Norge revansjerte OL-tapet mot Russland

Silje Solberg storspilte da håndballjentene kriget seg til en sterk 23-21-seier mot Russland.

– Det er helt forferdelig. Det føles uvirkelig, sa Nora Mørk da Russland ble for sterke i semifinalen i OL i Rio for bare fire måneder siden.

Fredag fikk håndballjentene muligheten til å gjenreise litt av æren etter det tunge tapet, og slo godt tilbake.

Få reaksjoner etter kampen direkte i videovinduet øverst!

– Det var en skikkelig slitekamp. Vi spiller ganske dårlig og brenner blant annet tre straffer. Det var en dårlig kamp offensivt, men vi slet og jobbet godt bakover. Å slippe inn 21 mål mot dette laget er veldig bra, konstaterer Nora Mørk overfor TV 2 etter kampen.

Det var lite som stemte for de norske jentene offensivt, og Mørk gir mye av æren for seieren til forsvaret og keeper Silje Solberg.

– De får oss lit ut av stilen offensivt, men vi kjemper på og får kanskje ikke helt som fortjent alltid. Men vi stenger bakover og Silje Solberg står en knallkamp. Hun var utrolig viktig for oss i dag, sier Mørk.

Også landslagssjef Thorir Hergeirsson var fornøyd med det defensive.

– Det er alltid godt å vinne så jevne kamper, særlig når kampen ikke er så velspilt. Det var en tøff batalje hvor vi hadde det beste forsvarslaget og den beste keeperen, sier Hergeirsson.

Norge hadde aldri slått Russland i mesterskap med Hergeirsson som landslagssjef, og det så ikke lovende ut de første minuttene denne gangen heller.

Med fire russiske scoringer og like mange bortkastede norske angrep, måtte islendingen legge time out-kortet allerede etter fem minutter.

– Vi kommer dårlig i gang fra start. Da tenker jeg at dette blir tøft, men heldigvis skjerper vi oss og får til forsvarsspillet. Det hjelper mye for meg, sier Solberg.

Det måtte likevel en syvmeter fra Nora Mørk til for at Norge skulle få sin første scoring. Amanda Kurtovic og Veronica Kristiansen fulgte opp med 2-4 og 3-5, samtidig som de norske jentene fikk bedre kontroll i forsvar.

– Det er veldig deilig å bidra. Fem scoringer på seks skudd er god uttelling. Det er fysisk tøft å møte Russland, så alle har nok litt vondt i kroppen nå, men det går fint, smiler Kristiansen.

Resten av omgangen ble tett og tøff, med to lag som ville mer enn de fikk til. Omgangens høydepunkt, sett med norske øyne, var da mesterskapsdebutant Malin Aune satte inn sin første EM-scoring til 6-7 i overtall.

Minuttet før pause banket Silje Waade inn dagens første norske ledelse, 11-10, men russerne utlignet i det påfølgende angrepet og sendte lagene til pause med 11-11. Et resultat Jevgenij Trefilov helt sikkert hadde sine meninger om.

– Selv om Russland er svekket, ser vi hvorfor de vant OL-gull. Det er fortsatt et godt håndballag, konstaterte TV 2s kommentator Harald Bredeli i pausen.

Andre omgang fortsatte der den første sluttet, med Russland som tok ledelsen og de norske jentene som utlignet. Men da Norge omsider satte to scoringer på rad og tok ledelsen 17-16 ved Stine Bredal Oftedal, lot ikke de norske jentene ledelsen glippe fra seg.

Silje Solberg fulgte landslagskapteinens eksempel og vartet opp med flere viktige redninger. Drøye ti minutter før slutt ledet Norge 20-17.

Russerne forsøkte å kjempe seg á jour uten å lykkes, men da Kristina Kozhokar laget straffe og pådro seg en utvisning åtte minutter før slutt, utnyttet Mørk og Kurtovic muligheten til å øke til norsk firemålsledelse 23-19.

De siste fem minuttene ble rotete fra begge lags side, og selv om Russland reduserte to ganger, kunne de norske jentene til slutt juble for 23-21-seier. Dermed er Norge videre til mellomspillet med fire poeng.

– Jeg er sykt glad for at vi vinner og får med oss fire poeng. Det hadde vi kanskje ikke trodd på forhånd. Nå blir det deilig med en fridag i morgen, sier Mørk.

I mellomspillet venter blant annet Danmark, som står med full pott på sine tre første kamper i EM.

– Danskene er gode og har spilt seg opp gjennom mesterskapet. Jeg har ikke sett så mye av dem, men jeg synes de er veldig beskjedne når de sier de skal være ett av de tolv beste lagene i mesterskapet. Det er langt bedre enn det. De kan fighte seg inn i en semifinale, så det blir en tøff kamp mot to lag som kjenner hverandre godt, sier Hergeirsson.