Klinsmann hjalp Gatt å gjøre slutt på tre års mareritt

– Han har vært fantastisk.

MOLDE/OSLO (TV 2 Sporten): Molde måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Haugesund søndag, men for én mann var kampen en eneste stor seier.

Etter tre års sammenhengende skademareritt - kun splittet opp av fem minutter mot Mjøndalen i mai i fjor hvor han ble skadet igjen - var Joshua Gatt (25) tilbake på Aker Stadion i kampantrekk.

Velkomsten fra hjemmepublikummet gjorde dypt inntrykk på amerikaneren.

– Da jeg gjorde meg klar, lurte jeg på om de kom til å huske hvem jeg var. Men før jeg kom utpå følte jeg at hele stadion fikk et løft, det summet rundt på tribunene. Folk virket spente og klare for å se meg igjen. Mottakelsen da jeg kom utpå... det var verdt hele ventetiden, sier Gatt til TV 2 Sporten.

Brutalt comeback
I løpet av de 25 minuttene han spilte rakk Gatt å vise at han ikke har mistet noe av hurtigheten, med et fantastisk raid forbi 2-3 Haugesund-spillere. Han ble også grisetaklet av Nemanja Tubic - som fikk sitt andre gule kort og ble sendt av banen av dommer Tore Hansen.

Et gisp gikk gjennom publikum da Gatt ble feid i bakken, men heldigvis var han kjapt på beina igjen.

– Jeg hørte ikke publikum, det var ikke i tankene mine da. Alle blir taklet, jeg må bare bli vant med det. Han gjorde en «professional foul», jeg klandrer ham ikke. Han fikk det røde kortet han fortjente.

– Men jeg var ikke fornøyd, for det var en stygg takling. Om det var en 50/50-duell ville jeg ikke brydd meg, men ballen var borte for lengst og han ville bare stoppe meg. Etter alt jeg har vært gjennom ble jeg litt frustrert, men det største var støtten fra gutta. De stormet fram og konfronterte ham. Ingen ønsket å se meg bli skadet. Heldigvis håndterte dommeren det bra, sier Gatt.

Trener Ole Gunnar Solskjær sier han ikke ble bekymret da det skjedde.

– Nei, nå blir jeg ikke redd lenger. Jeg har sett ham på trening, og der har jeg vært redd mange ganger. Det har skjedd at jeg har lukket øynene når han går inn i taklinger, i vendinger og så videre. Men etter den siste operasjonen er han så trygg på kneet sitt at jeg også er rolig, sier Solskjær.

Klinsmann tok grep
29. juni 2013 ble Gatt alvorlig skadet første gang, i hjemmekampen mot Sarpsborg 08. Amerikaneren hadde knapt rukket å komme tilbake etter korsbåndoperasjon før det samme venstrekneet på nytt ble rammet i mars 2014, denne gangen det fremre korsbåndet.

Gatt måtte vente helt til mai 2015 med å gjøre comeback - da han ble byttet inn i bortekampen mot Mjøndalen. Det gikk fem minutter. Så haltet Gatt av banen med nok en kneskade.

All motgangen var nok til å ta motet fra de fleste. Men en tysk landslagslegende - den nåværende landslagstreneren til USA - var til uvurderlig hjelp i etterkant av den siste smellen.

Jürgen Klinsmann ga uttrykk for sin begeistring på Twitter etter Gatts comeback på søndag.

– Så glad på Joshua Gatts vegne etter tre tøffe år. For en spesiell dag å komme tilbake på banen for Molde, skrev tyskeren, og siktet til datoen 11. september.

– Jürgen (Klinsmann) har vært veldig støttende. Han har vært helt fantastisk flink på å holde meg motivert. Han hjalp meg å finne kirurgen som utførte den tredje operasjonen (i München), han hjalp meg å finne en spesialist på rehabilitering og hjalp meg virkelig å komme tilbake dit jeg er i dag, sier Gatt.

Samtidig roser han også Molde og Ole Gunnar Solskjær for tilliten han ble vist mens han gikk skadet.

– Molde hjalp meg finansielt. Og de ga meg tilbud om kontraktsforlengelse, det hadde de ikke trengt å gjøre. Jeg ville ikke spilt for Molde nå dersom de bare bestemte seg for å kutte kostnadene de hadde med meg, men støtten jeg har fått har vært utrolig, sier han.

Gatt er fortsatt ung til tross for de mange og langvarige skadene, og er ikke redd for at det samme skal skje igjen.

– Jeg har vært gjennom det verste flere ganger allerede. Det kan ikke bli verre enn å bli fortalt at du er sluttkjørt, om og om igjen. Det er ingen frykt fra min side. Jeg vet jeg har gjort alt rett og at kirurgen har gjort det samme. Det er ingen frykt for å gå inn i taklinger, sier Gatt.

Må holdes tilbake
Nå vil han betale tilbake Molde og alle som har trodd på ham, ved å hjelpe klubben til å ta sølvet bak suverene Rosenborg.

– Jeg hadde noen gode øyeblikk mot Haugesund, men var rusten. Med tre år ute skal jeg akseptere det, men om dette var min femte eller sjette kamp ville jeg ikke tatt det så pent. Hvis jeg kommer i form kan jeg hjelpe laget til sølv, men det opp til Ole Gunnar om han lar meg spille.

Solskjær lover å gi Gatt mange sjanser.

– Joshua elsker fotball mer enn noe annet. Jeg prøvde å roe ham ned, for han ville spille kamper for tre måneder siden, men nå er det min og fysioterapeutens oppgave å matche ham forsiktig. Joshua er sånn: «Jeg er klar, jeg må starte». Og det kommer han til å gjøre, men vi får se når det blir. Jeg må passe på så gleden ikke tar overhånd, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook