CITY-JUBEL: Blir det Manchester City som jubler på lørdag også? / AFP PHOTO / OLI SCARFF
CITY-JUBEL: Blir det Manchester City som jubler på lørdag også? / AFP PHOTO / OLI SCARFF Foto: Oli Scarff

Vi kan være sikre på at folk fra City og United har fotfulgt stjernene til landslagene deres

Brede Hangeland har sett nærmere på helgens storoppgjør i Manchester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skaff deg tilgang til Premier League her!

Gigantoppgjøret i Manchester nærmer seg. Rødt mot lyseblått. Josè mot Pep. Stjernegalleri mot stjernegalleri. Helt siden terminlisten i Premier League ble offentliggjort 15. juni, har denne dagen og denne kampen blitt blinket ut som et helt spesielt oppgjør.

To klubber som begge hadde en skuffende fjorårssesong, har styrket seg kraftig med nye stjerner både på banen og på sidelinjen. Begge har ni poeng, full pott og imponerende prestasjoner etter tre kamper. Rivaliseringen mellom de røde og de lyseblå i Manchester er enorm. Dette er en av de største kampene i Premier Leagues historie. Trøkket på spillerne er vanvittig.

Enhver Premier League-manager tar utgangspunkt i terminlisten og utarbeider et slags budsjett basert på forventninger til resultatet i de ulike kampene. Dermed kan man planlegge ulike scenarier og plotte en graf over forventet mot faktisk poengfangst, og etter noen kamper vil denne kurven peke mot et bestemt antall poeng når disse telles opp, og en sluttplassering når serien er ferdig.

I tillegg blinker manageren ut en del nøkkelkamper. Disse kan være kamper som starter en ny fase i periodiseringen av sesongen, lokalderby som er viktige for fans og sponsorer, eller nøkkelkamper mot særlige konkurrenter.

Kampen mellom Manchester United og Manchester City får det til å blinke både på disse og andre punkter. Kampen følger en landslagspause, er et byderby og står mellom de to største favorittene til å vinne Premier League.

I klubbenes indre liv vil kampen forberedes på vanlig måte, med treningsuke, taktiske forberedelser og strategi for å utløse mest mulig energi på kampdagen. Men så er dette allikevel ikke vanlige forberedelser til en vanlig kamp, og det merker spillerne både i City og United.

For det første kommer storkampen etter «international break», den første landslagspausen. Etter tre Premier League-runder spres store deler av troppene til alle verdens hjørner, og dette kommer alltid ubeleilig på klubber og managere. Særlig ubeleilig er det i de tilfeller – som for City og United – der man har hatt en god periode og god flyt. International break bryter rytmen i treningsarbeidet, og viktigst av alt, klubb og manager mister påvirkningskraften på spillerne i viktige dager før slaget på Old Trafford.

Vi kan være sikre på at representanter fra City og United har fotfulgt stjernene til landslagene deres, og sørget for at reiseopplegg er så lite belastende som mulig, og at eventuelt behov for behandling er ivaretatt. Klubb og landslag krangler ofte så fillene fyker i disse ukene, og spilleren kan gjøre lite annet enn å finne en plass mellom barken og veden. Det er heller ikke regionale svippturer noen av spillerne har vært ute på. Daily Mail har regnet ut at Uniteds spillere (13 på landslag )har reist til sammen 124 283 km mens Citys spillere (8 på landslag) har reist 82 282 km.

Landslagsforpliktelsene fører ofte til at man ikke får forberedt seg optimalt, hverken individuelt eller som lag. Derfor har trolig både Mourinho og Guardiola sendt hjemmelekser avgårde med sine spillere. Klipp av motstanderen (individuelt og som lag), kampplan og ulike scenarier for utvikling i kampen. På den måten skal spillerne helst være forberedt når de lander på flyplassen i Manchester, slik at inngangen til lørdagens kamp blir så lite hektisk som mulig. Etter returen til Manchester kjøres spillerne gjennom screening- og restitusjonsprosessen med det medisinske apparatet, slik at man så raskt som mulig kan starte de siste forberedelsene med samlet tropp.

For det andre er dette et av fotballens største derby. For spillere som også til vanlig er rockestjerner i egen by, blir det i dagene frem mot kampen helt umulig å bevege seg i det offentlige rom i Manchester. Byen står på hodet, enhver er enten rød eller blå. For spillerne er derfor forberedelsene til denne kampen spesielle. Hvile, spise og sove innenfor husets fire vegger, hvile, spise og trene på treningsfeltet, bilkjøring til og fra trening. Det er det.

For det tredje bygges kampen opp på en måte som overgår alt hva vi tidligere har sett av storoppgjør i Premier League. Her finnes så mange momenter å ta tak i at både tradisjonelle og sosiale medier flommer over av forhåndsstoff og analyser. For spillerne er det viktig å unngå mye av dette, og heller fokusere på informasjonen som kommer fra trenerapparatet. Den vil det ganske sikkert være nok av også, så risikoen for å bruke for mye mental energi er høyst reell.

For det fjerde er denne kampen – også for disse spillerne som har opplevd så mye innen fotballen – nytt og ukjent terreng på mange måter. Vanligvis kjenner man motstanderen i Premier League godt. Men både United og City fremstår veldig forskjellig fra de senere års utgaver, med nye managere, nye spillere og ny spillestil. Dette bidrar til økt spenning for begge lags utvalgte.

Øynene til en hel fotballverden vil rettes mot disse 22 på lørdag. Hver enkelt må sørge for å være best mulig rustet når kampen sparkes igang. Kropp og hode skal være klart, arbeidsoppgaver og rolleforståelse skal sitte, et sinnssykt press skal håndteres. Dette er kampen over alle kamper. Vi gleder oss til lørdag!