Bjørndalen: – Det verste scenariet en utøver kan oppleve

Ole Einar Bjørndalen nøler ikke med å beskrive innstillingen på 14 måneder utestengelse for Therese Johaug som ekstremt kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens beste skiskytter gjennom tidene, Ole Einar Bjørndalen, forbereder seg i disse dager til verdenscupåpningen i svenske Östersund.

Men medaljegrossisten har naturligvis fått med seg at Antidoping Norge vil utestenge Norges langrennsstjerne Therese Johaug i 14 måneder for bruk av det forbudte stoffet clostebol.

– Ekstremt kritisk
Bjørndalen beskriver utestengelsen som ekstremt kritisk for Johaug om den blir stående.

– En uke er kritisk for oss utøvere, enten vi blir syke, blir utsatt for en ulykke eller i verste fall utestengt for doping. Det er det verste scenariet en utøver kan oppleve, slår Bjørndalen fast overfor TV 2 Sporten.

Han legger ikke skjul på at det å få en dopingdom knyttet til navnet sitt er helt grusom for en utøver.

– Ja, helt klart. Det er det verste du kan oppleve som utøver. Fra et utøverperspektiv er det ekstremt kritisk, sier Bjørndalen, som legger til:

– Men slik jeg har forstått det er siste ord ikke sagt når det gjelder Johaug-saken. Vi får vente å se til saken er endelig, poengterer han.

– Fryktelig trist for Johaug
Emil Hegle Svendsen føler også med Johaug.

– Det er fryktelig lang straff. Først og fremst synes jeg synd på Johaug. Den straffen og den dommen må bare gå sin gang, men jeg synes synd på Johaug. Hun er på toppen av karrieren, sesongen er i gang, og hun får ikke drive med det hun elsker mest, sukker Svendsen til TV 2 Sporten.

Hegle Svendsen er sikker på at Therese Johaug har fortalt sannheten om at hun fikk i seg det forbudte stoffet ved et uhell.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på hennes historie. Som de fleste andre i Norge tror jeg Therese er hel ved og en ekte norsk bondejente med sunne, gode verdier og som jobber knallhardt, og da er det fryktelig trist at hun har gjort en slik tabbe, sier Svendsen.

Han innrømmer at det er vanskelig å forstå hvordan Johaug har det for øyeblikket.

– Dersom det hadde vært meg så ville jeg følt det var forferdelig urettferdig. Men det er så vanskelig at jeg ikke kan sette meg inn i det en gang, slår Hegle Svendsen fast.

Tidligere Johaug-trener: – En utrolig vanskelig periode
Egil Kristiansen var i en årrekke trener for Therese Johaug på kvinnelandslaget før han overtok som skiskyttertrener.

– Hun har hatt en utrolig vanskelig periode og det blir sikkert ikke lettere når hun får realiteten rett i ansiktet. At hun har det vanskelig, det er det ikke noen tvil om, sier Kristiansen til TV 2 Sporten.

– Hvor kritisk er en utestengelse på 14 måneder for en utøver?

– Nå har hun allerede vært i en vanskelig periode, og med tanke på mediaomtalen og alt rundt så har nok det vært en like stor straff i se selv, svarer han.

Kristiansen bekrefter at han kommer til å opprettholde kontakten med Johaug fremover.

– Vi kommer ikke til å prate så mye om trening og lignende. Vi er fortsatt venner og kommer fortsatt til å prates. Men det er en spesiell situasjon. Jeg har selv aldri opplevd lignende, men jeg tror Therese vet reglene og hvordan hun skal forholde seg til dem, sier han.