Enormt hockeydrama i OL-kvaliken

TUNGT: Det ble en skikkelig kalddusj for de norske hockeyguttene i OL-kvaliken med tap mot Kasakhstan i åpningskampen. OL i 2018 kan nå gå uten Norge i ishockey. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TUNGT: Det ble en skikkelig kalddusj for de norske hockeyguttene i OL-kvaliken med tap mot Kasakhstan i åpningskampen. OL i 2018 kan nå gå uten Norge i ishockey. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Anders Bastiansen skaffet Norge overtid i siste sekund, men OL-billetten henger i en tynn tråd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Kasakhstan (3-4)

Et fullsatt Jordal Amfi fikk se et norsk lag som tok initiativet mot Kasakhstan, laget Norge slo 4-2 i VM i mai.

Så enkelt skulle det derimot ikke bli på norsk jord, selv om kun seier var godt nok.

Kun ett av de fire lagene i kvalifiseringen får OL-billett, og det kan bli vanskelig for Norge etter 3-4-tap i åpningskampen.

Nå må Norge vinne mot både Italia og Frankrike, pluss at Kasakhstan må avgi poeng.

Zucca: – Det blir tungt

NHL-stjernen Mats Zuccarello fylte 29 år torsdag, men bursdagen ble alt annet enn han og Norge hadde håpet på.

– Vi gjør det for vanskelig for oss. De spiller defensivt og vi går i fellen gang på gang. Vi er ikke smarte nok. Vi møter et bra lag, men i dag var vi ikke gode nok, sier en tydelig irritert Zuccarello til TV 2.

Rangers-spilleren tror det kan bli vanskelig å kvalifisere seg til OL etter dagens smell.

– Det blir tungt, understreker han.

– Vi sitter i en vanskelig posisjon

Patrick Thoresen er klar på hvorfor det ikke gikk på hjemmebane.

– Vi skaper mange sjanser, men det kommer litt for få pucker gjennom til keeper. Litt for lite trafikk. Jeg tror alle kan se at vi styrer spillet, men klarer ikke å få pucken helt frem til mål. Det må vi ta på vår kappe, sier Patrick Thoresen til TV 2.

– Hvordan ser du på det nå?

– Vi sitter i en litt vanskelig posisjon. Samtidig skal vi ta med oss det positive som skjedde i slutten av den tredje perioden. Det er at vi tar med oss et poeng videre. Det er klart at vi kanskje må ha hjelp fra noen andre, men vi får bare se positivt på hele situasjonen. Det kunne vært verre, fortsetter Thoresen.

Landslagssjef Petter Thoresen synes spillerne hans viste karakter som kom tilbake etter å ha ligget under 1-3.

– Det ene poenget kan blir avgjørende. Jeg hadde vært enda mer glad hvis vi hadde fått det bonuspoenget. Jeg synes guttene gjør en imponerende jobb og Kasakhstan har nesten tre poeng nede i lommen, men vi gir oss ikke og scorer to mål med målvaktene ute. Det synes jeg viser karakter. At vi ikke gir oss. Selvfølgelig er det bittert å få en bak i første byttene på overtid, men slikt skjer når du skaper en sjanse uten å score, forklarer den ferske landslagssjefen.

Dette var likevel langt fra hvordan han hadde sett for seg å starte karrieren som landslagssjef.

– Frykten for at det ikke blir OL ligger jo i bakhodet, men vi kan ikke tenke på det nå. Vi må fullføre to gode kamper til, mener Thoresen.

Kalddusj tente Zuccarello

Med Patrick Thoresen tilbake fra skade, og et toppet lag offensivt, måtte Norge tåle favorittstempelet før turneringen. Likevel slet Norge i Petter Thoresens første store test som landslagssjef. Til tross for flere gode muligheter slet Norge å trenge gjennom gjestenes kompakte forsvar i første periode.

Kun halvannet minutt spilt i midtperioden da backbauta Jonas Holøs ble utvist for holding. Gjestene utnyttet overtallet, og kaptein Roman Starchenko ga Kasakhstan en noe ufortjent ledelse.

Dermed måtte bursdagsbarnet Mats Zuccarello og resten av gutta måtte opp et hakk, og bare fem minutter senere utlignet NHL-stjernen. En snedig pasning, nærmest i blinde fra Anders Bastiansen, endte opp i skudd fra nesten død vinkel snek seg forbi Vitali Kolesnik i det kasakhstanske buret.

Entusiasmen og lydnivået steg betraktelig på Jordal, og flere av Per-Mathias Høgmos menn var tilstede på tribunen for å støtte opp før deres viktige VM-kvalik mot Tyskland søndag.

Kasakhstan er kjent for å være giftige på kontringer, og med drøye seks minutter igjen av midtperioden reddet Lars Haugen Norge da Yevgeni Rymarev kom helt alene mot den norske sisteskansen. Trygt og godt.

Enorm sluttspurt

Men den tryggheten skulle vise seg å ikke vare lenge.

Den importerte stjernerekken med Dustin Boyd, Nigel Daws og Brandon Bochenski manglet førstnevnte i oppgjøret på Jordal. Samtidig hadde gjestene fått med backen Kevin Dallman. Med drøye åtte minutter igjen av midtperioden sendte Dallman av et skudd som duppet over Lars Haugen. 2-1 til gjestene.

Norge hang ikke godt nok sammen i de bakre rekkene, og bare tre minutter senere prøvde kaptein Starenchencko skuddet i keeperhjørnet til Haugen. Hvordan det var mulig at den pucken fant veien til nettmaskene er nesten utrolig, men det skjedde.

Nå var Norge virkelig i trøbbel.

Petter Thoresens menn satte inn en sluttspurt, og drøye ett minutt før full tid reduserer Jonas Holøs på et langskudd. Nå handlet alt om sekunder, og Anders Bastiansen sendte hele Jordal til himmels med sin scoring som sikret overtid.

Brandon Bosjenski sørget likevel for Kasakhstansk seier, men Norge reddet ett viktig poeng. Dermed lever OL-håpet fortsatt med seier mot både Italia, og Frankrike de neste dagene.

I den andre kampen vant Frankrike 2-1 over Italia etter overtid.

Lik TV 2 Sporten på Facebook