Forsvarskaos forlenget Citys marerittrekke av kamper uten seier

– Det er komikveld. Bare rot, surr og tull!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester City-Southampton 1-1

Manchester City startet sesongen forrykende, men etter fem kamper på rad uten seier i alle turneringer øker presset på Josep Guardiola.

Spanjolen lovet før søndagens kamp mot Southampton at det ikke ble aktuelt å endre filosofi. Mange spør seg om det er en for ambisiøs måte å spille på for det mannskapet City har.

Laget skal spille seg ut av forsvar ved enhver anledning, og nok en gang ble det kostbart for de lyseblå.

En gedigen pasningsfeil av John Stones forærte Nathan Redmond 1-0-scoringen uten at noen kan skylde på spillestilen.

– Det er fullt mulig å spille fotball der. Det handler ikke om at spillestilen er for ambisiøs, det er rett og slett elendig løst og dårlig utført av Stones, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Se tabbemålet i sammendraget øverst.

– Vi må forbedre oss

Innbytter Kelechi Iheanacho berget noe av æren med sin utligning, men totalt sett ble City-krisen forverret med bare ett poeng hjemme.

– Første omgang ikke bra, men andre omgang var mye bedre. Vi gjør en tabbe på målet, men jeg er veldig fornøyd med andre omgang.

– Hva tenker du om baklengsmålet?

– Det er ikke vanskelig det vi prøver på, men det er mennesker. Slikt skjer. Vi har snakket om det de siste kampene å prøve å unngå det. Men så skjer det igjen. Det er tøft på dette nivået, vi må forbedre oss.

Det som så ut som en spasertur mot ligatittelen har nå blitt langt mer kronglete – først og fremst på grunn av et vaklevorent forsvar. Samtidig ligger City på toppen av Premier League-tabellen – ett plussmål bedre enn Arsenal og to bedre enn Liverpool.

Samtidig er det første gang siden mars 2009 at Guardiola opplever at laget hans ikke vinner på fem kamper. Det var hans første sesong som trener for Barcelona.

Boksåpner-pasning – feil vei!

Guardiolas menn hadde initiativet innledningsvis, mens slet med å skape de helt store sjansene mot Southampton.

Den forløsende pasningen offensivt satt ikke for Agüero, De Bruyne og resten av Citys angrepsartilleri.

Det var imidlertid en City-spiller som leverte pasningen som skulle åpne opp et av forsvarene først. Dessverre for hjemmelaget var det midtstopper John Stones som sprettet egne forsvarsrekker med en fryktelig tilbakepasning i det 27. spilleminutt.

En våken Nathan Redmond plukket opp ballen, rundet keeper Claudio Bravo og sendte ballen i nettmaskene.

– Det er komikveld i de bakre rekker hos City. Dette er bare rot, surr og tull, kommenterte Kasper Wikestad.

Scoringen var alt annet enn tilfeldig. Redmond avslører etter kampen at han forventet at noe slikt skulle skje.

– Fra det vi så i forberedelsene så visste vi at de ville gi oss sjanser – de spiller bare med tre bak. Jeg forventet det, og det handlet bare om å holde hodet kaldt og å utnytte muligheten, sier målscoreren som var fornøyd med å få med seg ett poeng fra Etihad.

Annullering

Bare fem minutter senere trodde Stones at han hadde rettet opp fadesen. Et perfekt slått frispark landet hos midtstopperen som bredsidet ballen i mål.

Mens TV-produsenten kjørte repriser av nettkjenningen valgte dommerteamet, med Mark Clattenburg i spissen, å annullere scoringen for offside.

Reprisene viste at Stones ikke var i offside da frisparket ble slått, men ballen gikk rett over hodet på Sergio Agüero som var på feil side.

– Ettersom han strekker seg etter ballen så er det riktig dømt, for han har en innvirkning på spillet. Dersom han ikke var i offside, så kunne van Dijk ha fulgt ham, sa TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

Superinnbytter Iheanacho

Sergio Agüero ble benket mot Barcelona, men var tilbake fra start. Det var også stoppperkjempen Vincent Kompany – uten at det altså ga umiddelbar uttelling.

TRODDE HAN HADDE UTLIGNET: John Stones jubler. FOTO: NTB scanpix.
TRODDE HAN HADDE UTLIGNET: John Stones jubler. FOTO: NTB scanpix. Foto: Phil Noble

Til pause tok Guardiola grep. Kelechi Iheanacho erstattet Kevin De Bruyne, og hjemmelaget etablerte et visst trykk på gjestene.

Det tok ikke lang tid før det ga uttelling. Ni minutter var spilt av andre omgang da Leroy Sané ble spilt fri på vingen. Sommersigneringen spilte ballen inn foran mål - der var Iheanacho som utlignet.

Nigerianeren var livlig og var med på å skape flere gode muligheter for City i minuttene som fulgte, men det som glapp forbi forsvaret var Fraser Forster på hugget og stoppet.

– Det funket bra det byttet de gjorde i pausen. City våknet litt etter utligningen og skapte mye, sa Simen Stamsø Møller i TV 2s Premier League-studio.

Samtidig var ikke Southampton ufarlige mot det noe hullete City-forsvaret som fikk mindre og mindre hjelp fra midtbanen etterhvert som ble mer og mer ivrige i jakten på et seiersmål.

Uten at noen av lagene klarte å score kampens tredje mål.