Domsutvalget: Johaug-saken vil ta flere måneder

Avgjørelse i Therese Johaug-saken vil drøye.

STRAFFEN VIL DRØYE: Therese Johaug, her etter å ha møtt pressen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STRAFFEN VIL DRØYE: Therese Johaug, her etter å ha møtt pressen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Det vil trolig ta et par måneder før Therese Johaugs utestengelse er ferdig behandlet i domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF).

Dermed vil det trolig ikke komme noen avgjørelse fra domsutvalget før i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

Påtalenemnda i Antidoping Norge la ned påstand om 14 måneders utestengelse for den norske skistjernen, og vil nå bruke noen dager på å ferdigstille påtalebegjæringen før den oversendes til NIFs domsutvalg.

Når domsutvalget har mottatt påtalebegjæringen skal den snarest mulig, og senest innen 14 dager, sendes Johaugs advokat med en tilsvarsfrist på 21 dager. Også Antidoping Norge har mulighet til å komme med merknader. Deretter vil begge parter kunne utveksle skriftlige innlegg.

Begge partene har rett til å kreve muntlig forhandling etter samme hovedprinsipp som ordinære rettssaker, men domsutvalget kan enstemmig bli enig om at muntlig behandling ikke er nødvendig. De muntlige forhandlingene er offentlige med mindre domsutvalget bestemmer noe annet.

Deretter vil saken bli tatt opp til avgjørelse i domsutvalget. Avgjørelsen vil trolig foreligge i løpet av en måneds tid. Totalt vil det altså trolig gå et par måneder før saken er klar til avsluttende behandling.

– Hun skal få mulighet til å komme med sitt forsvar. Der har man en 21 dagers frist fra denne saken er kommet til domsutvalget, så skal den berammes av sekretariatet og finnen en riktig dato. Her går tiden, og man følger en normal prosess. Jeg legger merke til at man ønsker å behandle henne som normalt, og ikke pushe saken ytterligere fordi hun er en stor stjerne, sier TV 2s jus-ekspert Randi Gustad.

Selv om innstillingen er på 14 måneder er det ikke sikkert at det blir straffen, selv om hun skulle bli dømt.

– Dommen kan avvike. Dette er noe som skal prøves. Her vil det være to parter med hvert sitt syn, og da kan det selvfølgelig være justeringer i lengden på dommen, sier Gustad.

– Når det er sagt så er det Antidoping Norge som har undersøkt hvordan straffenivået ligger internasjonalt. Det er ikke noe grunn til å forskjellsbehandle Therese Johaug selv om hun er fra Norge.

Når dommen kommer kan Johaug, eller annen part, anke saken videre til appellutvalget i Norge. Johaug kan også ta saken direkte videre til idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS).

Straffen var i linje med det ekspertene, blant annet Gustad, hadde spådd i forkant, men Therese Johaug mener straffen var streng.

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sier Therese Johaug i en pressemelding fra hennes advokat Christian B. Hjort.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2