Svensk idrettsjurist:  – Johnsrud Sundby skulle vært frikjent

Anders Hübinette med støtte til Martin Johnsrud Sundby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

STOCKHOLM/OSLO (TV 2): Svenskene har både godtet seg, og vært kritiske til de to norske dopingsakene i norsk langrenn. Men en av broderfolkets fremste eksperter på idrettsjus, Anders Hübinette, er klar på at han ville frikjent Martin Johnsrud Sundby om han hadde fått bestemme. Han har studert dommen nøye, og holdt foredrag til svenske idrettstopper om den forrige uke.

– Det fantes mange uklarheter. Man kunne tolke regelverket på ulike måter. Og i det tilfellet som jurist så slår jeg et stort slag for rettssikkerheten. Er det sånn at det finnes noe som er utydelig i regelverket, så skulle man heller frikjenne, enn å felle noen, sier Hübinette til TV 2.

Forandret regelverket
Sundby ble etter en lang prosess dømt til to måneders utestengning av den uavhengige voldgiftsdomstolen CAS.

– Jeg har den største respekt for dommerne der, og de har gitt en grundig og god forklaring på sin avgjørelse. Men jeg mener dette var en typisk «kantball» som kunne rullet begge veier, sier juristen, som til daglig jobber i det svenske fotballforbundet, og har bred erfaring fra idrettsjuridisk arbeid i FIFA.

At han mener tvilen burde gått Sundby til gode, strider mot synet til WADA (Det internasjonale antidopingbyrået)

– Regelverket er veldig tydelig. Det forholder hele verden seg til, og det burde også de norske utøverne gjøre, sa styremedlem i WADA, Thorild Widvey, til TV 2 tidlig i oktober.

Men Hübinette synes ikke dette er riktig. Han mener det at WADA nå har forandret regelverket, tydeliggjort det, og strammet det inn, er en direkte konsekvens av dommen mot Sundby. Ergo mener han det var for utydelig før dommen.

– Nå står det jo fullstendig klart for alle at man ikke kan ta medisinen på en slik måte som Sundby gjorde, slår han fast.

Skeptiske leger
Men selv om den juridiske støtten er stor fra svenskene. Så var det lite etisk og medisinsk støtte å hente for Sundby på det samme seminaret i Stockholm. Sundby-saken var den direkte årsaken til at det svenske idrettsforbundet hadde invitert idrettsledere fra hele landet for å lære mer om problematikken. Lungelege og forsker, Lars Larsson, gikk aller lengst i å kritisere Sundby og hans lege for de høye dosene de hadde brukt, og måten de ble tatt på med bruk av forstøver.

– Jeg ble overrasket over at man brukte Ventolin og astmalegemidler på den måten i Norge. Jeg mener det ikke er medisinsk ansvarlig å gi slike doser så lenge det ikke er et akutt astmatilfelle. Og da burde man ikke gå verdenscuprenn på ski.

– Så du mener man har hatt en offensiv holdning til medisinbruken?

– Ja, en litt offensiv holdning til regelverket, synes jeg.