4000 nordmenn har allerede kjøpt billett til EM-finalen

– De selger skinnet før de har skutt bjørnen. Det gjør ikke vi, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Bergen/Helsingborg (TV 2): Etter sju EM-finaler på rad er det ikke rart man forventer at de norske håndballjentene skal nå sin åttende under mesterskapet i Sverige.

– Det er heftig
Så sikre virker flere nordmenn å være at billettene til finalen i Göteborg allerede er kjøpt.

– Finalen neste søndag er utsolgt, og minst 4000 av dem kommer fra Norge, bekrefter medieansvarlig i det svenske håndballforbundet, Daniel Vandor, til TV 2.

Kapasiteten på finalearenaen er oppgitt til 12.000 på EHFs hjemmesider.

– Det er heftig. Selv om Sverige kommer til finalen, kommer de ikke til å få støtten de hadde i åpningskampen i Stockholm da det bare var gult og blått på tribunen.

Åpningskampen mot Romania endte med seier til de norske favorittene. Onsdag ruller Thorir Hergeirssons maskineri videre i møte med Kroatia.

Islendingen tar, i motsetning til seiersvante håndballfans, forbehold før fortsettelsen.

– De selger skinnet før de har skutt bjørnen. Det gjør ikke vi, sa Hergeirsson til pressen onsdag formiddag.

Husk at du kan følge Norge-Kroatia med Harald og Bent i #2sofa i kveld fra kl. 19.30!

Danskene skuffer
Men selv om mengden tilskuere er ventet å bli stor når mesterskapet går inn i hovedrunden og finalespillet i Scandinavium i Göteborg, har både Norge og Danmark opplevd skuffende interesse så langt.

Kun 1278 var på plass for å se Norge mot Romania på Helsingborg Arena, som tar 4700 tilskuere.

– Vi hadde håpet at det skulle være flere fra Norge i starten. Det er mange som har bestilt, men så avbestilt av ulike grunner som vi ikke vet. Samtidig har jeg forståelse for at dersom man kommer fra Norge og alltid regner med at man kommer langt i turneringer, er det ikke for første uken man kommer for, men til hovedrunden eller finalespillet.

Samtidig var det bare 1674 som fylte de 3200 ledige plassene i Malmö – til tross for at det bare er en liten kjøretur over Øresundbroen fra Danmark til Sverige.

– Vi hadde håpet på betydelig flere dansker enn det har vært. De kommer kanskje til mellomrunden i Helsingborg i stedet, håper vi. Malmö er nære København, men vi vet at håndballen i Danmark er sterkest på Jylland, sier Vandor.

I motsetning har Sverige opplevd en solid interesse rundt deres håndballjenter. Stadig flere får opp øynene for gultrøyenes prestasjoner, og i åpningskampen mot Spania var det så godt som fullt i Hovet, som har en kapasitet på 8000 tilskuere.

– Det er mange som har sett frem til å spille et mesterskap på hjemmebane. Jentene har ikke vært med på det tidligere at så mange har kommet for å se på dem. Så de var veldig glade etter første kampen med trykket fra 8000 tilskuere på Hovet og en fantastisk stemning som de ikke har hatt i Sverige tidligere, sier Vandor.

I tirsdagens kamp var ikke like mange på plass for å se Sverige i aksjon, og det var kanskje like greit. Det overraskende tapet for Slovenia svir, selv om arrangøren er fornøyd så langt.

– Dersom man tenker på hele EM, er vi ganske fornøyde. Det er en stor økning fra forrige gang vi hadde EM for damer i 2006. Nå har vi økt med nesten 50 prosent totalt. Stockholm har gått over forventning. Kristianstad har gått bra. Helsingborg og Malmö har ikke gått like bra, sier Vandor.

– Spiller for å vinne
Norge møter Kroatia til dyst i Helsingborg onsdag kveld etter å ha vunnet åpningskampen mot Romania 23-21. Nora Mørk dominerte, sammen med Camilla Herrem, for Norge, og det er ventet at duoen igjen skal være med på å dra lasset for Hergeirsson.

Etter en lett treningsøkt med fotballspilling i hallen møtte islendingen pressen onsdag formiddag. Han har ingen planer om å hvile noen mot Kroatia, som tapte sin åpningskamp mot Russland.

– Vi spiller for å vinne, sa Hergeirsson kontant, men:

– Du må ha to tanker i hodet. Vi går for å vinne kampen, men samtidig er det viktig å få i gang flere spillere. Skal vi styre tempoet, blir det viktig å bruke flere enn vi gjorde på mandag.