NY TURNERING: Real Madrid kunne juble for Mesterliga-tittelen i mai i år. Om få år kan imidlertid Europas gjeveste klubbturnering byttes ut. Foto: Manu Fernandez / AP Photo
NY TURNERING: Real Madrid kunne juble for Mesterliga-tittelen i mai i år. Om få år kan imidlertid Europas gjeveste klubbturnering byttes ut. Foto: Manu Fernandez / AP Photo Foto: Manu Fernandez

– Verdensomspennende superliga vil erstatte Mesterligaen

Europeisk fotballtopp tror Mesterligaen blir byttet ut til fordel for superliga med klubber fra hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Innen få år vil en verdensomspennende fotballturnering for klubblag bli en realitet. Det er en prosess som ikke er mulig å stå i veien for lenger.

Ordene stammer fra Jacco Swart og er gjengitt i The Mirror.

Swart er styremedlem for De europeiske profesjonelle fotballigaene (EPFL), og vet tilsynelatende hva han snakker om.

Ifølge den engelske avisen har flere europeiske storklubber samlet seg i planleggingen av en utbryterliga som vil inneholde de rikeste klubbene på kloden.

Ønsket er at ligaen i tillegg til de største klubbene i europeisk fotball, også skal inneholde representanter fra Kina, USA, Brasil, Australia og Sør-Afrika.

– Det kommer til å bli et eksklusivt selskap for noen få inviterte og vil inneholde de største merkenavnene innenfor fotballverdenen, sier Swart.

Det er de europeiske storklubbene Bayern München, Juventus og Real Madrid som skal være pådriverne for turneringen, som vil bli et alternativ til de nåværende kontinentale klubbturneringene.

Turneringen skal ha samme format som Mesterligaen, hvor klubbene også konkurrerer i sine hjemlige ligaer på siden.

Swart er overbevist om at europeiske toppklubber, med særlig vekt på representanter fra Tyskland, Spania og Italia, ønsker en mer lukrativ liga i frykten for at Premier Leagues finansielle muskler blir for store.

Tidligere har det vært luftet forslag om en europeisk superliga. Et forslag som har møtt stor motstand i frykt for at en slik liga vil svekke de nasjonale ligaene i Europa og gi enda mer økonomisk makt til europeiske tungvektere.

Den nederlandske EPFL-lederen frykter at en verdensomspennende superliga vil få samme konsekvenser. Han tror forskjellen mellom storklubbene og de mindre klubbene i Europa blir «umulig å reparere».

– Den nye ligaen vil bli styrt av TV-avtaler, enorme sponsorer og markedskrefter. Ikke av fotballens egentlige prinsipper. De tradisjonelle verdiene i fotballen vil bli fullstendig overkjørt, sier han.

Torsdag gikk EPFL hardt ut mot UEFAs reformer som gir fire representanter fra de fire største europeiske ligaene direkte innpass til Mesterligaen.

– Reformen vil ha en skadelig påvirkning de nasjonale turneringene og vil ytterligere øke den økonomiske avstanden mellom store og mindre klubber i europeisk fotball, sier EPFL videre.

Organisasjonen som er opprettet for å ivareta europeiske klubbers interesser, hevder UEFAs vedtok reformene uten å informere EPFL.

– På bakgrunn av UEFAs avgjørelse, mener vi at de har brutt et felles forståelsesdokument mellom de to organisasjonene, sier EPFL i en uttalelse til ESPN.