Norsk skilege skråsikker på at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende

– Det er ikke noe som tyder på at astmamedisinbrukere går fortere enn hva de hadde gjort dersom de var lungefriske, sier landslagslege Fredrik Bendiksen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LIVIGNO/BERGEN (TV 2): Landslagslege i langrenn, Fredrik Bendiksen, er skråsikker på at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende – selv om eksperter den senere tid har påstått det motsatte.

– Jeg er bastant i dette synet, sier Bendiksen til TV 2.

VG fortalte i sommer at 69 prosent av norske OL-medaljer i langrenn fra OL i Albertville er tatt av løpere som bruker astmamedisin.

Etter at den norske landslagslegen hadde orientert NRK, Aftenposten, Dagbladet og TV 2 i formiddag om hvordan helseteamet jobbet så spurte vi med utgangspunkt i VGs undersøkelse om hvorfor astmamedisinbrukere går fortest på ski?

– Det er ikke noe som tyder på at astmamedisinbrukere går fortere enn hva de hadde gjort dersom de var lungefriske. Det vi gjør med de som sliter med utholdenhetsastma er å medisinere de slik at de kommer opp på sitt normale nivå – hvis de ikke hadde hatt astma, sier Bendiksen.

– Det betyr at landslagslegen mener at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende?

– Ja, jeg er bastant i det synet. Jeg har ingen holdepunkter på at noe annet skulle være tilfelle. Jeg tror aldri WADA, som overvåker medisinsk praksis, hadde godkjent slike bruk av astmamedisin - hvis det hadde vært det minste tvil, jeg gjentar det minste tvil om det forskningsmessig er prestasjonsfremmende eller ikke, forklarer Bendiksen.

– Men, ikke alle deler det synet, at det ikke er prestasjonsfremmende?

– Jeg har hørt at det har vært kritiske røster, ja, særlig fra utlandet. Jeg forholder meg til den lungeekspertise som vi har tilgang til, som er den samme som norsk toppidrett bruker – og som også WADA benytter.

– Hvordan kan Norge sitte på den eneste sannhet på dette feltet?

– Jeg tror fremfor alt at vi jobber veldig systematisk med utredning og behandling av luftveislidelser. Jeg vet ikke hvordan gjøres i andre land, men håper for deres løpere skyld, altså i andre land, at det gjøres grundig, sier Fredrik Bendiksen, landslagslege i langrenn.

Hilser evaluering velkommen

Etter avsløringene om at utøvere som regnet seg som friske ble tilbudt astmamedisin har det stormet rundt skilandslaget.

Langrennskomitéen i Skiforbundet skal sette ned et eksternt utvalg som skal evaluere medisinbruken i forbindelse med landslagsutøverne.

Under en treningssamling i Livigno, Italia, møtte landslagslegen Fredrik Bendiksen pressen.

Ifølge eget utsagn ser Bendiksen frem til å bli evaluert.

– Jeg gruer meg absolutt ikke til gjennomgangen. Jeg gleder meg. Det gir oss en mulighet til å se på våre rutiner. Gjør vi dette bra nok? Eller er det ting vi kan gjøre annerledes/bedre?

– Jeg håper det blir et bredt og veldig kompetent internasjonalt utvalg, med bare folk jeg ikke kjenner fra før. Med lungemedisinere, og doktorer for utholdenhetsidrett som ikke nødvendigvis er langrenn, men kanskje annen idrett som er særlig utsatt for lungeproblemer, sier Bendiksen som hevder de ikke har hemmeligheter for verken konkurrenter eller andre.

– Vi har ikke noe problem med å være helt åpen på hvordan vi gjør dette. Vi deler gjerne av vår erfaring, og det kommer vi til å gjøre når vi får anledning.

80 prosent er luftveisproblematikk

Han anslår at 80 prosent av det legene på skilandslaget jobber med medisinsk er luftveisproblematikk.

Det gjelder ikke bare astma, men landslagslegen ramser opp en rekke andre problemer - alt fra forkjølelse til virusinfeksjoner og lungebetennelse.

Langrenn er blant idrettene som påfører lungene en størst belastning.

– Jeg har hatt utøvere som jeg har sagt at de må slutte fordi de ikke har lunger som tåler belastningen. Jeg har hatt utøvere som har gått uten medisiner for sin anstrengelsesutløste astma over lang tid. De har fått lunger som aldri vil være i stand til å få ut sitt maksimale potensial. Det vi jobber med er å ta vare på utøvernes helse.

Alle utøvere som kommer inn på landslaget blir sendt direkte til lungeeksperten Kaj-Håkon Carlsen, der de tester lungene, uavhengig av om de har en påvist sykdom fra før eller ei.

Anbefalingene fra Carlsen danner grunnlaget for hvordan utøverne behandles av legene på landslaget.

– Vi laglegene får en tydelig rapport med verdier og hans vurdering om hvordan man skal medisinere. De følger vi, sier Bendiksen.

Det er imidlertid unntak for vanligvis friske utøvere som i løpet av en sesong får luftveisproblemer med det som kan minne om astmatiske symptomer, sliming og tetthet.

– Der må laglegene inn og vurdere hvilken behandling de skal ha. Da behandler vi dem over en kort periode, til det blir bedre. Blir det langvarig så sender vi dem til Kaj-Håkon Carlsen. Det gjør vi også om det er noe veldig uvanlig.

Lik TV 2 Sporten på Facebook