Karen Espelund.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Karen Espelund. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

Espelund stiller spørsmål ved Siems rolleblanding

Tidligere UEFA-topp Karen Espelund stiller seg undrende til Kjetil Siems mange roller i den storpolitiske hestehandelen som kan gi Norden fotball-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karen Espelund, tidligere generalsekretær i NFF og tidligere styremedlem i UEFA, er kritisk til prosessen rundt støtten av kanditaturet til den slovenske fotballpresidenten Alexander Ceferin.

Støtten kom på et møte i mai hvor Ceferin var til stede sammen med fotballpresidentene i de nordiske landene.

Etter møtet hadde Norge, Sverige, Danmark og Finland besluttet å uttrykke sin støtte til Ceferin som kandidat til vervet som UEFA-president.

Per Ravn Omdal, som i 17 år satt i styret til UEFA, i ti år som visepresident og som har en lang fartstid i FIFAs styre, er skeptisk til timingen for støtten til Ceferin.

– Det ble tatt en avgjørelse på hvem man støtter før andre kandidater ble lansert. Er du overrasket over det?

– Ja, det er jeg overrasket over, sier Ravn Omdal.

Karen Espelund ble også overrasket over timingen.

– Jeg ble overrasket, og det uttrykte jeg også overfor Terje Svendsen og resten av NFF-styret. Man bør i prinsippet vente til man ser hvilke kandidater som er aktuelle. Også er det jo noe med å ha forankring i eget styre, sier hun.

Espelund stiller seg også undrende til Kjetil Siems rolle i prosessen.

Undrende til Siems rolle

Kjetil Siem deltok også på møtet i mai, elleve dager etter at han ble utnevnt som ny strategisk rådgiver for Gianni Infantino i FIFA. Han sier i dag at han i to år før han startet jobben i FIFA aktivt støttet Ceferin som kandidat.

– Man er overrasket over at en generalsekretær spiller en så aktiv rolle. Det tillegger ikke generalsekretæren, og dersom generalsekretæren gjør det, så må det være forankret i Forbundsstyret i de to årene. Det må NFF svare på om er gjort, sier Espelund.

– Mistenker du at FIFA har blandet seg inn i valget av UEFA-president?

– Noen ting kan tyde på det og det tar jeg meget sterk avstand fra, sier Ravn Omdal.

Kjetil Siem sier han handlet på oppdrag fra daværende fotballpresident i NFF, Yngve Hallén og at Infantino ikke på noen måte var involvert i denne prosessen.

– Det er ingen hemmelighet at jeg synes Ceferin er en god kandidat til å overtale til å delta i UEFA-valget. Selvfølgelig er jeg ikke sendt av fotballpresidenten i FIFA. Han har faktisk ikke snakket med meg om UEFA-valget en eneste gang. Han visste ikke engang at jeg var i det møtet i Milano, sier Siem.

– Jeg var invitert inn i det møtet for å ta farvel og fortelle om min nye jobb. Jeg var der som generalsekretær i NFF, sier Siem.

– Var det forankret i NFF-styret at du som generalsekretær aktivt støttet og jobbet for Ceferin som en mulig kandidat?

– Det var Yngve Hallén, daværende president, som spurte Alexander Ceferin første gang om han ikke kunne vurdere å komme innom UEFA- eller FIFA-styrene. Han vegret seg for det. Hallén ba meg følge opp dette og prøve å se om vi ikke kunne overbevise han om å stille for å få et godt nok demokratisk valg. Jeg gjorde det ganske ofte. Spurte om han ikke kunne vurdere det. Forankringen må du nesten spørre daværende president i NFF om, men dette var på oppdrag for han, sier Siem.

Henviser til Hallén

Terje Svendsen ble intervjuet på telefon av TV 2 tirsdag kveld.

– Hvorfor annonserte dere støtte til Ceferin så tidlig, seks uker før fristen gikk ut?

– Vi støttet Ceferin og oppfordrert ham til å stile som kandidat og støttet hans kandidatur. Det var ikke nødvendigvis en endelig støtte til hans presidentverv. Ut i fra det som er nevnt er han en kandidat utenfra som kom fra et lite land. Jeg hadde en del samtaler med han i mai og likte blant annet hans tanker om reformer i UEFA.

– Vi støttet ikke han som kandidat, men støtter hans kandidatur og sa samtidig at vi ønsket å prate med alle kandidatene før vi tok en beslutning.

– Var støtten til Ceferin forankret i styret?

– Ja, det var det. I styremøtet mai/juni behandlet vi meldingen som ble annonsert i støtten til Ceferin.

– Var Kjetil Siems jobb og støtte til Ceferin foranket i NFF-styret den gang?

– Hallen har oppfordret ham til å stille. Siem forankret det da hos daværende fotballpresident, Yngve Hallén.

Svendsen, som da ikke var en del av NFF-styret, henviser til Ynge Hallén i spørsmålet om støtten og jobben med Ceferins kandidatur var forankret i styret.

NFF mente Ceferin var en god kandidat

Hallén sier i en SMS til TV 2 at vi skal ta dette med kommunikasjonssjef Yngve Haavik i NFF.

Haavik henviser til daværende og nåværende visepresident i NFF, Mette Christiansen. Hun skriver i en epost til TV 2:

– Styret i NFF var opptatt av at UEFA skulle få en president som ikke var knyttet opp mot de utfordringene UEFA- styret sto i. NFF mener også at det er viktig at Norden står samlet. Daværende president Yngve Hallén, sammen med flere nordiske presidenter, mente at Ceferin ville være en god kandidat. Dette ble formidlet i Forbundsstyret. Den løpende dialogen ble ført mellom presidenten og generalsekretæren.

– Som sagt så er NFF opptatt av at Norden bør stå samlet. I mai meddelte vi at vi støtter at Ceferin er kandidat. Men, som vi også sa i mai, skal vi ta endelig stilling til hvem vi støtter etter en intervjurunde med kandidatene i september.