UTBREDT: Katerina Neumannova (helt til høyre) under 30-kilometeren i Torino 2006. Julia Tsjepalova (nr. 1) ble senere utestengt for doping. Det samme ble Evi Sachenbacher-Stehle (nr. 3). Kristina Smigun-Vähi (nr. 7) risikerer nå å bli den tredje på dette bildet med en dopingdom. Foto: AP Photo/Diether Endlicher.
UTBREDT: Katerina Neumannova (helt til høyre) under 30-kilometeren i Torino 2006. Julia Tsjepalova (nr. 1) ble senere utestengt for doping. Det samme ble Evi Sachenbacher-Stehle (nr. 3). Kristina Smigun-Vähi (nr. 7) risikerer nå å bli den tredje på dette bildet med en dopingdom. Foto: AP Photo/Diether Endlicher. Foto: Diether Endlicher

Tidligere skistjerne i ærlig intervju med TV 2:

– Det var perioden med mest doping i skisporten

Katerina Neumannova kan ende opp med nok et OL-gull i samlingen om Kristina Smigun-Vähi blir dømt. Nå forteller hun at Smigun-Vähi bare var en av mange hun aldri trodde på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den estiske skidronningen risikerer å miste to OL-gull om Idrettens voldgiftsrett (CAS) er enige med Den internasjonale olympiske komitéen (IOC) i at Smigun dopet seg i Torino-OL for ti år siden.

Saken skal til høring i CAS denne uken.

En som vil tjene på en fellende dom er Katerina Neumannova, som tok sølv bak Smigun på 15 km dobbel jaktstart (duathlon).

Men mens de norske løperne sjelden snakker mye om konkurrentenes mulige dopingbruk, er Neumannova betydelig mindre sjenert.

– Hun trente kanskje en plass dopingtesterne ikke kunne finne henne

– Det var merkelig. Torino-OL kom mot slutten av karrieren min, jeg var i mitt livs form, jeg hadde gjort alt riktig. Jeg hadde aldri vært sterkere. Jeg trodde på gull, sier Neumannova til TV 2.

Øvelsen hun hadde fokusert på, i fraværet av favorittøvelsen 10 km fri teknikk, var den såkalte duathlon-øvelsen - 7,5 km klassisk etterfulgt av 7,5 km med skøyting.

– Men jeg ble veldig overrasket da Smigun-Vähi først kom til Torino kvelden før konkurransen. Jeg hadde trent i Pragelato (hvor øvelsene fant sted) i fire uker. De andre nasjonene kom dit kanskje en uke før konkurransedag, men Smigun-Vähi kom dagen før. Jeg tenker at hun kanskje trente en plass dopingtesterne ikke kunne finne henne i oppladningen. Hun overrasket meg. Hun var altfor sterk, forteller den nå 43 år gamle tidligere skiløperen fra Tsjekkia.

Katerina Neumannova

  • Født 15. februar 1973 i Písek, Tsjekkia
  • Deltok i seks OL (fem av de som skiløper - deltok i terrengsykling i Atlanta 1996)
  • Ett OL-gull (30 km fri i Torino 2006), fire OL-sølv og én OL-bronse
  • To VM-gull, ett VM-sølv og to VM-bronser
  • Spesialist på 10 km fri. Tok åtte verdenscupseirer på distansen
  • La opp etter 2006-2007-sesongen

– Jeg trodde aldri på folk som Smigun-Vähi. Jeg måtte selvsagt fokusere på meg selv, og ikke hva de andre gjorde, men Smigun-Vähi og en del av de andre utøverne... Jeg kunne ikke tro på det.

– Enklere å jukse for ti år siden

– Jeg tror det var enkelte grupperinger i skisporten som dopet seg. Gruppen rundt Johan Mühlegg, den russiske gruppen, finnene... Perioden fra og med OL i Nagano i 1998, til Salt Lake City i 2002 og til og med Torino i 2006 var den verste perioden med tanke på doping. Jeg ble testet mye mot slutten av karrieren min (Neumannova la opp etter 2006-2007-sesongen, journ.anm), men det var betydelig mindre i tidligere år. Med årene har kampen mot doping blitt bedre, og nå er det vanskeligere å dope seg og komme unna med det.

– Er sporten renere nå?

– Jeg er helt sikker på at den er renere nå. Det var enklere å jukse for ti år siden. Det er nok fortsatt noen som prøver seg, men testingen har blitt bedre. Jeg mistet nok flere topplasseringer i både mesterskap og verdenscup på grunn av doping. Jeg har mange dårlige minner, sier hun.

På samme måte som Beckie Scott, som mandag altså fortalte at CAS skal begynne på «Smigun-saken» denne uken, vet Neumannova hvordan det er å få medaljer i posten.

Neumannova havnet nemlig på plassen bak Scott, på fjerdeplass, på jaktstarten i Salt Lake City i 2002. Da Olga Danilova og Larisa Lazutina så ble tatt for doping og ble diskvalifiserte, rykket Scott og Neumannova opp til henholdsvis gull - og sølvmedalje.

– Nå følger jeg med og venter på en beslutning. Sølvmedaljen i 2006 var merkelig, og både jeg og laget mitt hadde håpet på mer. Men etter at jeg tok gull på 30-kilometeren, var vi likevel fornøyde. Men det hadde jo vært noe helt annet med to OL-gull... Jeg blir glad om jeg får et gull til. Da skal jeg feire.

– De norske sakene kan bli katastrofale for skisporten

Som mange andre før henne, spurte Neumannova etter informasjon om hva som skjedde med prøvene fra Torino generelt og Smigun spesielt.

– Ingenting har jo skjedd. Jeg spurte Den tsjekkiske olympiske komitéen for tre uker siden, men de fikk beskjed om at det ikke var noe informasjon å gi ut. Ingenting. Alt i denne saken foregår under bordet, sier hun, og legger til:

– Jeg har ikke blitt informert om noe som helst i denne saken.

Som alle andre med interesse for ski, har hun imidlertid fått med seg hva som skjer i Norge.

– Tror du på Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug?

– Jeg har egentlig ikke gjort meg opp noen egen mening om saken til Therese. Men jeg kan bare ikke tro at det har skjedd. Da jeg startet karrieren min, gikk jeg med folk som Trude Dybendahl. Deretter Bente Skari, Marit Bjørgen et cetera. Jeg vet hvor populære de er, og jeg vet hvor sterke de var. Jeg håper virkelig at det de sier er sant, for disse to sakene kan bli katastrofale for skisporten.