Emil Meeks UFC-seier skal vurderes av Idrettsgalla-juryen

– Om jeg ikke blir nominert eller invitert, synes jeg de er veldig trangsynte, sier MMA-fighteren Emil Meek.

7. januar går Idrettsgallaen av stabelen. Norsk Tipping, Norges Idrettsforbund og NRK skal hedre de største norske idrettsprestasjonene fra 2016. 21. desember offentliggjøres nominasjonene.

MMA-slåsskjempen Emil Meek (28) vant nylig sin første kamp i MMAs eliteserie UFC. Nå nærmest krever han å bli nominert, eller i det minste bli invitert.

– Vi skal ha siste møte i juryen for idrettsgallaen tirsdag 20. desember. Det er naturlig at Emil Meeks prestasjon blir tema da, sier juryformann Tore Øvrebø, som også er toppidrettssjef, i en SMS til TV 2.

På spørsmål om hva han synes om Meeks prestasjon, eller om han uansett fortjener en invitasjon, viser Øvrebø til det første svaret.

– Det er kjempebra at de skal diskutere meg, men jeg regner ikke med å høre noe fra dem. Ikke for å tråkke noen på tærne, men det er jo Norsk Tipping og NRK som er med å arrangere dette. De er ikke akkurat forkjempere for MMA. Jeg er jo også sponset av et utenlandsk spillselskap, sier Meek til TV 2.

– Hva synes du dersom du verken nomineres eller inviteres?

– Da gjør de en stor feil og viser at de er trangsynte. Jeg har ingen planer den 7. januar. I går kjøpte jeg meg min første dress på fem år bare med tanke på Idrettsgallaen. Det er første gang på fem år jeg har råd til å kjøpe dress, sier Meek.

Føler han har nasjonen i ryggen

Kategoriene Meek antagelig kan ha håp om å bli nominert i er Årets navn, der juryen kan praktisere en videre tolkning av det tradisjonelle idrettsbegrepet, samt Utøvernes pris. Den tildeles den utøveren som toppidrettsutøverne selv mener har stått for den beste prestasjonen/resultatet i året som gikk.

Det har tidligere vært kontroverser rundt sjakkgeniet Magnus Carlsen og boksedronningen Cecilia Brækhus, men begge to er blitt tatt inn i varmen og vunnet priser. MMA er ikke lovlig i Norge. Mange har store motforestillinger mot det de mener er en brutal kampsport. Meek tilhører heller ikke et forbund som er en del av Norges Idrettsforbund.

Meek har kjørt en offensiv linje på Facebook om Idrettsgallaen de siste dagene. Hans spørsmål til gallaens facebookside om invitasjon har fått over 15 000 likes. «Det kjennes ut som at jeg har et helt land i ryggen», skriver han på sin side.

– Det bor 5,2 millioner mennesker i Norge. Er det ikke et stykke igjen fra 15 000 likes til en hel nasjon?

– Jo, men det handler mer om at folk gidder å bry seg. Hvor mange likes får TV 2 Sporten om en nordmann vinner noe stort? Etter kampen min har jeg fått flere klikk enn håndballjentene. Det er utrolig deilig å kjenne på den støtten. Selvfølgelig er det folk som hater sporten, men de kan jo bare skifte kanal, sier 28-åringen.

Til orientering får TV 2 Sporten sjelden så mye som 15 000 likes på noen av postene sine på Facebook.

Et evig stridstema i Norge, der globale miniidretter som langrenn og kvinnehåndball vurderes meget høyt, er hvilke norske prestasjoner i større verdensidretter som kan utfordre for eksempel et VM-gull i langrenn.

Emil Meek mener ubeskjedent at hans seier i UFC – og seieren i kampen som fikk ham inn i sirkuset – er prestasjoner i ypperste verdensklasse og blant de største i norsk idrettshistorie.

Schanke er skeptisk

Idrettshistoriker Tom A. Schanke er ingen stor tilhenger av MMA. Han har liten forståelse for Meeks vurdering av sin prestasjon som en av de største i norsk idrettshistorie og leverer denne verbale takedownen:

– Han har jo bare vunnet én kamp i UFC såvidt det var! Han må jo være god lenge for at han skal komme i nærheten av et tittelbelte. Han har vunnet sin første kamp, så får vi se hva som skjer i årene fremover, sier Schanke til TV 2.

Meek fnyser av dette.

– De to jeg har slått i høst har begge vært i verdenstoppen i en sport som er svært på verdensbasis. Jeg har fått mye kred for det. Sporten min er mye større enn ski og kvinneboksing, for eksempel.

Han mener bryting og Stig André Berges medalje i OL fortjener større oppmerksomhet.

Slåsskjempen sier det viktigste for ham er at det han driver med får anerkjennelse.

– Jeg synes det er ekstra gøy å minne Idrettsgallaen på oss. Folk i Norge må få se at vi har gutter som jobber knallhardt for lite anerkjennelse. Det jeg har gjort har jeg gjort uten noen form for offentlig støtte. Jeg er en topptrent utøver i verdensklasse.