Johannes (20) sjokkerte igjen: – Dette er bare begynnelsen

Morfaren til Johannes Høsflot Klæbo lover at det kommer mer fra kometen.

Johannes Høsflot Klæbo (20) spurtet inn til 2. plass i mini-Touren i Lillehammer. Unggutten, som har fått tilnavnet «den nye Northug», viste at han kan langt mer enn bare å spurte.

Morfaren til Høsflot Klæbo, Kåre, var overlykkelig etter 2. plassen.

– Det er jeg som er treneren hans. Jeg er overrasket. Han har jo bare vært senior i tre uker. Men dette er bare begynnelsen. Det kommer mer, sier morfaren til TV 2.

Kanskje det kommer mer i de TV 2-sendte verdenscup-rennene i Davos allerede neste helg? Høsflot Klæbo takker morfaren for fremgangen.

STOLT MORFAR: Kåre Høsflot.
STOLT MORFAR: Kåre Høsflot.

– Vi har gjort mye riktig i år. Jeg føler fortsatt at jeg har mye å gå på. Han har betydd mye for meg i oppveksten. Han er trener, mentor og smører. Det har lykkes bra så langt, så vi satser på at vi lykkes fremover også, smiler Klæbo.

– Måtte bite meg fast på halen
Han hadde mer enn nok med å holde følge med de eldre gutta da det begynte å dra seg til.

– Det var en brutal dag. Det er harde løyper her i Lillehammer. Det var bare å bite seg fast på halen, sier han.

– Jeg måtte bruke styrkene mine. Den lange bakken var den verste i alle tre rundene. Jeg måtte bare å prøve å henge med så lenge det gikk. Jeg hadde ikke trodd at jeg ville kjempe om pallplass. Jeg trodde sprinten på fredag var min beste sjanse, men det viste seg å være feil, fortsetter han.

Høsflot Klæbos vei til toppen i internasjonal langrenn har vært kronglete.

– Jeg startet seint. Jeg var seint utviklet, og jeg husker at jeg var nummer 100 i hovedlandsrennet. Det handler om å jobbe hardt, forteller han.

Northug den «nye Klæbo»?
Lagkameraten Emil Iversen kaller Klæbo en villmann.

– Jeg er ikke overrasket over Klæbo i det hele tatt. Det er ikke sikkert han hadde blitt nummer to i en individuell start, men han er en villmann og går veldig fint på ski. Han går taktisk bra. Det er imponerende, men ikke overraskende etter det vi har sett de siste ukene, sier Emil Iversen, som var godt fornøyd med sin 4. plass.

– Klæbo har en rå finish. Jeg hadde veldig lyst til å ta ham på oppløpet, men jeg hadde ikke sjans til å følge ham.

– Morfaren og treneren til Johannes liker ikke tilnavnet «nye Northug» og sier at vi har nok med én?

– Jeg snakket med Petter i går. Han sa at han håper at hvis han går et bra renn i vinter, så blir han den «nye Klæbo». Det er det jeg tror kommer til å skje, ler Iversen.

Trener Tor Arne Hetland er også dypt imponert.

– Nå har Klæbo vist at han kan både skøyte, gå klassisk og være med å kjempe i minitourer som dette. En herlig type, roser Hetland til NRK.

Neste helgs verdenscup i langrenn fra Davos går på TV 2.
TV 2 lørdag 10/12:

10.30 V-cup, langrenn:
15 km fri teknikk, kvinner. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

14.00 V-cup, langrenn:
30 km fri teknikk, menn. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

TV 2 søndag 11/12:
14.00 V-cup, langrenn:
Sprint fri teknikk, kvinner og menn . Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.