– San Marino-kampen svekker Høgmos stilling

– Det kunne blitt tidenes flause for et norsk landslag, forklarer Alsaker, som mener Høgmo må gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er sikker på at jeg er rett mann til å lede dette laget, var konklusjonen til Per-Mathias Høgmo etter 4-1 over San Marino.

Se høydepunktene fra kampen øverst i saken! Video med tillatelse fra MAX.

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker ble ikke imponert av San Marino-kampen og synes det er nok fra Høgmos prosjekt nå.

– Han trengte en god start denne VM-kvalifiseringen etter fiaskoen mot Ungarn. Istedenfor blir det en verst tenkelig start, der det tapet i Baku nesten ødelegger muligheten for play off. For meg blir det for svakt etter tre år. Han hadde en høy ambisjon ved tiltredelsen og jeg synes ikke vi ser at det har skjedd store ting. Resultatmessig kan alle se at det ikke holder mål, forklarer TV 2s fotballkommentator til TV 2.

– Ifølge Høgmo var vi 17 minutter unna gruppeseier i forrige kvalifisering. Med samme retorikk var vi et kvarter unna uavgjort hjemme mot San Marino, forteller Alsaker.

– San Marino-kampen svekker Høgmos stilling

– San Marino kampen er betydningsløs med tanke på evalueringen. Det ga NFF litt ro for det var en motstander en ikke risikerte noe mot. NFF kunne ikke bli kritisert for ikke å ta grep så tett det var mellom den kampen og Aserbajdsjan-kampen. Likevel, om San Marino-kampen skal bety noe svekker den Høgmos stilling. Det stod 1-1 i over 20 minutter før slutt. En kan si at man visste at San Marino ville bli sliten, men faktum er at en risikert å stå igjen med 1-1. Det kunne blitt tidenes flause for et norsk landslag. San Marino-kampen teller mer negativt enn positivt, fortsetter Alsaker.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er enig i Alsakers vurdering at San Marino-kampen trolig vil telle negativt for Høgmo.

– Prosjekt Høgmo stod ikke veldig høyt i kurs før denne kampen og uansett hvor mye han hadde vunnet i dag så tror jeg ikke det hadde blitt så mye bedre. Men det kunne blitt verre og det blir det med de 75 minuttene som leveres. Det er på et veldig lavt nivå. Det bommes på pasninger og mottak. Det er lite vinnervilje, lite gnist og glede utpå der. Det er jo det det norske folket vil se. Jeg tror ikke prosjekt Høgmo fikk flere tilhengere i dag, forklarer Mathisen.

– Vil evaluere seg frem til at det Høgmo har levert er uholdbart

– Leder Høgmo Norge mot Tsjekkia?

– Det tror jeg kun er et spørsmål om alternativer. Jeg tror NFF vil evaluere seg frem til at Høgmo har levert er uholdbart, men du må ha et alternativ du er sikker på vil gi et løft. Det er det NFF må spørre seg om, forteller Alsaker.

Mathisen er også usikker på om Høgmo leder Norge mot Tsjekkia.

– Det er vanskelig å si hvor tøffe styret i NFF er. Om de vil avsette Høgmo nå eller om de vil vente å gi ham denne kampen mot Tsjekkia. Hvis du ser på tabellen i gruppen ser ikke den så veldig gal ut. Det har vært gunstige resultater i det kampene. Problemet til Norge og problemet til NFF er at entusiasmen til det norske folk nesten er borte, forklarer Mathisen.

Alsaker utelukker ikke at det kan bli en midlertidig løsning om NFF mener det er det som er best for landslaget. TV 2s fotballkommentator peker på at det uansett blir tøft for Norge å kvalifisere seg til Russland i 2018 gjennom play off. Ettersom San Marino nok blir det dårligste laget i gruppen blir resultatene der strøket i en eventuell play off. Derfor vil gårsdagens resultat ikke bety noen ting i kampen.

– Vi har seks kamper igjen av betydning. Tyskland borte og Aserbajdsjan hjemme. Og to kamper mot Tsjekkia og Nord-Irland. Tyskland borte taper vi. Da er du nede i fem kamper. Skal du unngå å bli svakeste toer sier det seg selv at landslaget har liten feilmargin etter tapet i Baku. En uavgjort borte og en seier hjemme mot Tsjekkia, to seire mot Nord-Irland og seier hjemme mot Aserbajdsjan. Da har Norge 13 poeng. Da er det en ok mulighet for play off, forklarer Alsaker.

– Solbakken er det naturlige valget. Solskjær har mistet mye av statusen

Nettopp viktigheten av å kunne kvalifisere seg til et mesterskap, både for utviklingen av norsk fotball, men også for publikumsinteressen og økonomien, påpeker TV 2s fotballkommentator. Det å glemme mulighetene for å kvalifisere seg til VM mener Alsaker blir feil fokus, som fremhever at en deltagelse i VM vil gi det unge landslaget et enormt løft og vil øke sjansen for å lykkes i neste kvalifisering.

– Alt er mulig, men det er ingen feilmargin igjen. Derfor er det så viktig at NFF treffer med denne avgjørelsen. I 2018 vil det være 20 år siden sist deltagelse i VM og 18 år siden siste sluttspill. Det er på høy tid at Norge kommer til et mesterskap.

– Det de må vurdere om han er mannen til å skaffe resultater. Tenker du at han får Tsjekkia og de taper der, er det så og si over. Det er sannheten. Så viktig er den kampen, forklarer Alsaker.

TV 2s fotballkommentator påpeker at landslagstrenerens oppgave skal være å utgjøre en forskjell, og at hverdagen hans er play off. Alsaker mener at Ståle Solbakken ville være en mann som kan utgjøre den forskjellen.

– Han er det naturlig valget. Han har vært ansatt tidligere og har skapt sitt navn i FCK. Det er likevel vanskelig å se at han hopper av Mesterliga-eventyret til FCK. Det spørs om timingen er riktig for ham. Det kan tenkes at han ser at det er en U21-gjeng som blir noe stort og at han tenker at det vil være noe. Han er kandidaten som skiller seg ut.

– Solskjær har gått på noen stygge smeller og mistet mye av den statusen han hadde. Lars Lagerbäck har rutinen og kan sin fotball. Han har vist, spesielt med Island, at han kan slå nedenifra. Det vil i så fall være et brudd igjen med den tankegangen og filosofien Høgmo kom inn med, forteller Alsaker.