– Blir veldig overrasket om de ikke allerede er i gang med å finne Høgmos erstatter

Jesper Mathisen ser ingen grunn til å la Per-Mathias Høgmo fortsette som landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det virker å være konsensus blant hvermannsen og forståsegpåere at Per-Mathias Høgmo har ledet Norge for siste gang.

56-åringens jobb skal som varslet evalueres, noe fotballpresident Terje Svendsen gjentok og understreket i ankomsthallen på Gardermoen lørdag ettermiddag.

– Evner ikke å få ut det beste
En evalueringsprosess står for tur for å finne ut hva som er best for norsk fotball i fremtiden.

Den konklusjonen tror TV 2s fotballekspert at de ledende skikkelsene i Norges Fotballforbund (NFF) allerede har kommet frem til.

– Jeg så veldig få grunner til å la Høgmo fortsette etter kampene mot Ungarn i EM-playoffen, og jeg ser langt færre grunner nå. Jeg blir veldig overrasket om de (NFF) ikke for fullt er i gang med å finne han som skal erstatte Høgmo. Jeg tror de har vært i gang en god stund, men det åpenbare alternativet har ikke vært der, sier Jesper Mathisen.

Se sammendrag fra tapet mot Tsjekkia i videovinduet øverst på siden!

Etter 35 kamper som landslagssjef mener Mathisen det er på tide å slukke lyset og trekke ut støpselet på «prosjekt Høgmo».

– Høgmo gikk veldig høyt ut og sa at de skulle angripe som Manchester City og forsvare seg som Atlético Madrid. Og han har hele tiden snakket om utvikling, men jeg sliter med å se hva han har utviklet. Norge har falt som en stein på FIFA-rankingen, røket ut mot Ungarn og spilt seg ut av VM-kvaliken på fire kamper. Høgmo evner ikke å få ut det beste av spillerne, sier Mathisen.

Den tidligere Start-kjempen understreker at Norge ikke har spillere man kan forvente verdensklasse av, men at det bor mer i det norske laget enn det som er blitt vist under det nåværende regimet. Mange rynket på nesen over laguttaket til EM-playoffen mot Ungarn i fjor, det samme gjorde flere fredag kveld i Praha.

– Noen av spillerne har nok fremdeles troen på ham, men jeg tror flere mistet den etter det som skjedde i Ungarn, sier Mathisen.

– Man trenger en trener som er tydelig i kamputtak, kampinngang og ikke varierer for mye. Det har vært utfordringen. Det ser ikke ut som han klarer å selge inn budskapet sitt. Skal man klare det, må man ha et krystallklart budskap.

– Han er den åpenbare kandidaten
Fotballpresident Svendsen virker, i likhet med resten av det norske folk, å ha gitt opp håpet om andreplass i gruppen og en mulighet til å spille playoff. Kun de tre poengene etter den oppskriftsmessige seieren mot San Marino er beholdningen etter fire kamper i VM-kvaliken.

– Dessverre må vi konstatere at vi ikke har oppnådd resultatene vi har ønsket. Da skal vi evaluere akkurat det, sier Svendsen til TV 2.

– Hvis dere sparker Høgmo nå, må dere ut med en årslønn i kompensasjon?

– Så langt har vi ikke tenkt i hele tatt. Vi skal inn i en evalueringsprosess og treffe de riktige beslutningene for norsk fotball.

Dersom den mye omtalte evalueringsprosessen ender med sparking av Høgmo, kommer nok ønskene om Ståle Solbakken som erstatter til å bli enda flere.

– Solbakken er den åpenbare kandidaten, men spørsmålet er om han vil reise fra København med all suksessen han har der nå. Så er det selvfølgelig noen svensker i Erik Hamrén og Lars Lagerbäck. Også Ole Gunnar Solskjær og Kjetil Rekdal blir nevnt. Det er mange kandidater i Norge og verden som sikker kunne gjort jobben. Det norske landslaget er en veldig attraktiv jobb, sier Mathisen.

Nå gjenstår det å se hva fremtiden til Høgmo bringer.

En ting er i alle fall sikkert. 56-åringen fra Gratangen skal evalueres.

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer