Stake Laengen kan ta fatt på ny sesong i World Tour-sirkuset etter at lagets fremtid offisielt ble sikret tirsdag. Foto: Kenzo Tribouillard

Lettet norsk sykkelproff etter at lagets fremtid ble reddet

Men Vegard Stake Laengen vet lite om dem som har sikret fornyet World Tour-lisens.

Vegard Stake Laengen (27) har fått en tidlig julegave.

Tirsdag kom nemlig bekreftelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om at laget hans er sikret World Tour lisens for de to kommende sesongen.

– Kan fokusere på neste sesong
Dermed blir nordmannen og hans nye lag værende på sykkelsportens øverste nivå som ett av 18 lag.

– Det er veldig bra at de offentliggjør det og at det endelig er 100 prosent. Jeg har hørt det innad i laget i en uke, men da har det bare vært 99 prosent sikkert. Det er deilig at offentliggjørelsen kommer nå. Da kan man begynne å fokusere på neste sesong, sier Stake Laengen til TV 2.

Opprinnelig skulle Stake Laengens nye lag gå fra å seile under det velkjente Lampre-Merida-navnet til kinesiske Project TJ Sport. Den avtalen falt imidlertig i grus da presidenten Li Zhiqiang angivelig skal ha blitt diagnostisert med kreft.

Forrige uke begynte ryktene om en aktør fra Midtøsten å spre seg i sykkemiljøet, og tirsdag kom altså bekreftelsen om at Stake Laengens lag blir hetende UAE Abu Dhabi, uten noe mer informasjon om hvem som står bak.

– Helt ærlig vet jeg veldig lite. Da jeg signerte med laget, var det snakk om et prosjekt i Kina. Når UCI kom med pressemelding om World Tour-lagene uten vårt navn, begynte jeg å høre at det var problemer i Kina. Så fikk jeg høre forrige uke at det har ordnet seg med ny sponsor, sier Stake Laengen.

– Fører dette til noen endringer for deg?

– Det vil jeg ikke tro. Det eneste er vel at det får litt konsekvenser for den kinesiske delen av laget og rytterne som skulle komme derfra. Jeg tror ikke det er mer enn 23-24 stykker med kontrakt på laget nå. Det åpner kanskje for noen andre, uten at jeg vet noe konkret. På andre World Tour-lag er det rundt 28-29 ryttere.

Ikke første hump i veien
Dårlige utsikter og usikkerhet i hverdagen er ikke noe nytt fenomen for den 27-årige syklisten. Han måtte finne seg nytt lag da Team Type1-Sanofi endret profil til å ha en stall utelukkende av ryttere med diabetikere. Via det franske kontinentallaget Bretagne-Séché og Team Joker endte Stake Laengen opp i IAM i 2016.

Men igjen måtte han skifte lag da han midtveis i sesongen fikk beskjed om at det sveitsiske laget kom til å legge ned driften etter 2016. Nå er hverdagen likevel sikret for 2017, til tross for en brokete sesongoppkjøring.

– Det er aldri bra med usikkerhet, men i min karriere er jeg blitt vant med det. Jeg har lært meg at jeg må ha troen og jobbe med det jeg kan gjøre noe med. Jeg har hatt fokus på å trene bra og ikke tenke noe særlig på det. Når journalister har ringt meg, har jeg visst lite. Jeg har prøvd å bry meg lite, og heller regnet med at det går i orden. Da er det kjekt å vite at man ikke har brukt bortkastede krefter på dårlige tanker, sier Stake Laengen.

– Det har vært betryggende
Han er for øyeblikket hjemme på juleferie i Norge og regner ikke med at det blir store endringer på det som ble planlagt sammen med sportsdirektøren for drøyt to måneder siden. For den kjøresterke rytteren har det vært viktig å beholde roen. Han sier at samtaler med lagkompisene og treningskameratene Mohoric Matej og Oliveiro Toria «hjemme» i Nice har gjort ham godt.

– Jeg har fått litt roen etter å ha pratet med dem. De har gode kontakter innad i laget. Det har vært betryggende for min del, sier Stake Laengen.

Første ritt på programmet er Tour Down Under i midten av januar - det er i alle fall planen.

– Jeg har hørt at det trolig venter en treningsleir 2. januar, men har ikke fått noe offisielt fra laget ennå. Avreise til Tour Down Under er jo 8. - 9. januar, så det blir nok en uke i Italia før det, sier Stake Laengen.