Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagene i langrenn er for tiden på høydesamling i Italia. Vi møter Tor-Arne Hetland på en isbre, cirka 3300 meter over havet. Løperne er på ulike plasser i området ut fra erfaring med høyde og alder. - Trening i høyden må foregå i kontrollerte former, sier Hetland.

– Vi har ingenting å skjule så bare kjør debatt! sier han innledningsvis.

– Men er du glad for at det rettes et kritisk søkelys på bruken av astmamedisin i norsk langrenn?

– Ja, og jeg forstår at det blir en debatt. Og norsk langrenn må ta kritikerne på alvor. Vi må bare legge alle kort på bordet. Det skal ikke være noen gråsoner i det vi holder på med. Debatten og spørsmålene som stilles er uproblematisk, for vi har ingenting å skjule, forklarer Hetland.

Hetland som har overtatt som landslagstrener for allroundlaget foran denne sesongen forteller til TV 2 at løperne selvsagt følger med hva som sies og skrives og at han har gitt de aktive følgende råd om hvordan de skal forholde seg over media og andre:

– Det er ganske enkelt, gutta skal være åpne og ærlige og ikke si noe de ikke kan stå for til våren, sier han.

Tor-Arne Hetland var selv astmatiker. Han ble olympisk- og verdensmester i sprint.

– Ja, jeg var astmatiker, brukte både spray og forstøver. Og hadde god hjelp av det. Jeg tror ikke jeg kunne vært toppløper uten astmamedisin, sier Hetland.

– Hvordan er helsetilstanden i dag?

– Jeg fungerer greit i hverdagen - uten astmamedisinen. Men når jeg er med laget på intervalløkter og skal følge gutta når de "trøkker" til skikkelig så er jeg helt sjanseløs. Jeg blir bare stående og hive etter pusten, sier Hetland.