– Mourinho virker å være på stedet hvil

Guillem Balague er spent på om Jose Mourinho kan utvikle seg videre som manager.

Søndag møtes to managere som er på to vidt forskjellige steder i karrieren.

For mens Jose Mourinho kan se tilbake på seriemesterskap i fire ulike land, tre av dem i Premier League med Chelsea, så er Mauricio Pochettino i ferd med å etablere seg som en manager i det ypperste sjiktet.

Sky Sports-eksperten Guillem Balague kjenner de to managerne godt. Og ser at karrierepilene deres peker i hver sin retning.

– Mourinho virker å være på stedet hvil. Han må stoppe opp og spørre seg selv hva som skjer. Og så er er han intelligent og har erfaring, så han er i stand til å komme seg ut av det. Men i øyeblikket repeterer han bare det han alltid har gjort. Det er skuffende, for han har så mye mer i seg. Problemet med ham er at dersom han ikke vinner, så er det ikke noe mer. Han er på et interessant sted i karrieren, mener Balague.

Tottenham-manageren er han full av lovord om. Han tok Tottenham inn i gullkampen i Premier League forrige sesong, og denne har han også fått prøve seg i Champions League.

– Mauricio Pochettino er i en helt annen situasjon. Han utvikler seg og er på toppen av karrieren i øyeblikket. Han vant nesten ligaen forrige sesong. Nå har han fått maksnivået ut av stallen sin. Men samtidig så lærer han også hvordan man konkurrerer i de to tøffeste turneringene i verden. Det har han aldri gjort før. Han er i en læringsprosess, mener spanjolen.

Se Manchester United - Tottenham på TV 2 Sport Premium eller tv2sumo.no søndag klokken 15.05.

Balague mener også at de to har helt ulike arbeidsforhold. For der Mourinho får det han peker på, så må Pochettino gjøre jobben selv.

– Lagene er en annen historie. Manchester United har investert så mye penger. Mourinho sa «jeg vil ha disse fire spillerne» og han fikk de spillerne. Pochettino sa hvilke spillere han ville ha, men fikk dem ikke og måtte klare seg med andre spillere. Det er slik det er. Pochettino fortsetter å få maksimalt ut av laget sitt. På mange måter så viser hvor mye du bruker på lønn til spillere hvor du havner på tabellen. Og Spurs er nummer ti. Å betale tiende mest og nesten vinne ligaen er nesten et mirakel, forklarer han.

De to har også helt ulike lederstiler. For der Mourinho som oftest stjeler rampelyset selv, så er Pochettino mer tilbakeholden og lar spillerne få oppmerksomheten.

– Dette er Claude Makeleles ord, ikke mine: «Når laget vinner, så er det Mourinho som vinner. Når laget taper, så er det spillerne som taper». Det er hans måte å gjøre det, som har fungert til et visst punkt. Men jeg føler at de to siste årene, selv da han tok Chelsea til tittelen, så drev han med det han alltid har gjort. At han ikke har utviklet seg. Men jeg er sikker på at han har det i seg å kunne utvikle seg videre. Mens Pochettino har en ledermåte der han gir oppmerksomheten og scenen til spillerne, sier Sky Sports-eksperten.

Balague mener Louis van Gaal fikk altfor lite kreditt for jobben han gjorde med Manchester United. Fotballeksperten mener nederlenderen løftet de røde djevlene mange hakk og førte dem nærmere toppen av Premier League.

Mourinho brukte lang tid på å posisjonere seg for Manchester United-jobben, men nå som han har fått den, så har han innsett at det er en mye tøffere jobb enn han trodde.

– Han har definitivt ikke utviklet Manchester United. Han har mye bedre spillere enn de hadde forrige sesong. Sånn sett så har han vært en skuffelse. Men han har akkurat kommet. Skal du gi Pep Guardiola tid, så må du gi tid til Jose Mourinho også. Men Jose kan Premier League, og med spillere som Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan og alle disse andre, så forventer du mer. Men nå ser det ut til at de ikke kommer blant de fire beste og det vil være en katastrofe. Det er en katastrofe sett fra et fotballperspektiv, med tanke på alle pengene Manchester United har brukt. Og det betyr at manageren ikke har fått ut potensialet i laget, mener han.

Balague mener at Pochettino har løftet Tottenham opp til å være et av de seks store lagene i Premier League, og at de nå er en en seriøs tittelutfordrer.

Og selv om storklubbene er begynt å kikke på argentineren, så er han sikker på at Pochettino fortsatt har planer med Tottenham.

– Jeg er ganske sikker på at han vil ta Spurs så langt som det er mulig, og det synes jeg han allerede har gjort. Du kan ikke gjøre særlig mer enn det han har gjort med det han har, mener han.

For før eller siden vil Pochettino komme til å forlate White Hart Lane.

– Jeg tror han kommer til å ende opp i en klubb som Manchester United eller Real Madrid, sier Balague.

Se Manchester United - Tottenham på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no søndag klokken 15.05