ELSKET AV FOLKET: Therese Johaug har bred støtte blant alle deler av det norsk folk, viser TV 2s ferske meningsmåling gjennomført de fire siste dagene.
ELSKET AV FOLKET: Therese Johaug har bred støtte blant alle deler av det norsk folk, viser TV 2s ferske meningsmåling gjennomført de fire siste dagene. Foto: Roald, Berit

Det norske folket har talt: Johaug får massiv støtte

Hele åtte av ti nordmenn stoler på Therese Johaugs forklaring i den pågående dopingsaken, viser en ny meningsmåling utført for TV 2.

Onsdag kickstarter den offisielle åpningen av langrennssesongen på Beitostølen. En oppladning som allerede er sterkt preget av at Norges to beste langrennsløpere forrige sesong begge er koblet til alvorlige dopingsaker.

Mens Martin Johnsrud Sundby allerede har sonet sin dom for ulovlig astmamedisinering, venter Therese Johaug fortsatt på følgene av den ulovlige bruken av leppekremen Trofodermin.

At Johaug trolig kan vente seg en sviende dopingdom, rokker ikke ved folkets syn på den norske skidronningen som troverdig.

Det viser en fersk undersøkelse utført av Kantar TNS for TV 2.

Undersøkelsen er gjennomført blant 600 respondenter i et representativt utvalg av den norske befolkningen fra 10. til 14. november.

Tallene viser at tilliten både til Therese Johaug – og til norske langrennsløpere generelt – er svært høy. I undersøkelsen svarer hele åtte av ti nordmenn at de har «stor eller svært stor grad» av tillit til at Therese Johaug snakker sant i den pågående dopingsaken mot henne.

Støtten er unison og strekker seg på tvers av alder, kjønn, utdanning og hvor i landet man bor.

– Dette er selvsagt helt fantastiske tall. Therese opplever denne støtten i hverdagen der hun er ute og går. Hun får unison støtte der hun går, enten om det er på butikken eller andre steder. Når man i tillegg får det bekreftet dette gjennom en slik undersøkelse, da er det selvsagt gledelig. Dette gir henne en styrke og det hjelper henne i den situasjonen hun er i, sier Johaugs manager Jørn Ernst til TV 2.

Støtten i folket til tross. Johaug vet godt at hva flest mener ikke har noen som helst form for påvirkning på den endelige dommen. En dopingdom som trolig blir nådeløs.

– Vi får ikke gjort noe annet enn å forholde oss til at en avgjørelse vil falle. Vi vet hva dette kan føre til. Jussen er streng og noen skal avgjøre dette uten følelser involvert. Vi har realitetsorientert hvor vi er nå med tanke på frikjennelse eller dom, lang eller kort straff. Det er klart at vi har tenkt noen tanker rundt planer og scenarier her. Det gjorde vi tidlig, sier Ernst, som også styrer Johaugs pengeimperium.

Tror på langrenn, delt i synet på ledelsen
Meningsmålingen viser også at nordmenn flest tror norske langrennsløpere er rene. På generelt grunnlag viser den også at menn er mer skeptiske enn kvinner til renhet i norsk langrennssport.

Åtte av ti spurte svarer at de tror dopingmisbruk forekommer «i svært liten eller ganske liten grad» i norsk langrenn.

15 prosent av de spurte tror at det forekommer ulovlig bruk av doping blant norske langrennsløpere.

Svarene endrer seg når spørsmålet dreier til å handle om tilliten til den norske skiledelsen og skiforbundet.

På spørsmål om hvilken tillit de spurte har til norske skiledere, svarer rundt 55 prosent at de har «ganske stor eller svært stor grad» av tillit til de sentrale maktpersonene i den norske nasjonalidretten.

Rundt fire av ti prosent svarer at de har «liten eller svært liten grad» av tillit til beslutningstakerne, mens rundt fem prosent ikke har tatt stilling til spørsmålet.

Svarene tyder på at Therese Johaug og de aktive utøverne i Norge nyter større grad av tillit blant folket enn de som beslutter innenfor norsk langrenn.

TV 2 har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Skiforbundet tirsdag.

Legen skal møte pressen
Et massivt presseoppbud er varslet på onsdagens kickoff på Beitostølen, hvor helgens nasjonale åpning finner sted fredag, lørdag og søndag.

Det er trolig også bakgrunnen for at det er satt opp en egen «legetime» for pressen.

To landslagsleger har «forsvunnet» etter at sakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug ble kjent. Knut Gabrielsen var landslagslege da Johnsrud Sundby testet positivt, mens Fredrik Bendiksen sluttet på dagen da vi fikk vite at Therese Johaug hadde avlagt positiv prøve. Ny landslagslege er Petter Olberg, som vil svare på medisinske spørsmål på samlingen.

Torsdag er det lagt opp til omvisning i smøretraileren. I sommer og høst har det vært mye debatt omkring forstøverapparater som er plassert i andre etasje av traileren.