DOPINGTATT: Therese Johaug da hun møtte pressen etter å ha blitt dopingtatt.
DOPINGTATT: Therese Johaug da hun møtte pressen etter å ha blitt dopingtatt. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Vil gjeninnføre kontroversiell regel som kan hindre Johaug deltakelse i OL – dersom hun blir dopingdømt

– Det er kanskje mer prat enn et seriøst forslag, sier Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utøvere som har sonet dopingstraffer på mer enn seks måneder burde ikke delta i det neste OL i noen form.

Det var regelforslaget fra den internasjonale olympiske komitéen (IOC) og visepresidenten i utøverkomitéen Tony Estanguet da det internasjonale antidopingbyrået (WADA) hadde styremøte søndag. Det skriver insidethegames som fulgte styremøtet direkte.

Det kan være dårlig nytt for Therese Johaug, som nylig ble tatt for det anabole stoffet Clostebol.

Ingen dom er avsagt i Johaug-saken, men eksisterende dommer for lignende stoff gjør at eksperter tror på en straff over seks måneder for skiløperen – selv om hun blir trodd på sin forklaring om at det var utilsiktet, og at det var lege Frederik Bendiksens hovedansvar at hun brukte kremen Trofodermin som inneholdt stoffet.

Dersom regelen faktisk går gjennom, kan det også bety at OL i Pyeongchang ryker for Johaug.

– Ett år vil i seg selv være ganske tøff straff for Johaug, dersom hun får det. Da vil det være i overkant om hun ikke får delta i OL, sier TV 2s antidoping-ekspert Mads Kaggestad.

Slalåmpadleren Estanguet, med to OL-gull fra 2000 og 2004, la frem forslaget helt på slutten av styremøtet og det ble ikke videre behandlet.

Regelen skal i tilfelle innføres i OL-koden for deltakelse i lekene, men den har også vært prøvd før.

I 2007 ble det bestemt at utøvere som hadde sonet dopingstraffer på over seks måneder var utestengt fra de neste lekene. Vedtaket ble kjent som «Osaka-regelen», men var bare gyldig i fire år.

IOC måtte oppheve regelen da idrettens voldgiftsdomstol (CAS) avgjorde at det var å regne som dobbelstraff. Istedet ble rammen for dopingstraffer hevet fra to til fire år.

Det gjør at TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad ikke tror regelen kommer til å bli innført.

– Det er kanskje mer prat enn et seriøs forslag, sier Kaggestad.

– Man har allerede prøvd det prinsippet og CAS har overkjørt det. Det gjør at det er vanskelig å tro på det.

Tidligere i år avla CAS en ny dom som tilsier at det skal bli vanskelig å innført regelforslaget.

Den sørkoreanske olympiske komitéen ville ikke tillate svømmeren Park Tae-Hwan å delta i OL, til tross for at han var ferdigsonet etter en dopingstraff. Grunnen var den samme. Også den gangen ble avgjørelsen omgjort etter at CAS fastslo at det var ulovlig praksis.

– Prinsipelt og rettssikkerhetsmessig så syns jeg en utøver skal ha rett til å komme tilbake etter å ha sonet en straff, sier Mads Kaggestad.

– Det er av flere grunner. Det kan være en angrende utøver som har gjort en feil, eller blitt ført bak lyset av støtteapparatet. Det kan være utøvere som er tatt for relativt lite alvorlige saker. Man har Agostini som ble tatt for kremen som Johaug ble tatt for, han fikk 12 måneder og la opp. Det får store konsekvenser å bli tatt i doping. Er det snakk om en relativt mild sak, som er uheldig, der bør man kunne tilgis.

Han mener at dersom regelen skal innføres, så må den i alle fall være for mer krystallklare og langt mer alvorlige saker.

– Saker som gir seks måneders straff er ofte relativt lite alvorlige. Det er selvsagt alvorlig nok i seg selv at man har gjort en feil, men spørsmålet er om det er rett å straffes ytterligere. Da bør man heller straffe de sakene der det ikke er noe tvil hardere, sier Mads Kaggestad.