Mer kritikk mot boksestevnet i Spektrum: – Boksing kan være direkte livstruende

Selv om proffboksing nå er tillatt i Norge, er fagekspertene og helsemyndighetene fortsatt kritiske på grunn av helserisikoen ved denne sporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter lørdagens første proffstevne i boksing i Norge siden 1981, der Cecilia Brækhus slo Anne-Sophie Mathis på knock out, har stevnet i Oslo fått mye kritikk.

Se hvordan Brækhus vant kampen i Sportsnyhetene øverst!

Blant annet fikk statsminister Erna Solberg kritikk fra egne rekker for sin involvering i Spektrum.

– Pinlig, tragisk og flaut
– Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til! Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig, skrev høyrepolitiker og tidligere ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, på Facebook.

Han gjorde det klart at han mener boksing ikke burde vært tillat på norsk jord.

– Jeg mener formålet med denne idretten er noe ganske annet enn annen type idrett. Dette så vi tydelig lørdag, da motstanderen ble slått til blods etter tre minutter. Så skal vi hylle dette? Det synes jeg ikke noe om, mener Sørensen, ifølge Aftenposten.

– Negative til en sport med en så stor risiko
Nå kommer det mer kritikk etter stevnet i Oslo Spektrum. Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, varsler overfor TV 2 Sporten at de aktivt vil fortsette å jobbe for et forbud mot proffboksing i Norge.

Hun er sterkt kritisk til at regjeringen opphevet forbudet.

– Vi har vært tydelig hele tiden om dette. Både i forbindelse med høringsuttalelsen på den offentlige høringsrunden og under høringen i Stortinget har vi vært tydelige på at vi er negative til en sport der det er en så stor risiko for å utsette andre for vold og skader mot hjernen, sier Aamodt til TV 2 Sporten.

Og utdyper:

– Selv om ikke hver enkelt kamp betyr at en utøver kan få akutte skader eller livstruende skader, kan mange små hodeskader i løpet av karrieren gi betydelig risiko for senskader med kognitiv svikt, påpeker hun.

– Politisk viktig for oss
Lederen i Norsk nevrologisk forening hadde håpet at forbudet fra 1981 ble stående.

– Ja, dette er politisk viktig for oss med tanke på at helseperspektivet belyses. I idretter som motorcross og alpint og andre idretter kan det være fare for hodeskader ved et uhell. Men i boksing handler det om å skade motstanderen bevisst, sier Aamodt.

Statsministerens kontor vil ikke svare på kritikken.

– Kulturdepartementet må svare, opplyser statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsminsterens kontor i en epost til TV 2 Sporten.

Kulturdepartementet svarer følgende:

– Oppheving av forbudet er noe vi har kjempet for i lang tid, og vi er klar over disse innvendingene. Det er imidlertid ikke slik at norske boksere har latt være å bokse tidligere, men de har isteden gjort det i utlandet. Nå har vi laget et regelverk som gjør dette mulig i Norge med krav som gjelder sikkerhet og helse. Boksing vil imidlertid alltid innebære en viss risiko, noe de som bokser frivillig velger å utsette seg for, sier statssekretær i Kulturdepartementet Himanshu Gulati til TV 2 Sporten.