SMILER IKKE: Martin Fourcade. FOTO: TV 2
SMILER IKKE: Martin Fourcade. FOTO: TV 2

Fourcade: – Derfor smiler jeg ikke over målstreken

Franskmannen med vanvittig seiersmargin på sprinten.

ØSTERSUND (TV 2 Sporten): Sist vinter vant Martin Fourcade sprinten i Østersund med vanvittige 51 sekunder. Denne gangen ”nøyde” han seg med 41 – men seiersmarginen er like fullt av de helt sjeldne i en så marginal idrett som skiskyting.

For øyeblikket virker Fourcade å være den mest dominerende utøveren, ikke bare i skiskyting, men i vintersport generelt.

– Det er vanskelig å si. Jeg liker ikke denne type sammenligninger. I så på langrenn i dag tidlig, og de norske er ikke like dominerende akkurat nå som de var sist sesong. Men jeg er ikke bekymret for Sundby, han er snart tilbake. Og Marcel Hirscher, han har vunnet verdenscupen i alpint fem sesonger på rad, sier Fourcade til TV 2 Sporten.

Etter seieren på 20-kilometeren torsdag – da med ”bare” 29 sekunder – dediserte Fourcade seieren til Norges Skiskytterforbund, fordi de rappet treneren hans i april. Men etter lørdagens triumf var han mer diplomatisk.

– Er du fortsatt sint?

– Ikke nå lenger. Jeg følte jeg trengte å si det etter normalstarten, men det er ikke et tema nå.

– Emil Hegle Svendsen ba deg vokse opp etter det du sa – men du er altså ikke sint lenger?

– Emil sa ikke det til meg direkte. Jeg leste intervjuet hans. Alle kan mene det de vil. Jeg har virkelig stor respekt for Emil, men man må også kunne sette seg inn i andres situasjon, for å kunne uttale seg. Samarbeidet jeg hadde med Siegfried (Mazet) var unikt, og da er det litt vanskelig å legge det bak seg, forklarer Fourcade.

Fant ny motivasjon
Derfor var det andre grunner til at Fourcade ikke smilte da han krysset målstreken på sprinten, selv om han visste at tiden hans var tilnærmet umulig å slå. På spørsmål om hvordan han klarer å bevare sulten, tross all suksessen, svarer franskmannen slik:

– Det er ikke lett. Jeg er fornøyd med prestasjonene mine, men det er vanskelig å si seg fornøyd selv om man har to seirer på rad med stor margin. Det er noe jeg må opprettholde for å prestere på det nivået. Kanskje det var derfor jeg ikke smiler over målstreken. Jeg nyter det virkelig, men jeg gjør det på innsida. Det er ikke slik som for ti år siden. I starten siktet jeg bare mot seirer jeg ikke fikk. Jeg ønsket å vinne verdenscupen, deretter å bli verdensmester, deretter olympisk mester. I 2014 hadde jeg oppnådd alt det.

– Hvis jeg ønsket å opprettholde nivået, måtte jeg finne ny motivasjon. Jeg finner en indre motivasjon ved hele tida å prøve å bli en bedre skiskytter enn jeg var dagen før. Det ser ut til å fungere ganske bra, smiler Fourcade.

Franskmannen har nå rundet 50 verdenscupseirer, og langt der framme glimrer Ole Einar Bjørndalens 94 skiskyttertriumfer i verdenscupen.

– Øyner du rekorden hans?

– He-he. Når du vinner to på rad, kan det være lett å tenke at du kan vinne alle konkurranser. Jeg vet at det ikke er slik. I 2010 hadde Bjørndalen 92 seirer. I dag, seks år senere, står han på 94. Det er ikke det samme når du blir eldre, sier Fourcade – som ennå bare er 28 år.

Svendsen med fjerde beste langrennstid
Bjørndalen var for øvrig Norges bestemann på sprinten med en 12. plass, tross feilfri skyting. Skiene fungerte ikke optimalt, i langrennstid var han hele 55 sekunder bak den raskeste, østeriksske Julian Eberhard. Etter løpet var de norske smørerne ute og testet Bjørndalens ski på ny.

– Vi må analysere etterpå, det er vanskelig å dra fram noen konklusjon her og nå. Det kan kan være litt begge deler (både ski og form). Men jeg følte meg bedre på sisterunden enn sist løp. Det er mange som er råspreke nå, sier Bjørndalen.

Og den aller sprekeste: Martin Fourcade.

– Det er bare å gratulere. Han er god, sier Bjørndalen.

Emil Hegle Svendsen hever på øyenbrynene over seiersmarginen på 41 sekunder, ned til svenske Fredrik Lindström.

– Det er ganske mye. Jeg håper ikke det fortsetter sånn i all evighet, sier Svendsen.

Selv endte han på 14. plass, men det oppløftende var at Svendsen hadde fjerde beste langrennstid, etter å ha mistet en tredel av oppkjøringen med helseproblemer. Han var 25 sekunder bak den raskeste, og 24 bak Fourcade. Denne sesongen går 31-åringen for øvrig på franske Rossignol, det samme som Fourcade og Simon Schempp, etter å ha vraket Madshus, som han har gått på hele karrieren.

– Jeg hadde håpet å komme enda høyere, men det er jevnt foran meg. Jeg er helt greit fornøyd, sier Svendsen.