Hevder at Antidoping Norge og Skiforbundet samarbeidet for at Johaug skulle rekke OL

Finlands omstridte tidligere landslagssjef Pekka Vähäsöyrinki antyder at Norge har misbrukt sin makt i langrennssporten for å sikre at Therese Johaug rekker OL.

Påtalenemdas forslag til straff på 14 måneders utestengelse vil gjøre at Therese Johaug (28) rekker å delta i OL i 2018.

Det får finne til å reagere.

Se intervju med Anstein Gjengedal i Antidoping Norge om innstillingen til Johaug-straffen øverst!

Finlands omstridte tidligere landslagssjef Pekka Vähäsöyrinki, som tidligere har beskyldt Norges langrennsutøvere for å være dopet på 1990-tallet, hevder at Antidoping Norge har samarbeidet med Skiforbundet slik at Johaug skal rekke OL.

– 14 måneder er veldig lite. Det rimer ikke med noe som helst. Dette viser hvilken makt Norge har i langrennssporten. Ledelsen i norsk langrenn kan ha pratet med Antidoping Norge vedrørende denne straffen. De har vært kreative med den intensjon å få Johaug klar til OL i 2018, sier han til den finske avisen Ilta-Sanomat.

Dersom domsutvalget i Norges idrettsforbund dømmer Therese Johaug til 14 måneders utestengelse vil straffen gjelde fra 18. oktober i år. Det vil si at hun ikke vil være tilbake før 18. desember i 2017.

Den 9. februar 2018 tennes OL-ilden i sør-koreanske Pyeongchang.

Leder i påtalenenmda, Anstein Gjengedal, avviser at Antidoping Norge har vært utsatt for press for å sørge for at Therese Johaug fikk lavest mulig straff.

– Vi tar våre avgjørelser på selvstendig grunnlag, og hva vi mener er en rimelig reaksjon, med hensyn til minimumsstraff og også da praksis i CAS, sier han til TV 2 Sporten.

– Johaugs stoff var verre enn det Finland brukte i 2001
Finland har fremdeles ikke kommet seg over dopingskandalen som sjokkerte langrennssporten under ski-VM i Lahti i 2001.

Nasjonalheltene Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immonen ble avslørt for systematisk å ha dopet seg med det plasmaekspanderende stoffet HES. Også kvinneløperne Virpi Kuitunen og Milla Jauho testet positivt.

Det skal ha kostet finsk toppidrett minst 16 millioner euro (170 millioner norske kroner) i tapt sponsorstøtte.

Preparatet som ble brukt, HES, var en kombinasjon av steroider, amfetamin, hemohes og EPO.

Men Pekka Vähäsöyrinki mener stoffet Therese Johaug testet positivt for, clostebol, var mye verre enn det plasmaekspanderende stoffet finnene ble tatt for.

– Selvfølgelig. Bruk av anabole steroider bør gi minimum to års utestengelse. Anabole steroider brukes av idrettsutøverne for å øke ytelsen betraktelig. HES forbedrer ytelsen knapt i det hele tatt, sier Vähäsöyrinki.

OL-vinner: – Burde fått samme straff som finnene i 2001
Han får støtte av den finske langrennsløperen Sami Olavi Jauhojärv, som tok OL-gull på lagsprinten under Sotsji-OL i 2014.

– Straffen burde vært den samme som i 2001. Da fikk finnene to års utestengelse fra all idrett for det som i utgangspunktet var en ubetydelig sak, sier han til Ilta-Sanomat.

Han mener innstillingen på en straff på 14 måneder for Johaug ikke var i nærheten av å være lang nok.

– Dette undergraver helt troverdigheten i antidopingarbeidet, slår han fast.

Overfor Dagbladet avviser han i etterkant å ha kommet med disse uttalelsene til Ilta-Sanomat.

– Tvert imot mener jeg at en utestengelse på 14 måneder viser at antidopingarbeidet i Norge fungerer. Det gir meg tro på at Antidoping Norge gjør jobben sin. Jeg mener det helt motsatte av det jeg er sitert på i Norge, sier 35-åringen.

– Det er som jeg har sagt til deg hele tiden: Jeg dømmer ingen. Det er ikke min jobb. Jeg er langrennsløper, påpeker han.

PS: Pekka Vähäsöyrinki har forøvrig lenge holdt seg borte fra offentligheten. I årene 1985-1989 og 1992-1995 var han Finlands landslagstrener og fra 1997-1998 jobbet han som treningssjef for skilandslaget.

I 2011 ble han dømt til ni måneders betinget fengsel for grovt bedrageri i den såkalte FNB-dopingsvindelen, der Vähäsöyrinki og skiløperen Jari Räsänen villedet retten for egen økonomisk gevinst.