Magnus Carlsen endte opp som verdensmester i sjakk for tredje gang på rad, men veien dit var kanskje den mest kronglete.

Etter tapet i det åttende partiet for Sergej Karjakin var Carlsen langt nede. Han led av negative tvangstanker og kunne være på vei mot et tap.

Da arrangerte støtteapparatet en fest for Carlsen, skriver NRK. Og etter det snudde også alt.

Hele teamet, inkludert søster, far og manager, var med på festen som varte til langt på natt.

Formålet var å tvinge verdensmesteren til å tenke på noe annet enn sjakk.

– Etter åttende parti meldte tvangstankene seg. Før det trodde jeg alltid det kom til å gå på en måte. Da ble jeg usikker. Innerst inne hadde jeg sikkert tro på det, men det var vanskelig å fortelle meg det når jeg hadde slitt sånn med det partiet. Men så begynte han å gjøre litt feil. Jeg greide å ta meg sammen og finne litt glede i sjakken igjen, fortalte Carlsen umiddelbart etter seieren.

– På det tidspunktet var jeg på et ganske mørkt sted. Jeg trengte bare å slippe meg løs, å bare tenke at dette ikke er så farlig i et øyeblikk, sier Carlsen til NRK dagen derpå.

Frustrasjonen og de mørke tankene ga seg også uttrykk i offentligheten. Etter tapet stormet han ut før pressekonferansen. Det kostet ham til slutt fem prosent av premiepengene på ca. 6 millioner kroner, for brudd på reglene.

Han trengte å få tankene over på noe annet.

– Jeg tror det handler om å få sjakken ut av hodet. Selv Magnus greier ikke tenke på sjakk når vi sitter og spiller og koser oss og snakker om fotballspillere og basketstatistikk, sier kokk Magnus Forsell til statskanalen.

– Det kunne gått begge veier, innrømmer lege Brede Kvisvik.

– Hadde han tapt matchen, hadde det vært kjempedumt det vi gjorde den dagen. Det viste seg å være helt riktig, men det visste vi ikke da.

Den mentale omveltningen hjalp. En remis i partiet etterpå, og deretter en seier i det påfølgende gjorde at momentumet var skiftet.

I de avgjørende hurtigsjakkpartiene var nordmannen suveren.