Italienske leger og farmasøyter skjønner ikke hvorfor Johaug brukte dopkremen på leppene

Flere italienske leger TV 2 har snakket med stiller seg uforstående til at det er gitt råd om å bruke Trofodermin på leppene, slik Therese Johaug sier hun gjorde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri hørt om at noen som har brukt Trofodermin til behandling av lepper som er solbrent. Man smører ikke clostebol på den tynne huden som er på leppene, sier doktor i farmasi Peter Ploner i Castelrotto.

– Jeg må være ærlig og innrømme at det tror jeg ikke på, Trofodermin kan ikke ha vært brukt på leppene, sier Ploner og rister på hodet.

Italieneren sår tvil om det er sant det som er presentert som forklaring på at Therese Johaug har avlagt positiv dopingprøve.

TV 2 har også vært i kontakt med flere leger og farmasøyter i samme området og ingen av dem forstår at den norske landslagslegen kan ha anbefalt dette middelet til bruk på solbrente lepper.

Peter Ploner forklarer til TV 2 at Trofodermin blant annet brukes til behandling av åpne sår for at det skal gro raskere.

Selv om langrenn ikke er noen stor idrett i Italia, har Johaugs doping-sak blitt viet mye oppmerksomhet i mediene. Og Ploner har fått med seg forklaringene til både Therese Johaug og Fredrik Bendiksen.

Ploner er forundret over ingen av de to har sett det røde varselsignalet utenpå esken.

Fredrik Bendiksen sa dette: «Jeg registrerte at det sto clostebol acetat, men jeg klarte ikke der og da å koble det opp mot at dette var et forbudt stoff på WADAs liste, og fikk rett og slett ikke det med meg.»

Therese Johaug: «Jeg hadde overhodet ingen grunn til å tro at den kremen sto på dopinglista.»

Langrennslandslagets nye sjeflege Petter Olberg er spurt om de italienske legenes mening.

– Dette er et medikament som ikke er registret i Norge. Vi er ikke kjent med bruken av det. I utgangspunktet kan jeg ikke se for meg at det er aktuelt å bruke i Norge i det hele tatt, i og med at det ikke selges her. Jeg tror det er et medikament ingen norske leger kommer til å bruke igjen, sier han til TV 2.

Får støtte

Han får støtte fra Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Madsen mener det er merkelig å bruke dette preparatet på skadet leppe. Han ville heller valgt en vanlig hydrokortisonkrem.

Den finske landslagslegen Maarit Valtonen sier til Ilta Sanomat at hun setter spørsmålstegn ved Johaugs forklaring.

– Den er ikke troverdig. Leppene er en så liten del av kroppen at det ikke kan absorberes så høye konsentrasjoner at det gir utslag i urin eller blod, sier Valtonen.