Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Norges Idrettsforbund i intern epost: – Helt avgjørende at ingen kommenterer Johaug-saken

Idrettsforbundet har bedt tillitsvalgte og ansatte over hele Norge om å ikke kommentere Therese Johaug-saken i pressen eller på sosiale medier.

Det melder NRK mandag.

Henriette Hillestad Thune – juridisk sjef i Norges Idrettsforbund (NIF) – har sendt mail til medlemmer på nasjonalt og fylkesnivå.

Forrige uke ble det klart at Therese Johaug innstilles til 14 måneders utestengelse etter den positive dopingtesten i oktober.

Må gjenta presidenten
Mailen skal ha blitt sendt tre timer seinere.

«Det er helt avgjørende at ingen ansatte eller tillitsvalgte i idrettskretsene uttaler seg om Therese Johaug-saken, heller ikke på sosiale medier», heter det i mailen.

Medlemmene får beskjed om å henvise til informasjon på NIFs nettsider.

Det eneste medlemmene får si i denne saken, ifølge Thune, er en gjentakelse av president Tom Tvedts uttalelse.

«Norges Idrettsforbund er gjort kjent med Påtalenemdens vedtak. Vi kan ikke kommentere den mens den er under behandling», lyder kommentaren.

Thune forteller at det ikke dreier seg om å gi noen munnkurv. Hun forklarer mailen med at Norges idrettsforbund kan bli en part i saken dersom det blir en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Denne saken skal behandles av NIFs domsorganer som er uavhengig av NIF. Dette er et system som er etablert etter NIFs lov. Vi må tillate at dette systemet får virke, uten tilsynelatende å påvirke prosessen. Ansatte og tillitsvalgte i NIF som offentlige uttaler seg på vegne av NIF om saken kan lett tas til inntekt for at NIF har et bestemt syn på saken og prosessen. NIFs eneste formelle syn på saken er det som kommuniseres fra NIFs domsorganer i tråd med det regelverket NIF forvalter. Personlige ytringer er naturligvis noe helt annet, opplyser Thune i en kommentar.

Innsnevring av ytringsfriheten
Gunnar-Martin Kjenner reagerer sterkt på saken. Den erfarne idrettsjuristen sier til NRK at dette definitivt er innsnevring av ytringsfriheten.

Kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF mener på sin side at ytringsfriheten ikke er innsnevret.

– Det er vi totalt uenige i. Vi har ikke fått noen henvendelser om at noen synes det er merkelig, og jeg tror folk flest skjønner at her ønsker vi å være så forsiktige at det ikke under noen omstendighet kan stilles spørsmål ved vår uavhengighet, sier Røine til NRK.

– Det er ikke enkelt for folks alminnelige rettsforståelse å skille mellom Norges Idrettsforbund og domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Derfor er det best at saken går sin gang uten at det overhodet kan stilles spørsmålstegn ved uavhengigheten til idrettsforbundet.

– Det er viktig at alle har en forståelse av at vi ikke ønsker å komme i en situasjon der uavhengigheten kan stilles spørsmål ved. Det vurderer vi som viktig. Det er et råd, og vi nekter ingen bastant å si noe, sier Røine.