Hamrén har fått energien tilbake: – Jeg er åpen for alle tilbud

Erik Hamrén har fått sulten tilbake etter EM-exiten med Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen (TV 2 Sporten): Han har vunnet ligaen i Danmark med AaB, og ledet Rosenborg til gull i Tippeligaen.

Etter suksessen med Rosenborg ble Erik Hamrén (59) ansatt som landslagstrener for Sverige.

Der ledet han Sverige til EM-sluttspillet i både 2012 og 2016 før han ga seg etter sommerens sluttspill.

– En fantastisk tid
– Ja, det har vært en fantastisk tid. Jeg har hatt noen utrolige opplevelser, fått være med på noen fantastiske kamper og nådd to sluttspill med Sverige. Vi var nære å kvalifisere oss til VM i 2014 også, men tapte dessverre på playoff mot Portugal, forteller Hamrén når TV 2 Sporten møter den tidligere landslagstreneren i Bergen.

– Jeg har fått stor internasjonal erfaring og det har vært en fantastisk tid, konstaterer han.

Etter EM-sluttspillet i sommer, hvor Sverige røk ut etter gruppespillet, bestemte Hamrén seg for å ta et hvileår.

Endret på planene
De planene har han nå endret på.

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle ta en pause etter EM. Jeg takket nei til et par tilbud rett etter EM. Etter sluttspillet opplevde jeg en slags tomhet, og fant ut at jeg trengte noen måneder på å lade batteriene, forklarer han.

– Nå har jeg imidlertid fått energien tilbake og er sugen på å fortsette med fotball en stund til. Vi får se hvor lang pausen min blir. Kanskje blir det en måned til, kanskje blir det ett år til, slår han fast.

Hamrén utelukker verken å overta et nytt landslag eller klubber i Norge om det riktige tilbudet skulle dukke opp.

– Som jeg sier håper jeg på å jobbe med fotball en stund til. Jeg er åpen for alt. Jeg har erfaring som landslagstrener og enda større erfaring som klubbtrener. Begge deler er spennende, selv om det finnes både plusser og minuser med både det å være klubbtrener og det å være landslagstrener, konstaterer han.

– Er det noen spesielle klubber du kunne tenke deg å trene?

– Nei, jeg har ingen spesielle. I fotballen bestemmer du ikke alt selv. Det handler om rett tilbud som kommer fra rett klubb til rett tid og lignende. Men jeg har ikke hastverk. Hadde jeg hatt det så hadde jeg takket ja til de tilbudene jeg fikk i sommer. Men om jeg hadde fått de tilbudene nå, så kan det hende at jeg hadde sagt ja. Nå er energien tilbake, svarer han.

– Vanlig at resultatene svinger for små nasjoner
Han har fått med seg at norsk fotball for øyeblikket ligger nede for telling etter svake resultater både for A-landslaget, U21-landslaget og de norske klubbene i Europa.

– Men jeg har ikke innsikt i den debatten som har foregått i mediene her. Det jeg kan si er at både Norge, Sverige og Danmark er små fotballnasjoner, og vi må være forberedt at resultatene svinger med tanke på de ulike generasjonene. Se på lag som Belgia og Østerrike, som nå er i sluttspill igjen etter at de havnet utenfor i mange år. Det er naturlig at det svinger litt, påpeker Hamrén – som likevel er fornøyd med det Sverige har uttrettet.

– Når det gjelder Sverige så har vi lyktes bra med å komme til sluttspill de siste 20 årene. Vi har vel vært i sju av de siste ni, og det er bra, poengterer han.

Roser Zlatan
En av hovedgrunnene til at Sverige tok seg til to sluttspill under Hamréns ledelse er Zlatan Ibrahimovic.

Hamrén kan ikke få skrytt nok av Zlatan.

– Det Zlatan har bidratt med rent fotballmessig og som kaptein har vært fantastisk. Jeg gjorde ham til kaptein, og den utfordringen tok han på en veldig bra måte. Ikke minst betydde det mye for de yngre spillerne som har vokst opp med Zlatan som idol å spille sammen med ham, oppsummerer Hamrén.

– Han er 34 år og ser bedre ut en noensinne?

– Zlatan har en enorm fysikk, men også et ekstremt hode mentalt. Han er en ekstrem fotballspiller men også et fantastisk menneske, svarer Hamrén om sin tidligere kaptein.

Erik Hamrén er gjest i Premier League-studio under oppgjøret mellom Manchester United og Manchester City lørdag kl. 13.30.