Fourcade: – Jeg er redd Johaug betaler prisen for Sundby-dommen

Fourcade reagerer på urettferdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ØSTERSUND (TV 2 Sporten): Martin Fourcade viste seg omsider menneskelig da han rotet bort en tilsynelatende sikker jaktstart-seier i Østersund.

Med to strafferunder på siste stående måtte franskmannen nøye seg med ”bare” tredjeplass – men verdenscupstarten har uansett vært av sedvanlig kaliber fra verdens beste skiskytter:

Seier på single mixed stafett, seier på normalstarten, seier på sprinten og altså tredjeplass på jaktstarten.

– Er du den mest dominerende utøveren i alle vinteridretter nå? spurte TV 2 lørdag.

– Jeg vet ikke. Det er vanskelig å si. Jeg liker ikke denne type sammenligninger. Jeg så langrenn i dag tidlig, og de norske er ikke like dominerende akkurat nå som de var sist sesong. Men jeg er ikke bekymret for Sundby, han er snart tilbake.

Møtte Johaug på Sjusjøen
Og Fourcade var sannspådd – søndag var Røa-løperen tilbake der vi så ham det meste av forrige sesong: På toppen av pallen.

For Therese Johaug – som var tilsvarende dominerende – er veien tilbake langt lenger. Påtalenenmda i Antidoping Norge har innstilt på en 14 måneders utestengelse etter at testet positivt på det forbudte stoffet clostebol – som fantes i leppekremen hun og lege Fredrik Benriksen trodde var trygg å bruke.

Fourcade mener 14 måneder er en altfor streng straff.

– Jeg så Therese på Sjusjøen, der hun trener. Jeg ga henne mine lykkeønskninger, for jeg tror virkelig at hun er uskyldig. Eller, helt uskyldig er kanskje vanskelig å si når man har fått i seg et forbudt stoff, men jeg tror virkelig på det hun sier. Jeg synes straffen er veldig, veldig hard, fastslår franskmannen overfor TV 2 Sporten.

- Media har vært snille
Når det gjelder Sundby-saken er Fourcade mer usikker. Røa-løperen sonet i sommer en to måneders utestengelse etter feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Sundby hadde tatt for høye doser, men det han ble dømt for i CAS var at det ikke var søkt om medisinsk fritak.

– Sundby-saken er mye vanskeligere. Det er en lovlig medisin, og utøvere over hele verden tar det, men så fort du er over den tillatte grensa er det en dopingsak. Reglene må være like for alle. Jeg synes han er en stor idrettsmann, og han vant i dag uten den type hjelp.

– Samtidig synes jeg mediedekningen har vært veldig snill i den saken. Jeg er redd for at Therese får betale prisen for den milde dommen i Sundby-saken, sier Fourcade.

– Mener du at Sundby slapp billig unna?

– Jeg vet ikke, jeg er ingen dommer og egentlig vil jeg ikke snakke om det.

– Jeg klandrer ingen for å ta Ventoline, og personlig vil jeg aldri bruke astmamedisin uten at jeg virkelig trenger det. Men jeg tror helt sikkert at Therese, fordi saken hennes kom rett etter Sundby-saken, vil få en mye strengere straff enn det hun fortjener, sier skiskytteresset.

TV 2 har vært i kontakt med mediekontakt Gro Eide i Skiforbundet, som sier at verken Skiforbundet eller Martin Johnsrud Sundby ønsker å kommentere uttalelsene fra Martin Fourcade.