Savner Johaug: – Får aldri vist nok kjærlighet

Bestevenninne Ingvild Flugstad Østerberg lider av savnet etter Therese Johaug på landslaget. Landslagssjefen er tvunget til å stramme inn på kontakten med Johaug.

Tirsdag ble det klart at Therese Johaug innstilles til 14 måneders utestengelse etter den positive dopingtesten i oktober. For lagvenninnene er det uvirkelig at Johaug trolig blir borte så lenge.

– Det er forferdelig. Jeg savner å ha med Therese på tur og konkurranser. Det er nesten sånn at jeg tenker at hun bare er sjuk, og kommer tilbake neste helg. Men sånn er det jo ikke, sier Ingvild Flugstad Østerberg til TV 2.

– Vondt i magen

Lagvenninnene gjør daglig det de kan for Johaug.

– Man får aldri vist nok kjærlighet, eller brydd seg nok, sier Flugstad Østberg, som forteller at Johaug også er engasjert, og sender meldinger med gode råd og lykke-ønsker før renn.

Samtidig har landslagsledelsen vært nødt til å stramme inn kraftig på hvor mye støtteapparatet, og lagvenninnene har av kontakt med Johaug på profesjonell basis. Så lenge hun er suspendert, er det nemlig strengt forbudt å tilby henne treningsråd, eller noen annen form for støtte i treningshverdagen.

– Det handler først og fremst om oss ledere at vi ikke kan organisere som helst av trening i regi av Skiforbundet, Olympiatoppen, eller klubber. Men at det helt og holdent er noe som skjer privat på fritiden.

– Hvordan gjør du det i praksis? Tar du av deg Skiforbundsjakken når du møter henne, det virker litt vanskelig?

– He, he. Sånn sett har jeg ikke møtt Therese face to face etter . Jeg har en liten klump i magen hver gang jeg skal ta en telefon, eller prate med Therese. Det oppleves som vondt når man ser at livsnerven rives ut av deg. Så det er krevende situasjon, sier Løfshus.

– Pleie vennskap

Han innrømmer at det er vanskelig å balansere et forhold som profesjonelt må være dødt, samtidig som man skal forsøke å opprettholde et vennskap.

– Man må jo kunne pleie et vennskap. Det er helt innafor, er hans klare oppfatning.

Og det er lagvenninnene enige i.

– Vi må bare huske å ta vare på hverandre. Dette er en helt annerledes situasjon enn det vi har opplevd før. Og det er alltid litt vanskelig å vite hvor mye man skal snakke om det som gjør at en god venn har det vondt. Men vi kjenner hverandre så godt, at det egentlig føles helt naturlig, sier Flugstad Østberg, som også har reist på mange private ferieturer sammen med Johaug, og kjæresten Nils Jacob Hoff.

Også Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jakobsen fortalte i dag at de prøvde å ha kontakt med Johaug så ofte som mulig. Og alle ønsker å trene med Johaug når de er hjemme - og ikke på samling med landslaget.

– Det er klart. Når man har 200 reisedøgn i året, så sier det seg selv at det ikke er mange dager der Therese kan få selskap. Men jeg er helt sikker på at hun er sterk nok til å komme tilbake som verdens beste skiløper. Det er slik jeg kjenner Therese, sier Vidar Løfshus.