Dette er Wengs hemmelige våpen

Mamma May Bente mener Heidi Weng er moden for å bli Norges nummer én.

Mamma May Bente Weng er den mest sentrale støttespilleren til Heidi Weng. Da Enebakk-jenta vant sin første tour på Lillehammer søndag, var mamma høyt og lavt – og ikke minst høylytt til stede langs løypa. Hun sprengte nesten lydinngangen på TV 2s kameraer da vi filmet henne under den avgjørende jaktstarten.

– Hun hører meg godt. Jeg blir litt ivrig, og prøver og roe meg ned. Men jeg synes det er litt vanskelig, ler May Bente Weng.

– Viktig

Og støtten fra mamma er ofte helt avgjørende for innsatsen i sporet. Ikke minst mot slutten av gårsdagens løp, der Weng var i ferd med å gi opp da beina stivnet mot slutten.

– Jeg hørte henne godt. Det var godt jeg hadde hele familien til stede i den siste bakken, for jeg var i ferd med å gi opp.

– Tuller du?

– Nei, det gjør jeg ikke, smiler Weng, som understreker at det er viktig for henne å ha familien med på renn.

De skal være med både under avslutningen av Tour de Ski og VM i Lahti. Etter løpet fikk hun også hjelp til å pakke kofferten og alt utstyret før avreisen til Davos. En rolig uke i høyden, skal sikre at Weng befester posisjonen som nummer én i kvinnelangrenn.

– Det tror jeg hun takler bra. Hun må holde seg frisk, men ellers tror jeg det ser veldig bra ut nå.

– Du har troen?

– Å, ja. Jeg har alltid det, smiler mamma.

Imponert Bjørgen

Også langrennsdronningen i egen person, Marit Bjørgen, tror denne sesongen vil bli dominert av Weng.

– Jeg tror Heidi kommer til å bli lenge i den gule trøya. Hun tar stadig nye steg, og imponerte i helgen. Jeg tipper det er godt for henne å stå øverst på pallen. Hun har mange andre-, og tredjeplasser bak meg og Therese, ler Bjørgen.

Bjørgen får støtte av Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Det tror jeg nok Marit har rett i, smiler TV 2s langrennsekspert.

Han mener man så langt i år har sett en mer voksen utgave av Weng.

– Hun har blitt bedre på den mentale styrken. Hun har alltid vært en person som alltid har gått og snudd seg, og kikket mye på de andre. Nå bare gikk hun skikkelig til, sier Hjelmeset.

Han mener Weng må satse på Tour de Ski.

– Jeg håper hun deltar der, og kanskje greier å vinne. Da beholder hun nok den gule trøya ut sesongen.

God læring

I følge mamma var helgens triumf på Lillehammer en nøkkel for å greie akkurat det.

– Med tanke på Tour de Ski så var nok denne seieren bra. Nå vet hun hvordan det er å gå ut først og forsvare en ledelse, sier May Bente Weng, som samtidig advarer mot at treet ikke vokser i himmelen.

– Det er fortsatt mange gode jenter. Og det er jo bare bra for idretten om det er flere som vinner. Vi må jo være litt beskjedne også, ler hun.

Noe Hjelmeset synes er lurt.

– Av utfordrere er det både Flugstad Østberg og Marit Bjørgen i Norge. Så det blir nok jevnt i år. Jeg vet at Marit Bjørgen har planer om å vinne noen skirenn i vinter. Så vi står nok på kanten av et tronskifte. Men er ikke helt der ennå, mener Hjelmeset.