De tre rittarangører, Amaury Sports Organisation (ASO), RCS Sports og Flanders Classics, har gått sammen og vedtatt at antall ryttere per lag skal reduseres i ritt de selv arrangerer.

Færre ryttere i Tour de France
I dag har hvert lag lov til å stille med ni ryttere i de store treukersrittene, men det blir det nå endringer på. I en pressemelding bekreftes det at antallet reduseres til åtte, mens man i de øvrige rittene går ned fra åtte til sju ryttere.

Det betyr at lagene i ASO-arrangerte Tour de France og Vuelta a Espana, samt RCS-arrangerte Giro d'Italia må stille med åtte ryttere.

Antall lag i rittene forblir uendret.

– Denne beslutningen kommer med et todelt mål: Det første er å forbedre sikkerheten til rytterne med et mindre felt på veier med stadig mer ting i gatene/veiene. Det andre er at det blir vanskeligere å dominere løpene, samtidig som sjansene for bedre sykkelkjøring for rytterne øker, heter det i pressemeldingen.

Men lørdag ettermiddag gikk Det internasjonale sykkelforbundet ut mot forslaget og sa at ingenting vil bli satt i verk i 2017 uten godkjennelse av dem.

– Temaet ble diskutert under forrige PCC-møte (Professional Cycling Council) i november 2016, og det ble enighet om å vurdere detaljene i de kommende månedene av hvilke implikasjoner en sånn redusering ville hatt, uten endring i 2017, skriver UCI i en pressemelding.

En eventuell regelendring må godkjennes av PCC, der rittarrangørene er representert.

Av store ritt der antall ryttere per lag ønskes redusert til sju er klassiker-monumentene Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardia rundt.

Etter flere år med snakk om endring av lagstørrelsene, ønsker TV 2s sykkelekspert en endring velkommen.

– Det positive er at det blir vanskeligere å kontrollere rittet siden man får færre hjelperyttere. Det blir også sikkerhetsmessig tryggere. de har jo vært opptatt av det – at det med mange ryttere i feltet blir mye uro, mye vilje og mange med et ønske om å lykkes, sier Johan Kaggestad.

Han mener det kan bidra til åpnere ritt, uten at han tror det store bildet blir påvirket.

– Det har vært snakket lenge om at Team Sky har et så sterkt lag at de lett vil kontrollere rittene jo flere ryttere de har. Men jeg tror ikke det spiller noen stor rolle om det er åtte eller ni ryttere. Det eneste er at det blir tøffere å komme med på lagene, sier Kaggestad.

– Det er de minste lagene som vil lide. Kvalitetsforskjellen fra den beste til den dårligste er så stor. De lagene med det mest kompakte nivået vil klare seg best, men det skaper litt mer åpninger og usikkerhet. Det kan være spennende for rittene og tv-sendingen.

Se hvordan Kaggestad vurderer de norske sjansene i Tour de France 2017 i videovinduet øverst på siden!

Vaughters vrede
Team-manager i Cannondale-Drapac, Jonathan Vaughters, er kjent for å si sin mening. Det gjorde han også etter da nyheten om reduseringen av antall ryttere kom.

– Så fint av ASO å gi lagene og rytterne en forvarsel om den ensidige avgjørelsen om å redusere størrelsen på lagene to måneder før sesongen, skriver Vaughters på Twitter.

– Jeg er ikke uenig med konseptet om mindre lag, men å gi oss beskjed etter at planleggingen vår og stallen er godt i gang... Ingen hensyn!

Kaggestad har til en viss grad forståelse for Vaughters' frustrasjon, men mener at det ikke bør by på de altfor store problemene for sykkeltoppen.

– De fleste lagene har allerede hatt sine første samlinger og lagledelsene er i ferd med å spikre rittprogrammet til rytterne. Men jeg tror ikke alt er spesifikt planlagt ned i detalj ennå. Samtidig tenker nok Vaughters at han kunne klart seg med noen ryttere færre og dermed spare penger, sier Kaggestad.

Rittene som blir berørt av endringen:

ASO-ritt:
Tour de France
Vuelta a Espana
Tour of Qatar
Tour of Oman
World Ports Classics
Paris-Roubaix
La Fleche-Wallonne
Liège–Bastogne–Liège
Tour de Yorkshire
Criterium du Dauphine
Arctic Race of Norway
Tour de l’Avenir
Paris Tours

RCS Sport Races:
Giro d’Italia
Dubai Tour
Abu Dhabi Tour
Strade Bianche
Tirreno Adriatico
Milan-Sanremo
Milano-Torino
Lombardia rundt

Flanders Classics-ritt:
Omloop Het Nieuwsblad
Dwars Door Vlaanderen
Gent-Wevelgem
Flandern rundt
Scheldeprijs
De Brabantse Pijl

Kilde: Cyclingnews