Idrettsutøvere sendes til astmautredning når de gjør det dårlig

Lungelege Torbjørn S. Haugen forteller om toppidrettsutøvere som sendes til astma-utredning når de gjør det dårlig. – Nærmest for sikkerhets skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torbjørn S. Haugen, spesialist i indremedisin pg lungesykdomer ved KAL Klinikken opplever en økt pågang fra idrettsutøvere som vil utredes for astma.

Det er nylig kommet frem at eliteutøvere på langrennslandslaget bruker astmamedisin og saltvannsoppløsning med forstøverapparat i smørebussen under for eksempel spintkonkurranser, og at norske utøvere som ikke har astma i junior-VM i Romania i februar ble behandlet med astmamedisin for luftveisplager.

– Det er ikke sjeldent at utøvere blir henvist nærmest for sikkerhets skyld for å avklare om de kan ha astma, spesielt i perioder hvor de gjør det dårlig i konkurranse. Erfaringen med yngre idrettsmenn er at de blir negativt påvirket av all astmaen hos eliteutøverne og nærmeste tror de må ha behandling med forstøverapparat for å drive idretten sin i konkurranser, sier legen.

Legen, som ikke synes noe om praksisen med å bruke forstøverapparat i smørebussen, forteller at de som kommer for astamutredning til ham er utøvere fra kondisjonsidretter som langrenn, skiskyting, sykkel og svømming. Disse henvises fra Olympiatoppen, lagleger og fastleger.

– Ganske mange sier de har fått astmamedisin uten at det er gjort et minimum av utredning. Det indikerer en ukultur om det er sant. Men det er ingen grunn betvile de opplysingene utøverne gir. Mange har fortalt det uavhengig av hverandre, sier Haugen til TV 2.

Lungelege Torbjørn S. Haugen. 
Lungelege Torbjørn S. Haugen. 

– Man kommer ikke unna at en av grunnene til at de sendes til utredning er at de hører rykter og leser i media at det er så utstrakt bruk av astmamedisin.

Idrettspresidenten: – Ukultur

Generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet vil ikke si mye om det er en ukultur eller ikke rundt bruken av astmamedisin.

– På det nåværende tidpunkt har jeg ikke noe forutsetning til å si det, sier han til TV 2.

Idrettspresident Tom Tvedt ser derimot saken litt annerledes.

– Har det vært en ukultur i norsk skisport rundt astmamedisinbruk?

– Det er helt klart at vi har hatt det. Det har jo denne saken vist, at dette er utfordrende. Nå er dette utvalget satt ned, så tror jeg vi skal kommentere det videre når vi får fakta på bordet, men at vi er i en særdeles dårlig situasjon er det ikke tvil om.