Høgmo ferdig – får lønn ut 2017

Per-Mathias Høgmos sviktende resultater har omsider fått konsekvenser.

Se pressekonferanse med Per-Mathias Høgmo klokken 10.00 (Se direkte i videovinduet øverst på siden NÅ!

Per-Mathias Høgmo sa at Norge skulle forsvare seg som Atlético Madrid og angripe som Manchester City da han overtok landslaget i september 2013.

Men med et landslag på 81. plass på FIFA-rankingen, en knust VM-drøm og en landslagssjef som for lengst mistet folket, ble Per-Mathias Høgmo alt annet enn en suksess for Norge.

Norges fotballforbund (NFF) bekrefter at Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef.

– Per-Mathias Høgmo og NFF har i fellesskap blitt enige om at Høgmo slutter som norsk landslagssjef, skriver NFF i en pressemelding.

På pressekonferansen forklarte Høgmo om hvorfor han nå gir seg.

– Fortsatt stor tro på laget og de spillerne som er der. Etter siste kamp, så tenkte jeg at det alltid er viktig å ta ut avstand, ta ut litt distanse for å tenke gjennom ting. Og kom etter hvert til at trykket rundt spillergruppen, laget og organisasjonen er blitt så stort at det kjennes riktig at jeg trer tilbake. Ellers så kjennes det som at en setter seg selv over laget i denne situasjonen så føles det feil, sa han.

Høgmo har merket seg presset fra media og folket etter at resultatene har uteblitt.

– Det er sånn det er å være landslagssjef. Det handler om å håndtere medgang. Det handler om å håndtere motgang. Når vi manglet poeng, som vi gjorde etter tapet borte mot Aserbajdsjan, så øket det trykket. Det gjorde det ytterligere etter Tsjekkia-kampen. Da er det riktig som toppleder å vurdere sin stilling, forklarte han.

Men det har ikke bare vært nedturer i Høgmos regjeringstid.

– De berømmelige 17 minuttene i Italia, der vi med det yngste laget i Europa var nær ved å vinne gruppen foran Italia og Kroatia. Det er noe man kjenner på. Det samme med seieren over Kroatia, som tok oss inn i gruppefinalen mot Italia, fortalte han.

Høgmo får full lønn i henhold til kontrakt ut 2017. Lønn fra eventuelle andre jobber i idretten i 2017 vil trekkes fra lønnen han har kontraktsmessig krav på av NFF.

– Det er en del medier som spekulerer i sluttpakker. Det overhodet ikke riktig. Her er det en kontrakt som sier at Per-Mathias er engasjert ut 2017 og de forpliktelsene har forholdt forholdt seg til. I tillegg har Per-Mathias kommet oss i møte og sagt at dersom han får ny jobb innen idretten, så kommer den lønnen til avkorting på godtgjørelsen han får fra forbundet, sa fotballpresident Terje Svendsen.

Nå starter jakten på en ny landslagssjef.

– Vi vil umiddelbart sette i gang prosessen knyttet med å finne en ny leder for Norges landslag. Det vil vi gjøre på ordinær måte. Dette har Norges Fotballforbund god erfaring med hvordan man kjører slike prosesser. Vi vil sette ned et ansettelsesutvalg med representanter fra styret. Toppfotballsjefen og generalsekretær vil naturlig være med i en sånn prosess, forklarte fotballpresidenten.

De siste 13 månedene har Norge tapt ni av 13 kamper, og vunnet tre – to treningskamper mot Finland og Island hjemme, samt kvalik-kamp mot San Marino.

– Dette handler aller mest om å bygge opp omdømmet til norsk fotball igjen. Få inn positivitet. Få opp engasjementet. For det har vært totalt fraværende den siste tiden under Per-Mathias Høgmo, sier Jesper Mathisen.

Med en tapsprosent på 51 totalt, og 50 prosent i kvalik/play-off, har Høgmo en svært dårlig statistikk som landslagssjef.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen har i lang tid vært klar på at Høgmo har vært feil mann for Norge. Han tror ikke et trenerbytte vil snu skuten umiddelbart.

– Det er ikke sånn at dersom vi får inn en mann så er skuta tilbake på rett kjøl igjen. Men vi må få inn en som er tydeligere, som vet hvordan det er å være landslagssjef. Per-Mathias Høgmo er en strålende mann. Han er en flink klubbtrener, men som landslagssjef har han ikke fått det til, sier han.

Mathisen har hele tiden sagt at Høgmo burde gått etter at Norge feilet i EM-playoffen mot Ungarn. Selv mener han at det var riktig å fortsette.

– Med bakgrunn i at vi gjorde en så god kvallik som vi gjorde. Med det unge laget. Vi viste at vi håndterte både med- og motgang. Vi var satt under press da også. Foran bortekampen mot Bulgaria. Foran bortekampen mot Malta. Og vi leverte. Så vi tenkte selv etter nedturen i playoff at denne gruppen var i stand til å komme tilbake, sa Høgmo.