– Det mangler en holdning til åpenhet i NFF

NFFs nye generalsekretær har klare tanker om hva han vil prioritere når han starter i sin nye jobb 1.februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pål Bjerketvedt går fra jobben i NTB etter tolv år som sjefredaktør og administrerende direktør. Fra den «andre siden» har han hatt en kritisk tilnærming til sin nye arbeidsgiver.

Jeg må nok si meg enig i at det mangler en holdning til åpenhet. Ikke bare i fotballforbundet, men i idrettsbevegelsen som sådan, sier Bjerketvedt til TV 2.

Utfordringene har stått i kø for norsk fotball og for NFF. Publikum har sviktet landslaget, som har droppet som en stein på FIFA-rankingen. Per Mathias Høgmo forlot stillingen som landslagssjef i november etter svake resultater. Nå søkes det etter hans arvtager og også etter en ny sjef for kvinnelandslaget.

– Hadde du noen betenkeligheter med å ta jobben etter all kritikken som har vært rettet mot NFF?

– Nei, jeg vil ikke si det. Jeg vil heller si tvert i mot. Jeg kjenner meg igjen i noen av problemstillingene og jeg tror at jeg med min erfaring og bakgrunn vil ha mulighet bidra til å gjøre fotballbevegelsen mer åpen og mer inkluderende. Kanskje jeg også kan - sammen med organisasjonen - skape mer begeistring enn det har vært de siste par årene, sier Bjerketvedt.

Vil ha tydelige grenser

Bjerketvedt tar over for Kjetil Siem, som i vår fikk ny jobb i FIFA. Den tidligere generalsekretæren fikk hard medfart de siste månedene i jobben og ble blant annet kritisert for manglende åpenhet sammen med resten av NFF.

– Er det sånn at vi har vært og spist lunsj til 4 500 kroner må vi enten tørre å vise den regningen, eller slutte å spise lunsjer til 4 500 kroner, sa Ivar Koteng fra talerstolen på Fotballtinget i februar.

Han fikk støtte av Sarpsborg 08s styreleder Cato Haug.

– Omdømmet er kjempeviktig og det omdømmet har blitt svekket og ikke styrket, sa Haug.

– Det er stor takhøyde i Fotball-Norge. Det er mye diskusjoner og det er mye uenighet. Det krangles på forbundstinget og det er bra. Sånn må det være.Vi må ikke være redde for de diskusjonene. De er viktige og nødvendige, fastslår Bjerketvedt.

Siem fikk også kritikk for sine sololøp sammen med daværende fotballpresident Yngve Hallèn.

– Jeg kjenner for lite til prosessene og hvordan det har vært håndtert internt, men kjenner til at det har vært en kontinuerlig diskusjon og debatt rundt grenseoppgangen. Det er like viktig i idretten og NFF å finne en grenseoppgang for hva styret skal gjøre, presidenten inkludert og hva administrasjonen, generalsekretæren skal gjøre. En tydelighet og en profesjonalitet i det forholdet er kjempeviktig, fastslår Bjerketvedt.

Må kutte

Men mediemannen Bjerketvedt kommer også inn for å foreta endringer i organisasjonen. NFF går i år mot et underskudd på omlag fem millioner kroner. Det er varslet omstillinger og kutt i NFF sentralt.

– Ettersom jeg har vært toppleder i media i mange år kan jeg en del om kutt så jeg vil heller kalle det omstilling. Men omstilling er ikke bare kutt, men omstilling er også nyorientering, det å modernisere og profesjonalisere virksomheten. Ikke minst få inn kompetanse som er mangelvare i dag, sier Bjerketvedt.

– Jeg er forberedt på å følge opp de bestillingene forbundsstyret gir, men også være med på å legge premissene for hvilke endringer som er fornuftige, avslutter han.