KLAR ANTIDOPINGSTEMME: Mads Kaggestad mener russisk idrett har null troverdighet. Nå stiller han spørsmål ved IOCs evne til å gjøre noe med problemet
KLAR ANTIDOPINGSTEMME: Mads Kaggestad mener russisk idrett har null troverdighet. Nå stiller han spørsmål ved IOCs evne til å gjøre noe med problemet Foto: Pedersen, Terje

Kaggestad: – Russland har kapret internasjonal idrett og holdt verden for narr

Antidopingekspert Mads Kaggestad frykter IOC fortsetter å handle unnvikende og ikke utestenge russiske utøvere.

Del to av den knusende McLaren-rapporten om statlig finansiert doping i Russland ble lagt frem fredag. Der kommer det frem at over 1000 utøvere i 30 idretter har hatt tilknytning til et systematisk dopingprogram.

– Hele verden holdt for narr
TV 2s antidopingekspert, Mads Kaggestad, er rystet.

– Det er lett å forstå at idretten er maktesløs mot noe sånt. Vi har aldri sett en lignende avsløring i internasjonal idrett. At det er i et så stort omfang, 1000 utøvere i 30 idretter, viser at Russland har kapret internasjonal idrett og holdt verden for narr, sier Kaggestad.

Rapporten er lagt frem av Richard McLarens arbeidsgruppe på bestilling fra Det internasjonale antidopingbyrået WADA, og i del to kommer det blant annet frem at prøvene til vinnerne av tolv medaljer fra OL i Sotsji i 2014 og fem fra London 2012 skal ha blitt tuklet med.

– WADA har vært sjanseløse i dette her. De blitt lurt trill rundt, og det inkluderer Antidoping Norge som har investert penger i dette arbeidet. Vi er blitt lurt trill rundt, sier Kaggestad.

– Russland har aldri hatt til hensikt å beskytte rene utøvere. De har beskyttet dopede utøvere.

I minst fire år, mellom 2011 og 2015, skal russerne hatt et systematisk dopingprogram på beina for å ruste opp utøverne til å vinne på den store scenen med flagget på brystet. 84 prosent av de ikke navngitte utøverne som nevnes i rapporter kommer fra sommeridretter. De øvrige er fra vinteridretter.

– Spørsmålet er om det er handling bak ordene. Etter min mening kan man ikke stole på et apparat som dette. Russisk idrett har null, null troverdighet. Rett og slett, sier Kaggestad.

– Det ironiske er at Craig Reedie, president i WADA, har hyllet antidopingarbeidet i Russland. Gerhard Heiberg har også vært i møte med Putin, men det var da dette dopingprogrammet allerede var i gang. Putin har visst om dette, og han har lurt Heiberg trill rundt.

Håpet om lysere og bedre tider er likevel til stede. Vitaly Mutko er ferdig som idrettspresident i Russland etter åtte år ved roret, og inn har Pavel Kolobkov kommet.

– Dette skjedde med full viten fra den tidligere idrettspresidenten. Byttet av idrettspresident kan kanskje være et steg i riktig retning, sier Kaggestad.

Ut mot unnvikende IOC
Del én av McLaren-rapporten kom i forkant av OL og rystet idrettsverden. Nyheten om utstrakt og systematisk doping i Russland slo ned som en bombe, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte likevel ikke å utestenge landets utøvere fra lekene i Brasil, slik Paralympics gjorde, til tross for rådene fra WADA.

Kaggestad er alt annet enn fornøyd med IOCs linje.

– Det er en stor hodepine for IOC. Jeg tror de kommer til å handle unnvikende med tanke på det de sier om nulltoleranse. Snakket om nulltoleranse for doping er ikke viktig nok til å utestenge Russland. Det er viktig, men ikke så viktig at det går foran de andre tingene som handler om storpolitikk og penger til de store idrettsarrangementene som Russland har, sier Kaggestad.

– WADA burde hatt såpass autoritet at når WADA sier at en nasjon ikke får være med, burde de blitt hørt. Er ikke arbeidet godt nok, skal de ikke få være med i konkurranser. Det virker ikke som IOC vil det, fordi altfor mye står på spill.

Kritikerne har fått mer vann på møllen. I kjølvannet av Rio-OL kom rapportene om at dopingarbeidet var tidenes dårligste under et OL. Det er skremmende for fortsettelsen, mener Kaggestad.

– Dette viser at antidopingarbeidet er i spedbarnsfasen. Det har et enormt potensial, men det trengs et internasjonalt samarbeid, sier Kaggestad.

– Nå bør det lages et system hvor det finnes incentiver for å drive med antidopingarbeid. Nå er det bare fine ord som handler om verdier, men det holder ikke i en kynisk idrettsverden. Arbeidet må ha en viss standard der det er krav for å kunne konkurrere i internasjonale konkurranse. Da må hver enkelt utøver være del av et kvalifisert antidopingarbeid. Der har man strøket i dag.

Frykter for idretten
Store arrangementer for VM i skiskyting og fotball skal avvikles i Russland de kommende årene. I februar i 2017 arrangeres et litt mindre mesterskap - VM i bob og skeleton i Sotsji.

Flere amerikanske utøvere har ifølge New York Times varslet at de vil boikotte mesterskapet i kjølvannet av doping-avsløringene. Kaggestad er redd dopingavsløringene vil skade idretten på lang sikt og føre til at publikum gir mer og mer blaffen.

– Det er ingen som vil betale for noe som publikum ikke er engasjert i. Det er det som skjer nå. Da blir det ikke lenger noe vits å dope seg. Idretten graver sin egen grav om det internasjonale samfunnet ikke redder den og klarer å inspirere til gode helse og vennskapelig kappestrid, sier Kaggestad.