Johaug såret av dopingmistanke: – Jeg blir veldig lei meg

Therese Johaug føler hun blir mistenkt for doping i kjølvannet av astma-avsløringene i norsk skisport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske kvinnelandslaget i langrenn møtte pressen i Livigno, Italia mandag.

Det var første gang etter at den velkjente astmasaken sprakk i mediene.

Langrennseliten legger ikke skjul på at det har vært krevende, og Therese Johaug føler seg mistenkeliggjort av den pågående debatten.

– Først så vil jeg si at jeg er veldig lei meg og veldig såret over at det er blitt som det er blitt. At folk skal uttale seg om ting de ikke har kunnskap om. Ting jeg leser i mediene kjenner jeg meg ikke igjen i. Det syns jeg er veldig sårende, og jeg blir veldig lei meg. Det skaper et inntrykk til de som sitter hjemme i TV-stua om at vi gjør noe galt, og det gjør vi ikke, sier Johaug til TV 2.

– Hvilke uttalelser har såret deg?

– Det er at vi gjør noe ulovlig. Det gjør vi ikke. Det er urettferdig.

Johaug har selv ikke astma, men har flere ganger fått behandling for problemer med luftveiene i samråd med Olympiatoppen og ekspert Kai-Håkon Carlsen, som legene knyttet til langrennslagene lener seg på i slike spørsmål.

Stoler på legene

Det var bruk av astmamedisin på i utgangspunktet friske utøvere som skapte de store overskriftene i mediene først, og som har ført til at langrennskomitéen i Norges Skiforbund har satt ned et eksternt utvalg som skal evaluere rutinene.

Det uttalte landslagslege Fredrik Bendiksen tidligere mandag var positivt, og han får støtte av den største stjernen i skisporet forrige sesong.

– Folk har meninger om det ene og det andre og tror vi har dopet oss. Vi har absolutt ingenting å skjule. Jeg er utrolig glad for at det er blitt satt ned et utvalg som skal sjå på rutinene våre som vi får tilbakemeldinger på. Det kan være det er ting vi må gjøre bedre, men det er bare positivt om vi får noe å strekke oss etter, sier Johaug.

– Andre påstår at dette er prestasjonsfremmende, men alle i Norge mener dette ikke er det. Hvorfor vet vi alt?

– Vi har jo Kai-Håkon Carlsen som er den fremste på akkurat det med lunger og astmamedisin og som har en vanvittig stor kunnskap om det. Jeg velger å stole på det han har å si.

Trist Weng

Det skapte sjokkbølger gjennom Langrenns-Norge da Martin Johnsrud Sundbys dopingdom kom i juli, og det er bakteppet for den store astmadebatten i Norge.

For verdenscupvinneren på kvinnesiden forrige sesong har hun ikke endret på rutinene i kjølvannet av den saken.

– Jeg har i hele karrieren hatt lite problematikk med ting og tar veldig lite medisiner. Jeg kommer til å ha samme forholdet til det jeg har brukt som før. Jeg dokumenterer til antidopingmyndigheter og alle mulige tester hvilke medikamenter jeg har tatt, sier hun.

Også flere andre på landslaget føler det hele er urettferdig.

– Det er veldig trist at man nesten skal bli beskyldt for å gjøre noe feil. Det er en trist sak, og på en måte litt urettferdig. Man føler at man har gjort noe galt uten at man har det, sier Heidi Weng til TV 2.

Hun er trygg på at hun selv ikke har gjort, og påpeker at hun selv følger med på om medisinene hun bruker er ulovlig – om det bare skulle dreie seg om så lite som en krem.

– Jeg har påvist astma. Det fikk jeg påvist for fem år siden. Det skyldes at jeg har gått mye skirenn, og mye skirenn i kulde. Da har jeg gradvist fått astma. Man merker om man man får anfall eller pustevansker, sier Weng.