Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

Sjekk ditt lag: Disse Tippeliga-klubbene får poengene sine billigst

På denne tabellen er Sogndal landets beste fotball-lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Molde - Rosenborg på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag klokken 18.00!

Det er ingen myte at kvalitet koster. Selv om Rosenborg har utklasset konkurrentene på banen denne sesongen, og sanket inn 59 poeng etter 24 runder, så er de blant klubbene som må betale mest for poengene.

TV 2 har lekt seg med budsjett-tallene i Tippeligaen, og delt omsetning på antall poeng så langt i sesongen. Og det er guttene fra saftbygda som kommer ut som klare vinnere. Hvert poeng har kostet drøye millionen så langt.

– Dette viser at det er mulig å hevde seg selv om man er små, sier Sogndal-trener, Eirik Bakke, til TV 2.

– Må få mer ut av det vi har

Slik ser tabellen ut (Kostnad per poeng så langt 2016. Alle tall er i millioner, totalt budsjett i parantes) :

1. Sogndal 1,08 (33,4)
2. Sarpsborg 08 1,19 (42,7)
3. FK Haugesund 1,48 (59)
4. Odd 1,66 (66)
5. Stabæk 1,67 (40)
6. Tromsø 1,73 (52)
7. Bodø/Glimt 1,78 (48)
8. Vålerenga 2,17 (65)
9. Aalesund FK 2,30 (60)
10. Brann 2,32 (95,8)
11. Strømsgodset 2,67 (93,5)
12. Rosenborg 2,70 (159,5)
13. Viking 2,77 (100)
14. Lillestrøm 2,82 (65)
14. Molde 2,82 (107)
16. Start 5,44 (49)

Molde-manager, Ole Gunnar Solskjær, studerer tallene ivrig, uten å legge så alt for stor vekt på at klubben ligger nest nederst på denne tabellen. Det interessante for han, er at Molde «betaler» omtrent det samme som RBK for poengene. Selv om de ligger 21 poeng bak i Tippeligaen.

– Eirik Bakke gjør det i alle fall bra her, he, he. Jeg tenker mest på de poengene vi skal ta i ligaen. Men vi må få mer ut av det vi har, konkluderer han.

– Men det må også hele Norge. Rosenborg er størst, har mest ressurser og mest tilskuere. Men jeg tror ambisjonene til alle i norsk fotball er å komme dit de er.

– Kultur

For Sogndal og Eirik Bakke handler det om å sette tæring etter næring.

– Det hadde jo vært interessant å se om vi kunne vunnet med samme ressurser som Rosenborg. I Sogndal må vi være gode på andre ting. Vår kultur har vært å greie oss med små ressurser, og ikke bruke mer enn det man har. Men vi ønsker selvfølgelig å få enda mer penger, for å komme høyere på den ordentlige tabellen, sier Bakke.

– Så dette betyr ikke at du er Norges beste trener?

– He, he. Det er i så fall dine ord. For meg handler det om å fremheve kulturen i klubben. En trener må sette seg inn i den kulturen de har i den klubben han er i. Alle har lyst på mer penger. Alle vil ta nye steg. Som trener vil jeg også ha mer penger å bruke, men ikke hvis klubben egentlig ikke har penger. Men vi presser det selvsagt så langt som mulig, sier Bakke, som skryter av Rosenborg.

– De har en god prestasjonskultur der oppe, og gjør mye riktig. Men at de er best i Norge skulle bare mangle med de ressursene de har.

Kvalitet koster

Andre morsomme poenger er at det nesten er dødt løp mellom de to nord-norske klubbene. Tromsø og Bodø/Glimt «betaler» begge rundt 1,7 millioner per poeng. Mens Stabæk, til tross for sin tunge tabell-posisjon, nok en gang viser at de får mye ut av de pengene de faktisk har til rådighet.

Av topplagene utmerker Haugesund seg som det laget som får mye ut av lite. En overordnet trend er at de minste klubbene ser ut til å være flinkere enn de store til å skape best mulig resultater ut av ressursene man har til rådighet.

Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal, mener likevel en slik tabell uansett ikke yter de beste lagene rettferdighet.

– Jo, bedre du blir, jo mer penger trenger du for å holde kvaliteten oppe. Dessuten hadde disse tallene blitt mer troverdig hvis man hadde tatt utgangspunkt i de pengene man bruker på den sportslige satsingen, sier Rekdal.

– Er der vi skal være

Men for Vålerengas del kan disse tallene forklare noe av de siste års skuffende resultater.

– En viss pekepinn får du ut av det. Hvis du tar den tabellen til etterretning, så er vi der vi skal være. Det er det jeg har prøvd å fortelle i flere år. Ut fra ressursene har Vålerenga prestert omtrent der vi kunne forvente. Det kunne selvsagt vært bedre, men det er dette som er realiteten. Vi har fått en del ut av det vi har hatt.

– Er det en trøst?

– Nei, det er ikke noe trøst. Vi er ikke fornøyde. Vi har hatt tre sesonger som er ganske like. Med en god, og en dårlig del av sesongen, sier Rekdal.