UTE AV FORM: Petter Northug har ikke fått det til å stemme i sesonginnledningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTE AV FORM: Petter Northug har ikke fått det til å stemme i sesonginnledningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Northug dropper jaktstarten - reiser hjem

Petter Northug står over jaktstarten.


Petter Northug er ute av slag. Han har bestemt seg for å droppe dagens jaktstart i Lillehammer.

– Petter er ikke på det formnivå han ønsker og reiser til Trondheim for restitusjon og egentrening. Han er ikke syk, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

– Planen er hvile, rolig trening, finne overskudd og når ting stemmer gå skirenn. Petter vet hva som kreves for å kjempe i toppen og er tilbake på WC når han er klar for det, fortsetter Hetland.

Northug går heller ikke verdenscup-rennene i Davos.

– Det er en liten overtrening det som skjedde rundt Beitostølen. Han tøyde strikken for langt, men vi føler vi har kontroll på det vi gjør. Dette gjør oss bare mer skjerpet fremover, sa trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen lørdag.

– Petter hadde en veldig tung dag på skøytingen i går. Vi må komme til hektene igjen. Han har vært litt hissig på grøten og trent for intensivt litt for tidlig etter høyden. Det ser vi resultatene av nå. Nå må han hvile enda mer, sier Kveen til Northugs egen tv-kanal.

– Det kan høres dramatisk ut, men Petter har vært i denne situasjonen utallige ganger i tidligere år. Det er absolutt et mål at han skal komme i form til Tour de Ski, legger Kveen til.

Kveen har ikke besvart TV 2s henvendelse.

– Kan minne om Sotsji-sesongen
TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er bekymret for skikongen.

– Litt bekymringsverdig er det jo. Han var ett og et halvt minutt bak i går. Vi er vel alle enige om at det er for dårlig, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset. og legger til:

– Men han sier jo at han har kontroll. Og Tor Arne Hetland, som har sett treningsdagboken til Northug, sier at han er helt enig i det som skal skje. Da har de nok kontroll., sier Hjelmeset.

Han mener hvile nå er eneste løsning.

– Northug er jo helt rå på sesongopplegg og det å prioritere hvile når det trengs. Etter rapportene så har han trent mye mer enn før. Han har kanskje aldri trent så mye. Han er stinn av trening, og da trenger han hvile.

– Kan dette minne om starten på fiaskosesongen 2013/14?

– Ja, det kan jo minne om det. Men den gangen hadde han ikke trent ekstremt bra. Kanskje heller det motsatte. På grunn av alt det andre som har skjedd i langrennsporten har Petter fått mye ro, og dermed kanskje fått konsentrert seg mer om å trene. Med mindre støy rundt ham har han fått trent mer, og det har kanskje bikket over.

Sto over første verdenscup-helg
Hjelmeset tror en uke på sofaen og litt hvile er den helt rette medisinen.

– Vi får bare krysse fingrene. Det er ikke noe poeng i at han går og surrer rundt bak der.

Northug sto over den første verdenscuphelgen i Ruka forrige helg. På fredagens sprint i Lillehammer røk han ut i semifinalen. På lørdagens 10-kilometer ble Northug nummer 51. På Beitostølen ble Northug nummer 74 og 15 på henholdsvis 15 km klassisk og 15 km fri teknikk.

Neste helgs verdenscup i langrenn fra Davos går på TV 2.
TV 2 lørdag 10/12:
10.30 V-cup, langrenn:
15 km fri teknikk, kvinner. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

14.00 V-cup, langrenn:
30 km fri teknikk, menn. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

TV 2 søndag 11/12:
14.00 V-cup, langrenn:
Sprint fri teknikk, kvinner og menn . Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.