NØYE: Hans Christer Holund (til venstre) har mareritt om at han skal få i seg et ulovlig stoff.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NØYE: Hans Christer Holund (til venstre) har mareritt om at han skal få i seg et ulovlig stoff. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Jeg googler hvert eneste stoff på ingredienslisten

Flere landslagsløpere har endret rutinene sine etter Johaug-sjokket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en trøblete sommer og høst for det norske langrennsmiljøet. Først ble Martin Johnsrud Sundby dømt for ulovlig bruk av astmamedisin. Så kom det frem at en rekke friske utøvere hadde fått astmamedisin. Det toppet seg da Therese Johaug testet positivt på det anabole steroidet clostebol.

Heidi Weng er en av flere utøvere som nå passer ekstra godt på hva hun drikker og putter i kroppen.

– Man blir litt ekstra paranoid. Jeg går med drikkebeltet mitt hele tiden. Jeg legger ikke fra meg noen ting. Hvis jeg finner en flaske Isklar som er halvfull, kaster jeg den. Om jeg glemmer en flaske på Skeikampen, tømmer jeg innholdet ut. Det kan jo være noen som vil deg vondt, sier Weng.

Hans-Christer Holund forteller at han alltid har sjekket nøye hva han putter i seg.

– Jeg er selvfølgelig veldig nøye med hva jeg putter i kroppen. Jeg er sikker på at alt som påføres eller puttes i kroppen er trygt. Jeg dobbeltsjekker det selv. Jeg har ikke problemer med astma eller luftveiene, så den problematikken slipper jeg.

– Hvordan sjekker du hva du får i deg?

– Jeg googler. Jeg går inn på ingredienslisten og googler hvert eneste stoff som er i produktet. Jeg er litt manisk på det. Det hender at jeg får mareritt om natten og drømmer om at det skjer en feil som i Johaug-saken. Det er alle toppidrettsutøveres verste mareritt å få i seg et ulovlig stoff som ikke har vært bevisst, sier Holund.

Vil fortsette å bruke forstøverapparat
Weng og Holund er ikke alene om å kontrollere hva de får i seg.

– Jeg har gått gjennom rutinene mine for å se om det er noe jeg kan gjøre enda bedre, men jeg har ikke endret veldig mye. Jeg er blitt veldig bevisst på hva jeg kan bruke og ikke. Det har vært en tøff sommer for laget og for langrennssporten, slår Niklas Dyrhaug fast.

– Jeg stoler selvfølgelig 100 prosent på støtteapparatet. De tar vare på oss, slik at vi kun trenger å konsentrere oss om å gå på ski. Det er klart vi har fått oss en tankevekker. Medisiner må man sjekke selv, uansett hvor vanskelig det er. Det må dobbeltsjekkes. Er man i tvil, er det «no go». Flinke leger kan også gjøre feil, legger fjorårskometen Emil Iversen til.

Blant herreløperne er det også flere som ikke vil endre rutinene sine. Ola Vigen Hattestad har hatt store utfordringer med luftveiene.

– Senest i Canada i fjor hoppet jeg av. For min del vil jeg fortsette i det samme sporet som tidligere. Jeg stoler veldig på den kunnskapen helseteamet har. Jeg bruker forstøverapparat og medisiner når jeg har behov for det, sier Vigen Hattestad.

Forstøverapparatet har hjulpet sprinteren de siste årene.

– Jeg har vært med i mange år. Jeg fomlet veldig i blinde for en del år siden for å løse problemet mitt. Jeg sitter ikke på noen fasit, men man må finne det som funker. For min del har bruk av forstøverapparat gjort at jeg bruker mindre og mildere medisiner, sier Hattestad.

– Ser ingen grunn til å endre rutinene
Finn Hågen Krogh ser ingen grunn til å endre på rutinene sine.

– Så lenge granskingen pågår ser jeg ikke noen grunn til å endre på rutinene, så får vi eventuelt se hva granskningskommisjonen sier. For meg var Therese-saken tøffest og mest sjokkerende. Det var nesten skremmende at så små marginer kunne få så store konsekvenser. Vi må innse at vi må være veldig presise og profesjonelle i alt vi foretar oss, sier Krogh.

Enkelte utøvere har vært skånet for luftveisplager.

– Jeg har ikke gjort noen store endringer. Jeg føler jeg har hatt gode rutiner på det jeg har gjort og er trygg på valgene jeg har gjort. Jeg bruker veldig lite av kosttilskudd og lignende, sier Sjur Røthe.

– Jeg har vært heldig som har vært frisk og rask. Jeg har ikke symptomer på astma, og lungene fungerer bra i kaldt vær, sier nykommeren Martin Løwstrøm Nyenget.