Lillehammer  20161201.
FIS og  generalssekr Sarah Lewis med pressekonferanse på Lillehammer i forbindelse med World CUp.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lillehammer 20161201. FIS og generalssekr Sarah Lewis med pressekonferanse på Lillehammer i forbindelse med World CUp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

FIS-sjef: – Vi kan anke Johaug-straffen om vi ikke er fornøyd

Det internasjonale skiforbundet (FIS) følger Therese Johaugs dopingssak nøye.

Påtalenemnda i Antidoping Norge innstilte tidligere denne uken på 14 måneders utestengelse for Therese Johaug etter at hun testet positivt for det anabole steroidet clostebol i september.

Det er domsutvalget som til slutt avgjør om utestengelsen blir stående.

Generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sarah Lewis, FIS er tilstede under verdenscupkonkurransen i Lillehammer.

– Anker om vi ikke er fornøyd
Hun gjør det klart at FIS følger Therese Johaug-saken nøye.

– Dersom substansen stod på listen over forbudte stoff, så var det fordi det var prestasjonsfremmende, enten det var intensjonen til utøveren eller ikke. Men vi kommenterer ikke pågående saker som FIS og WADA har rett til å anke. Vi vil ikke dele våre meninger i den sammenheng, sa Lewis på en pressekonferanse, og slo fast:

– Etter at saken er endelig og norske antidopingmyndigheter har tatt sin avgjørelse så vil ekspertene i FIS se på det, understreker Lewis – og lar det skinne gjennom linjene at FIS vil bruke ankeretten om de ikke er fornøyd med beslutningen til domsutvalget.

Har fulgt de norske dopingssakene nøye
FIS-sjefen uttalte seg på generelt grunnlag om de to dopingssakene som har rystet langrennssporten i Norge.

Men Lewis understreker at FIS har fulgt nøye med på sakene.

– Norske Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har fått massive overskrifter i Norge fordi langrenn er nasjonalsporten der, og i resten av Skandinavia. Dette er naturlig fordi de er de to beste i verden og regjerende verdenscupvinnere. Det har vært mange meninger som vi har fulgt, men det er de nasjonale antidopingmyndighetene som har håndtert saken. FIS og WADA har imidlertid ansvaret med å følge opp og sørge for at reglene er fulgt, poengterer Lewis.

– Nulltoleranse for doping
Generalsekretæren opplyste på pressekonferansen om FIS’ kamp mot doping. Hun kunne ikke få understreket nok at de gjør alt i sin makt for å ta utøvere som jukser.

– Kampen mot doping er fundamentalt viktig for integriteten til FIS som organisasjon og sporten. Vi har og vil alltid ha nulltoleranse når det kommer til doping og juks i sporten, samtidig for at vi jobber sterkt med å beskytte de rene utøverne, mente FIS-sjefen.