KAN MISTE GULL, HEDER OG ÆRE: Kristina Smigun. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus.
KAN MISTE GULL, HEDER OG ÆRE: Kristina Smigun. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus. Foto: Anja Niedringhaus

Nå begynner endelig dopingsaken som kan gi flere nordmenn OL-medaljer i posten

Nesten elleve år etter Torino-OL skal «Smigun-saken» opp i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller Verdens antidopingbyrå (WADA) til TV 2 etter tolv måneder med stillhet fra IOC, CAS, Smigun-leiren og WADA selv.

– WADA er ikke en part i denne saken, men vi har fått beskjed om at høringen i CAS begynner denne uken, forteller Beckie Scott.

– Det kan ta litt tid

Scott tok OL-gull i 2002 etter at de to foran henne på resultatlisten på jaktstarten, Larisa Lazutina og Olga Danilova, ble diskvalifisert på grunn av dopingbruk.

Siden har hun vært en viktig stemme i kampen mot doping, og for øyeblikket er den nå 42 år gamle canadieren lederen i WADAs utøverkomité.

Nå venter hun, og resten av langrennsverdenen, på en beslutning i det som må være en av sportens mest langdryge dopingsaker og som kan føre til at en av skisportens største profiler blir fratatt to OL-gull - 11 år etter forseelsen.

– WADA vil få beskjed når en avgjørelse blir tatt, og da vil vi kunne kommentere saken. Men avhengig av hvor kompleks saken er, kan det ta litt tid før vi får en endelig beslutning, forteller Scott videre.

Truet til stillhet

Isolert sett er saken faktisk ikke så kompleks.

Kristina Smigun tok to OL-gull i Torino 2006.

Som TV 2 kunne avsløre i fjor, var både a - og b-prøvene til den estiske skidronningen positive. Smigun skulle derfor normalt bli fratatt sine gull - noe som ville gjort Marit Bjørgen ett OL-gull og Kristin Størmer Steira to OL- bronser rikere.

– Det er nytt for meg at denne saken skal oppi CAS (Idrettens voldgiftsrett) denne uken. Det har jo vært mye frem og tilbake i flere år, jeg har hele tiden forholdt meg rolig. Hvis det skulle komme et OL-gull i posten elleve år etter løpene i OL,så har jeg bare én ting å si: Jeg ville hatt det gullet i Torino, forteller Marit Bjørgen til TV 2.

Størmer Steira har ikke besvart TV 2s henvendelser mandag.

Grunnen til at Smigun ikke er blitt fratatt gullene, og som har gjort saken komplisert å håndtere for IOC, er at hun har fått et betydelig antall advokater til å bestride prøveresultatene og metodene.

Som Gerhard Heiberg har fortalt tidligere, ble han ilagt munnkurv etter at han før jul i 2015 sjekket statusen på saken og uttalte seg om den til TV 2. Det fikk Smiguns advokater til å reagere.

Øvelsene Smigun kan bli disket fra

10 km, klassisk:

  1. Kristina Smigun (Estland)
  2. Marit Bjørgen (Norge)
  3. Hilde Gjermundshaug P. (Norge)
  4. Kristin Størmer Steira (Norge)

15 km (7,5+7,5), duathlon:

  1. Kristina Smigun (Estland)
  2. Katerina Neumannova (Tsjekkia)
  3. Jevgenija Medvedeva (Russland)
  4. Kristin Størmer Steira (Norge)

Konsekvensen ble at hele saken mot Smigun kunne falle om noen fra IOC uttalte seg om den igjen. Dette fordi saken, i mangel av en dopingdom, strengt tatt ikke kunne beskrives som en «sak», ifølge Smiguns advokater. Om noen derfor snakket om det, ville Smigun, enn fortsatt uskyldig utøver i fraværet av en dom, kunne bli forhåndsdømt i mediene.

Med andre ord handler det om rettssikkerheten til Smigun.

Den knallharde linjen fra advokatene har gjort sitt til at ingen i IOC har villet la seg sitere av TV 2 om saken på over ett år. Det samme gjelder CAS, og verken Smigun selv, eller hennes mann, har besvart noen av TV 2s henvendelser de siste 13 månedene.

WADA har også gjentatte ganger henvist TV 2 til IOC - helt til Beckie Scott nå altså vil la seg sitere på hva som foregår.

Garanterer innsyn

Saken IOC vs. Smigun er ikke å se på CAS' liste over kommende høringer, men dette har, som forklart over, sine naturlige årsaker.

Kommunikasjonsdirektøren til IOC, Mark Adams, ville ikke diskutere Smiguns sak under OL i Rio i sommer, eller vedgå at en sak eksisterer, men kom likevel med et klart og tydelig svar da TV 2 spurte om følgende:

– Kan IOC garantere at resultatene av retestingen i Torino-OL blir offentliggjort så fort «legal complications» ved saken er håndtert, eller er det en mulighet for at verden aldri vil få vite hva som egentlig skjedde?

– Vi kan garantere at resultatene av retestingen i Torino-OL blir offentliggjort så fort «legal complications» ved saken er håndtert, lød svaret.

Dette er saken

Nesten åtte år etter OL i Torino, like før WADAs tidligere foreldelsesfrist gikk ut, fikk IOC retestet hele 489 prøver fra de lekene.

Like før OL i Sotsji tidlig i 2014 begynte ryktene å gå om at flere av prøvene, blant annet Smiguns, hadde vist seg å være positive.

TV 2 fikk så bekreftet at både a - og b-prøvene hadde vært positive, og mengden med forbudte stoffer i prøvene skal også ha vært betydelig.

Hvem andre som testet positivt i Torino, altså med unntak av Smigun, er fremdeles uklart.

IOC har de siste årene offentliggjort resultatene av retestingen som ble gjort blant annet i lekene i Beijing og London, men resultatene fra Torino vil altså ikke bli offentliggjort før «Smigun-saken» er håndtert.

Kan ikke reddes av foreldelsesfristen

Heldigvis for utøverne som havnet på plassene bak Smigun i Torino-OL, og som på den måten kan klatre på resultatlistene ved en eventuell dom, er ikke foreldelsesfristen et problem.

Smigun ble varslet om sine positive prøver før det hadde gått åtte år (altså før WADAs forrige tidsfrist). Så lenge utøveren har blitt varslet før utløpet av foreldelsesfristen, vil tidspunktet for en domsavsigelse være uvesentlig.