Foto: Will Oliver

Team Sky-sjef i hardt vær etter nye avsløringer – forsøkte å stoppe avisartikkel

Team Sky-sjefen i trøbbel etter nye avsløringer.

Den mektige Sky-sjefen, Sir Dave Brailsford, er i trøbbel etter at Daily Mail avslører at han tilbød avisen insentiver mot at de unnlot å trykke historien om den mystiske pakken som ble levert til Bradley Wiggins lege under Critérium Dauphiné i 2011.

– Hvis du ikke skriver historien, er det noe annet som kan bli gjort?, skal Brailsford ha spurt Sportsmail-journalisten Matt Lawton.

Den britiske avisen forteller om hvor langt Brailsford skal ha gått for å drepe historien han fryktet kunne «bety slutten på Team Sky». Først tilbød han avisen en mer positiv historie. Deretter en historie om et rivaliserende sykkellag som vant ritt med såkalte TUE - medisinske fritak.

Daily Mail valgte likevel å trykke historien og det britiske antidopingbyrået startet i etterkant en etterforskning av Team Sky og den spesifikke hendelsen. Innholdet i pakken skal ha blitt brukt til å behandle Wiggins inne i lagbussen den siste rittdagen.

Mandag var Brailsford til stede på en komitèhøring i det britiske parlamentet. Der ble han bedt om å forklare seg om innholdet i den mystiske pakken.

Ifølge Daily Mail forklarte Sky-sjefen at lagets lege Richard Freeman, hadde fortalt ham at pakken inneholdt et slimløsende middel til Wiggins som heter Fluimucil. Fluimucil er på WADAs liste over lovlige produkter som kan benyttes ved tette luftveier.

Det får Lawton til å reagere.

– Hvis det er et lovlig preparat og han ikke har noe å skjule. Hvorfor fortalte han meg ikke om dette da jeg konfronterte ham med disse spørsmålene i september?, skriver han.

Brailsford fortalte den gang til Lawton at sykkeltrener Simon Cope hadde tatt med seg pakken til Critérium Dauphiné for å møte syklisten Emma Pooley. Hun befant seg imidlertid i Spania.

Nå er det opp til Team Sky og lagets lege, Richard Freeman, å bevise at det var Fluimucil som virkelig var i pakken.

Rasch: – En ripe i lakken
Sportsdirektør i Team Sky, Gabriel Rasch, innrømmer at opplysningene er en ripe i lakken til sykkellaget.

– Dette er en kjedelig sak, og det er naturligvis en ripe i lakken. Samtidig føler jeg at denne saken er blåst voldsomt opp, spesielt i England. Men slik er det når man er best – da vil alle ta deg, sier Rasch til TV 2.

– Frykter du at Brailsford ryker som følge av denne saken?

– Jeg håper ikke det. Han er sinnssykt viktig for dette laget.

Rasch sier videre at han ikke tror det har skjedd noe ureglementert i forhold til «den hemmelige pakken»

– Jeg tror ikke noe gæernt har skjedd. Det er ikke uvanlig i dette laget at ting sendes hit og dit. Det skjer hele tiden.

Men hvorfor ble innholdet i pakken holdt hemmelig helt frem til nå?

– Det vet jeg ikke. Det kan være så enkelt som at det har tatt lang tid å finne ut av det. Det er ikke sikkert at det ble loggført, sier han.

Wiggins-trøbbel
Wiggins har vært under et voldsomt press i hjemlandet i høst etter at en hackergruppe offentliggjorde britens medisinske fritak.

Syklisten vedgikk i et intervju på BBC at han hadde brukt glukortikoidet triamcinolone preventivt, altså før han egentlig hadde bruk for det - før Tour de France-seieren i 2012.

Bruken av medikamentet, som skulle hjelpe på pustevanskene han var redd for å få under Touren, kom også like etter at han vant prestisjetunge Critérium du Dauphiné overlegent.

Wiggins skal ha tatt de sterke medisinene på grunn av astma. Saken har vekket enorm oppsikt i Storbritannia og flere har stilt spørsmål blant annet om hvorfor han satte sprøytene i sammenheng med viktige treukersritt.