– Det er trist fordi det er mennesker jeg er glad i som er i krise

Astrid Uhrenholdt Jacobsen preges av krisen Therese Johaug opplever.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (29) innrømmer at dopingsakene mot lagvenninnen Therese Johaug har gjort det ekstra krevende å være landslagsløper.

Heming-løperen var tydelig preget da TV 2 møtte henne i Val Senales onsdag der det norske landslaget holder frem med forberedelsene til sesongstart.

– Det er en ekstra dimensjon til det enn det har vært de ti foregående årene jeg har vært landslagsløper. Men vi jobber fortsatt veldig, veldig hardt med å gjøre den gode jobben, trene, forberede oss og faktisk gjøre det som er faktisk er det viktigste for oss, sier 29-åringen.

– Går det inn på deg?

– Ja, noe annet ville være løgn.

– På hvilken måte?

– Først og fremst synes jeg det er trist fordi det er mennesker jeg er glad i som er i krise, sier en tårevåt Uhrenholdt Jacobsen.

Johaug er for øyeblikket utestengt i to måneder mens saken mot henne for den positive prøven på det forbudte stoffet clostebol behandles. Lagvenninnene savner fjorårets verdenscup-vinner, sa Marit Bjørgen i møtet med norsk presse på en pressekonferanse onsdag. At spørmålene handler om dopingsaken, og ikke forberedelsene til sesongen, er naturlig, mener Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er ikke noen positive saker. Samtidig ser jeg at nettopp fordi vi er nasjonalidretten, så blir det ekstremt stort fokus når vi gjør noe feil. Det må vi bare ta konsekvensen av, sier Uhrenholdt Jaconsen.

Bjørgen om samling uten Johaug: – Vi savner Therese

– Det som er helt sikkert er at vi trener bra, holder sammen og gjør de tingene som er helt essensielle for å prestere til vinteren. Det er på en måte de våpnene vi har. Å vise hva vi er gode for. Jeg tror de fleste som har vært på denne samlingen og observert oss oppe på breen, ser at vi er en gjeng med utøvere med ekstremt fokus. Vi gjennomfører det vi skal, jobber med tekniske oppgaver, små detaljer. Det som har gjort at vi har prestert så bra, det gir vi ikke slipp på. Det kommer til å bli viktig for mange, både lagmessig og presonlig, å prestere til vinteren for å bevise hva det er som har gjort oss såpass gode.

Hun er klar på at de norske løperne må være ydmyke i møte med folket og konkurrentene den kommende vinteren. Men hun vil ikke at noen skal synes synd på henne med de negative sakene mot norsk langrenn som bakteppe.

– Det viktigste for meg er selv om vi er toppidrettsutøvere og profilerte, så er vi mennesker av kjøtt og blod som alle andre. Det er det kanskje viktigste at folk husker på, sier Uhrenholdt Jacobsen.