Dette er kandidatene til Norge-jobben

Lars Lagerbäck, Ståle Solbakken, Erik Hamrén og Ole Gunnar Solskjær nevnes alle som mulige kandidater til den nå ledige Norge-jobben
Lars Lagerbäck, Ståle Solbakken, Erik Hamrén og Ole Gunnar Solskjær nevnes alle som mulige kandidater til den nå ledige Norge-jobben Foto: Scanpix
BEGYNNER JOBBEN NÅ: Nils Johan Semb hevder at han ikke har begynt jobben med å finne en ny landslagssjef.
BEGYNNER JOBBEN NÅ: Nils Johan Semb hevder at han ikke har begynt jobben med å finne en ny landslagssjef. Foto: TV 2
Nils Johan Semb hevder han ikke har snakket med noen aktuelle kandidater til den ledige jobben.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom meldingen om at Per-Mathias Høgmo trer til side og gir seg som landslagssjef i fotball.

En av de heteste kandidatene er FCK-trener Ståle Solbakken.

Solbakken selv er ganske kryptisk når Ritzau spør ham om den ledige landslagsjobben.

– For alle nordmenn er det en spesiell jobb, ikke bare for meg. Men jeg har kontrakt med FCK og er på jobb her også i morgen, sier han.

Overfor dansk TV 2 utdyper han:

– Jeg har en arbeidsgiver jeg har stor respekt for. Landslagsjobben har ikke opptatt min tankevirksomhet den siste tiden. Jeg vil gjøre det best mulig med FCK. Jeg er snill som snakker med dere, for jeg har ingen nyheter å komme med. Jeg kan ikke si jeg er interessert, for da søker jeg på jobben, og det gjør jeg ikke. Det ville samtidig være arrogant av meg om jeg ikke sa at det er en interessant jobb å trene sitt eget land, sier Solbakken, som også kaller det å bli landslagstrener i eget land som en ære.

– Starter på scratch
Nå skal toppfotballsjef Nils Johan Semb lede jakten på en erstatter. Men til tross for mange rykter, så hevder han at den jobben starter nå.

– Der starter jeg egentlig på scratch. Jeg må starte med styret om prosessen. Så må en kartlegge. Og så må en ta det derfra. Lenger er jeg ikke kommet, sier han til TV 2.

Men en viss oversikt over aktuelle trenerkandidater har han.

– Det aktive arbeidet har ikke startet. I min rolle så har jeg til enhver tid oversikt over trenere, i forhold til profiler og hvem som kan være aktuelle. Men jeg må også forholde meg til et styre, som må trykke på jobben og si når vi skal starte prosessen, forklarer Semb.

Det har vært rykter om møter med både Ståle Solbakken og Erik Hamrén, men Semb avkrefter at det har funnet sted.

– Jeg har ikke hatt noen samtaler om denne jobben med noen. Det ville vært helt feil, sier han.

Spesielt møtet med Solbakken er det blitt skrevet og snakket mye om.

– Jeg ser det er blitt veldig berømt. Det er til og med blitt omtalt som et hemmelig møte. Det var et privat møte. Et helt åpent møte, som jeg er sikker på at mange nordmenn så at vi hadde en matbit sammen. Jeg var og så København - Leicester med en kompis som er veldig Leicester-fan. Og så var jeg faktisk i København for å ha samtaler med andre landslagskandidater, men det var til kvinnefotballen og ikke til herrefotballen, forklarer toppfotballsjefen.

Og det samme gjelder Hamrén. Han møtte ikke ham heller da han var i Oslo tirsdag.

– Det gjorde jeg heller ikke. Så det var ikke noe hemmelig møte der heller, sier Semb.

Han hevder at han ikke har noen konkrete navn han ønsker å møte. Først skal det lages en profil av hvilken trener man skal ha. Om denne er norsk eller utenlandsk er underordnet.

Solbakken, Hamrén og Lars Lagerbäck er alle nevnt. Det er også Ole Gunnar Solskjær.

– Jeg kan ikke kommentere kandidater. Men alle disse navnene er gode fotballtrenere som har gjort gode jobber flere steder, sier Semb.

Den svenske fotballeksperten Olof Lundh er ikke i tvil om hvem han ville gått for.

– For min del hadde jeg gått for Lagerbäck, fordi han har en ide og en tanke der han fokuserer på det kollektive. Han har større muligheter til å ta Norge til et stort mesterskap slik jeg ser det, fordi han har en annen filosofi om hvordan man bygger et lag. Mitt bilde av norsk landslagsfotball er at man har spillere som er okey, men ikke så mye mer, og da må laget tre frem. Slik han gjorde med Island og Sverige. Men! Jeg tror Lagerbäck ville sagt nei takk, fordi han er rådgiver til det svenske landslaget. Han opplever at det er en helt grei arbeidsbelastning. Han er jo 67 år. Man må se frem til EM 2020, jeg er usikker på om han ser ser så langt frem, sier Lundh til TV 2.

Da tror han sjansene er større for at Hamrén vil si ja.

– Han er derimot sikkert veldig sugen på jobben. Og kanskje litt revansjesugen. Han fikk ikke den anerkjennelsen i Sverige som han hadde ønsket. Han er et større navn både i Norge og Danmark enn i Sverige. Men jeg ville ikke gått for ham, sier fotballeksperten, som også har sine tanker om Solbakken.

– Et interessant navn. Han har jo hatt jobben en gang tidligere. Men! Det høres ikke ut som om han er interessert i jobben. Han har noe bra på gang i FC København. I vår traff jeg ham i Dubai på treningsleir, og da snakket vi om dette. Da virket det veldig lite sannsynlig at han kom til å forlate København. Det ville overraske med voldsomt, sier Lundh.

Kandidatene:

Lars Lagerbäck – Tidligere landslagssjef for Sverige, Nigeria og Island. Nå rådgiver for det svenske landslaget.
Erik Hamrén – Tidligere trener for Rosenborg og det svenske landslaget. For tiden uten trenerjobb.
Ståle Solbakken – Trener for FC København. Takket ja til jobben tidligere, men hoppet av for jobb i Köln.
Ole Gunnar Solskjær – Trener i Molde. Bakgrunn som manager i Premier League for Cardiff.
Kjetil Rekdal – Sportssjef i Vålerenga. Har vært trener for VIF i en årrekke.

Lik TV 2 Sporten på Facebook