Lars Kristoffersen, som representerer sin sønn alpinist Henrik Kristoffersen, i Oslo tingrett tirsdag for behandling av Red Bull-sponsorsaken. 
Lars Kristoffersen, som representerer sin sønn alpinist Henrik Kristoffersen, i Oslo tingrett tirsdag for behandling av Red Bull-sponsorsaken.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Red Bull-avtalen kan ryke når som helst

Red Bull ønsker seg en utøver som kjører World Cup. Hvis de ikke får Henrik Kristoffersen, velger de en annen, hevdet Lars Kristoffersen i retten onsdag.

Det begynner å haste for Henrik Kristoffersen, som gjerne ønsker å inngå en avtale for reklame på hjelmen med Red Bull.

– Red Bull har ventet lenge. Det kan skje når som helst nå at de ikke gidder å vente lenger. De venter nok ikke etter Val d'isere, sier faren til Henrik Kristoffersen, Lars Kristoffersen, i sitt vitnemål, og sikter da til World Cup-rennet 10. desember.

– Handler ikke om penger

Henrik Kristoffersens advokat, Odd Stemsrud, legger frem for retten at Henrik Kristoffersen tjente cirka ti millioner kroner på fjorårssesongen hvor han var verdens beste slalåmkjører. Det kommer i retten frem at en sponsoravtale med Red Bull ville gitt Kristoffersen rundt 15 millioner kroner på seks år. Men advokaten legger vekt på at de ikke ønsker Red Bull-avtalen av økonomiske årsaker.

– Da hadde vi ikke stått her i dag, sier advokat Stemsrud.

– Dette handler om ting som kan gjøre Henrik bedre som alpinist, som et sterkere støtteapparat, fysioterapeut og bedre transportmuligheter. Red Bull-avtalen ville gitt en fast inntekt, men muligheten for at Henrik faktisk vil tape penger dersom han ikke gjør det bra er tilstede, og det beviser at det ikke er økonomien som er viktig her, sier Lars Kristoffersen.

En viktig prinsippsak for NSF

Til tross for at Skiforbundet har en pågående dopingsak rundt Therese Johaug og har hatt en dopingsak på Martin Johnsrud Sundby, er dette en sak de ikke ønsker og la passere.

– Vi har stått opp i en del krevende saker i høst i langrenn, men det er helt underordnet. Denne saken er altfor viktig prinsipielt og vi må derfor ta den på det grunnlag, sa Opsal.

Styret i Norges Skiforbund vedtok i styremøte 1. november at Skiforbundet ikke lisensierer hodeplagg/hjelm til utøvere i alpint. Erik Røste forteller at de har fått ros for dette.

– I etterkant av skistyrets vedtak har jeg fått mange telefoner og henvendelser som er positive. Særlig fra sponsorer som forteller meg at vedtaket gir dem forutsigbarhet. De vet at uavhengig om det kommer en ny stjerne så er avtalen med oss den samme, sier skipresident Erik Røste.

Trodde avtalen var i boks

Lars Kristoffersen forteller om et sakskompleks som har pågått siden mars i 2014 da Red Bull for første gang kontaktet han og fortalte at de ønsket en avtale. Siden den gang har det pågått forhandlinger, og i mars i år trodde Kristoffersen at det nærmet seg en enighet.

– Jeg snakket med Elling Breivik i mars, som da var leder av alpinkomiteen. Han sa det så ut som dette skulle gå fint, og ba om å få gi beskjeden til Henrik personlig, forteller Kristoffersen.

Senere hadde han møter med både sportssjef Claus Ryste og generalsekretæren i Skiforbundet, Stein Opsal, og forsto at signalene nå ikke lenger var positive. Opsal mener han var tydelig om at en Red Bull-avtale ville bli problematisk.

– Hvis vi stadig vekk gir unntak så fortsetter bare problemene, dette ble også tydelig kommunisert til Lars i vårt første møte, sier Opsal.

– Northug ville ikke fått sin avtale i dag

Et sentralt element i denne saken er at utøvere som Aksel Lund Svindal og Petter Northug har fått egne avtaler rundt personlige sponsorer. Opsal ønsker ikke å sammenligne Kristoffersen sin sak med Svindal sin, men han mener den ligner på den avtalen Northug fikk med Coop.

– jeg var innblandet i forhandlingene rundt Northug. Nå har ski-Norge konkludert med at vi skal verne om sponsorene våre. Så den avtalen Northug fikk, ville han etter mitt syn ikke fått i dag, mener Opsal.