Skipresident Erik Røste i Norges Skiforbund møtde pressen onsdag i forbindelse med at Antidoping Norges tidligere i dag har suspendert Therese Johaug, og at det åpnes sak mot lege Fredrik Bendiksen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Skipresident Erik Røste i Norges Skiforbund møtde pressen onsdag i forbindelse med at Antidoping Norges tidligere i dag har suspendert Therese Johaug, og at det åpnes sak mot lege Fredrik Bendiksen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Skipresidenten vil ikke gå av etter Johaug-saken

President Erik Røste i Norges Skiforbund har ingen planer om å forlate sin post, selv om Therese Johaugs positive dopingprøve avslører dårlige rutiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s ekspert Johan Kaggestad tok onsdag til orde for at det måtte komme endringer i toppledelsen i Norges Skiforbund på grunn av rutinesviktene som har åpenbart seg i kjølvannet av Johaug-saken.

Skipresident Erik Røste avviste onsdag kveld at han føler seg kallet til å gå av, selv om han overfor NTB innrømmet at det er noe man vurderer i tider som dette.

– Når man står i en slik sak så vil det alltid være vurderinger. Men jeg er valgt av skitinget og har opplevd mange gode dager og hyggelige dager. Nå er vi inne i en fase som er en krevende og vanskelig sak. Jeg har snakket med skikretsene på telefon i dag, og fikk full støtte. Det satte jeg pris på, sier Røste til TV 2.

– Nå krever denne skuten en trygg og god ledelse. Det skal jeg bidra med slik at vi kommer gjennom denne krevende fasen. Jeg er valgt av skitinget og har tillit i organisasjonen, sier han og peker på endringene som er gjort nå:

– Vi har gjennomført mange tiltak for å sørge for at vi ikke kommer i en slik sitasjon igjen. Det er dette har vi fokus på. Dette krever en tydelig ledelse og det har jeg tenkt å stå i, sier skipresidenten.

Forbundets strakstiltak:

1) Helsesjef erstattes med sjefslege som leder for helseteamet. NSF langrenns nye sjefslege/ leder for helseteamet blir Petter Olberg.

2) Dersom det unntaksvis må kjøpes medisiner i utlandet skal dette kontrasigneres/godkjennes av lege i Norge.

3) Alle løpere på landslag fra elite til junior med tilhørende støtteapparat skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver».

4) Kartlegging og dokumentering av kosttilskudd og faste medisiner for alle utøvere gjøres kontinuerlig.

5) Det skal alltid være lege tilstede på alle konkurranser og større samlinger i NSF langrenns regi. Der dette ikke praktisk lar seg gjøre, oppnevnes vakthavende lege i Norge.

6) Det er opprettet kontakt med Sveriges Olympiska Komité (SOK) for å få råd og innsikt i deres praksis.

7) Iverksette en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen og NSF sentralt.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad reagerer på et par av tiltakene.

– Jeg har fått dem presentert og det er flott med tiltak for kvalitetssikre, men mye av dette oppfatter jeg som barnelærdom.