Foto: Matthias Schrader

Over  1000 utøvere deltok i russisk dopingprogram

Over 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015, slår den endelige McLaren-rapporten fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble del to av McLaren-rapporten offentliggjort.

Under pressekonferansen kunne kommisjonenes leder, Richard McLaren, fortelle at det foregikk doping og manipulering av prøver under OL i London (2012) og Sotsji (2014).

Over 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

Jukset skal også ha skjedd i andre internasjonale mesterskap.

Blant annet kom det fram at over 1000 russiske utøvere, spredt over 30 idretter, var en del av det russiske dopingprogrammet.

Det skal - ifølge rapporten - være en stor overvekt av utøvere fra sommeridretter. 84 prosent skal ha drevet med sommeridretter, 16 prosent med vinteridretter.

Ifølge rapporten gjelder det blant annet tolv medaljevinnere fra OL i Sotsji i 2014 og fem fra London 2012. Det er foreløpig ingen navngitte utøvere.

McLaren-rapporten:

18. mai i år engasjerte WADA professor Richard McLaren til å gjennomføre en ekstern granskning av påstander om russisk statlig manipulering av dopingkontrollprosesser.

Påstandene ble fremsatt av tidligere leder ved det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva, Grigory Rodsjenkov.

Første del av rapporten ble lagt frem i juli og konkluderte med at det foregikk statlig organisert doping i Russland under Sotsji-OL.

Hele rapporten finner du her.

12 av prøvene fra medaljevinnere i Sotsji skal ha blitt tuklet med.

I tillegg skal det ha blitt brukt salt og kaffe for å manipulere prøveresultatene som ble sjekket av internasjonale dopingjegere.

To av prøvene fra Sotsji, som tilhørte to mannlige utøvere som til sammen vant fire gullmedaljer og en kvinnelig utøver som tok sølv, hadde et saltinnhold som var fysisk umulig for et menneske å ha i kroppen.

Det skal også ved to tilfeller ha blitt funnet mannlig DNA i prøver fra kvinnelige ishockey-spillere.

Det ble funnet e-poster fra det russiske sportsdepartementet hvor det blir spurt om de skal lagre eller kaste de positive prøvene.

Det skal også ha blitt tuklet med prøvene til seks vinnere av til sammen 21 medaljer under Paralympics i Sotsji. Russerne skal ha hatt en bank i Moskva hvor de lagret ren urin til prøvetaking.

– Vi har bevis for at mer enn 500 positive prøver ble rapportert som negative, inkludert i velkjente idretter på elitenivå. De positive prøvene ble automatisk forfalsket, sa McLaren på pressekonferansen.

McLaren mener at Russland har utført en institusjonell konspirasjon på tvers av sommer- og vinter-idretten i en enestående skala.

– Det russiske OL-laget stod for en korrupsjon av London-lekene i en enestående skala. Vi kommer aldri til finne ut av omfanget. Fansen har blitt holdt for narr. Det er på tide det blir stoppet. Vi må jobbe sammen for å stoppe doping i idretten.

Den forrige McLaren-rapporten – som kom i juli – avslørte Russlands systematiske dopingprogram under Sotsji-OL.

De fleste russiske utøverne - utenom friidrettsutøverne og vektløfterne - fikk allikevel lov til å delta i Rio-OL, til tross for at Verdens antidopingbyrå (WADA) ba om at alle russiske utøvere burde bli utestengt fra lekene.