Vil utestenge Johaug i 14 måneder

Påtalenemnda i Antidoping Norge har kommet med sin innstilling til straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg saken i livesenteret.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har innstilt på 14 måneders utestengelse for Therese Johaug etter at hun testet positivt for det anabole steroidet clostebol i september.

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utestengelse, sier Therese Johaug i en pressemelding fra hennes advokat Christian B. Hjort.

Hjort utdyper overfor TV 2.

– Min reaksjon på dette er at jeg ikke kan se at det er grunnlag for utestengelse basert på det faktum som påtalenemnda i Antidoping Norge selv legger til grunn. De viser til at Therese har mottatt dette medikamentet for en påvist medisinsk tilstand, fra skiforbundets lege med lang erfaring fra idrettsmedisin. De faktiske omstendigheter i saken, gjør at det ikke er grunnlag for utestengelse. Dette har også støtte i idrettens egne rettskilder, sier Hjort.

Therese Johaug føler Påtalenemndas innstilling om 14 måneders utestengelse kjennes «veldig streng», ifølge Johaug-manager Jørn Ernst.

– Therese er glad for at det hun har fortalt har blitt lagt til grunn. Hun har blitt tillagt lite skyld i denne innstillingen, sier Ernst til NTB.

Men med dét i bakhodet, synes Johaug at påstanden om 14 måneder er streng.

– Reaksjonen er at den føles veldig streng. Men dette er bare en innstilling, så får vi se hva utfallet blir i domsutvalget, sier Ernst.

Rekker OL i Sør-Korea
Johaug ser frem til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig.

– I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sier Johaug.

På Antidoping Norges hjemmesider står det følgende:

Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016.

Om straffen blir stående, betyr det at Johaug går glipp av Lahti-VM 2017, men hun er tilbake til OL i Sør-Korea i 2018.

Nå skal saken videre til domsutvalget i Norges idrettsforbund, som skal ta stilling til en dom i Johaug-saken.

– Vi mener dette er en rimelig reaksjon, og mener det burde vært gjort nærmere undersøkelser av pakningen, sier Anstein Gjengedal i Antidoping Norge til TV 2.

– Det får være opp til domsutvalget å fastsette konklusjonen, legger han til.

– Therese Johaug er som internasjonal toppidrettsutøver underlagt et strengt internasjonalt regelverk. Dette regelverket pålegger henne en streng aktsomhetsplikt. Utøvers ansvar for hva hun får i kroppen er statuert i en rekke dopingdommer nasjonalt og internasjonalt. Ved nedleggelse av påstand har påtalenemnden sett hen til relevante CAS-dommer, sier Anstein Gjengedal, som understreker at dette er en påtalebeslutning, og ingen dom.

Norges Skiforbund henviser til Johaugs advokat.

– Vi er ikke kjent med detaljer i innholdet i påtalevedtaket og avventer nå den videre prosessen. Vi mener derfor det ikke er riktig av NSF å kommentere vedtaket før domsutvalget er ferdig med sitt arbeid og har avsagt en dom. Vi henviser til Therese Johaugs advokat, Christian Hjort, for eventuelle ytterligere kommentarer, sier kommunikasjonssjef i NSF, Espen Graff.

Løperne og støtteapparatet på langrennslandslaget er også informert om påtalenemndas vedtak og forslag til sanksjon.

– Vi er forberedt på at det kan bli mye fokus på konsekvensene av det som har skjedd i tiden som kommer, men vi ønsker ikke å kommentere noe mer rundt dette nå. Det aller viktigste for oss er å ta vare på Therese så godt vi kan, sier Marit Bjørgen .

Kan anke
Johaug kan anke saken videre til appellutvalget i Norge. Johaug kan også ta saken direkte videre til idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS).

Saken vil med stor sannsynlighet ende der uansett. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har allerede varslet at de vil anke saken til CAS dersom Johaug slipper for lett unna i Norge. Også Verdens Antidopingbyrå (Wada) kan anke saken til CAS, slik de gjorde i saken mot Martin Johnsrud Sundby.

Grunnen til at påtalenemnda innstiller på 14 måneders straff for Johaug, er at de mener hun har utvist ubetydelig skyld.

Videre mener påtalenemnden at Johaug kan klandres for ikke å ha foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk og benyttet, særlig siden forpakningen var merket med «DOPING». Utøver har vært på internasjonalt toppnivå i mange år, og er eller burde vært kjent med kravet til utøvers aktsomhetsplikt.

Skyldte på leppekrem
Johaug hevdet at hun fikk i seg det anabole steroidet gjennom en leppekrem kjøpt på et italiensk apotek tidligere i høst.

Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen sa på pressekonferansen 13. oktober at han var i kontakt med Johaug på telefon den 28. august. Hun ringte landslagslegen og fortale at hun var blitt kraftig solforbrent på leppene. De snakket sammen både 29. og 30. august, og kom frem til at Johaug skulle dra videre til Livigno sammen med resten av landslaget den 31. august.

– Jeg kom ned om kvelden, like før midnatt den 1. september. Jeg traff Therese til frokost om morgenen og så med en gang at det ikke så bra ut, sa Bendiksen på pressekonferansen.

I Livigno tok Bendiksen angivelig ut to kremer for sårbehandling. En av de to kremene skal ha vært Trofodermin. På pakningen til kremen var det en doping-advarsel, som verken Bendiksen eller Johaug fikk med seg.